Kamaz

Szénbányákban használják majd a KAMAZ első önvezető teherautóit

2019.12.09.

A Kamaz megkezdte a teszteket saját fejlesztésű önvezető teherautóival. A Kamaz-4308 típusú, vezető nélküli gépjármű első próbaútjaira az orosz teherautógyár saját üzemi területén került sor. A teherautók nem üresen járnak: a próbaüzem során alkatrészeket szállítanak velük a gyártóegységekből az összeszerelő üzembe – írja a rusautonews.com orosz autós szakportál. 

Az alkatrészek robotgépjárművekkel történő szállítását Odüsszea projektnek nevezték el. A próbautak jelenleg a Kamaz ipari területére korlátozódnak. Az új teherautókat úgy tervezték meg, hogy azok bármely iparágban felhasználhatóak legyenek, ahol meghatározott útvonalakon történő szállításra van szükség.

Az Odüsszea-projektben résztvevő tehertautókat a Kamaz-4308 platformjára építették fel. A jármű négy típusú érzékelővel van felszerelve: videokamerákkal, radarokkal, lézer alapú távérzékelőkkel és szonárokkal. A robotteherautó számos kommunikációs rendszerrel is ellátták. Van benne ipari Wi-Fi, 4G és speciális VHF sáv, amennyiben más kommunikációs csatornákon, illetve vészhelyzetben lehetetlenné válik a kapcsolattartás. Valamennyi adatot a jármű központi komputere dolgoz fel, és elemzi a mozgási paraméterekkel kapcsolatos beérkező információkat.

A vezető nélküli Kamazokat hamarosan kipróbálják a Kuzbass ipari régió egyik szénbányájában is. A járműveket veszélyes területeken történő szállításokra tervezték. Szergej Kogogin, a Kamaz ügyvezető igazgatója elmondta: a bányászati zónába szállítandó teherautók a szénbányákból a feldolgozó pontokig szállítják majd az ipari nyersanyagot. Az önvezető járművek előnye, hogy a legkockázatosabb helyzetekben is képesek a kijelölt útvonalon tartani a járművet, függetlenül a rakománytól és az időjárási körülményektől. 

A Kámai Autógyár, rövidítve KamAZ Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata. Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. Nehéztehergépkocsi-gyártásban a világ 10 legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban a világranglista 8. helyét foglalja el.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.12
Balatonfűzfőről érkezett bejelentés a rendőrségre június 27-én arról, hogy délután az egyik helyi....
2020.08.12
Amióta nincs céges autóm, sajáttal pedig nem rendelkezem, azóta elég gyakran pattanok bringára és....
2020.08.12
A Lexus bejelentette, hogy a Japánban forgalmazott ES modell számos fontos műszaki újdonságot kap,....
2020.08.12
Bak Zsolt Romániából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.12
Szaporodnak a fellendülésre utaló jelek a kínai autópiacon. Júliusban az új autók ékesítése 7,9....
2020.08.12
A fagyállóval és annak használatával kapcsolatban rengeteg kérdés merül fel az autó tulajdonosokban....
2020.08.12
Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópályán Hegyeshalom felé, Győr....
2020.08.12
Az összehangolt akcióban három, gépkocsikat fosztogató férfire csaptak le a zsaruk az M1-es....
2020.08.12
Azt szokták mondani, hogy a disztribúciós költségek egy autó árának nagyjából harmadát jelentik. Ez....
2020.08.12
A Hyundai Motor Company meghatározó piaci szereplőként új fejezetet nyit a villamosított mobilitás....