elemzések

Szlovákia csalódott a BMW döntése miatt

2018.08.02.

Enicke helyett Debrecen. Az autógyártókért folytatott régiós versenyből ezúttal Magyarország került ki győztesen. Korábban ugyan Kelet-Szlovákia is esélyesként szerepelt, a német BMW autógyártó azonban úgy döntött, hogy Debrecenben építi fel legújabb, több mint ezer embernek munkát adó üzemét.  - írja az ujszo.com

Szlovák csalódottság

A BMW régióbeli fejlesztéséről évek óta röppentek fel hírek, korábban Románia és Szlovákia is felmerült esélyesként. Még néhány hónappal ezelőtt is úgy tűnt, hogy végül Kelet-Szlovákia lesz a befutó. Ezt a várakozást erősítette a szlovák kormány áprilisi döntése is, amely szerint a Kassától délre fekvő Enyickén (Haniska) 250 hektáros stratégiai ipari parkot hoznak létre. „A parkot azoknak a nagyberuházóknak szánjuk, akikkel jelenleg is tárgyalunk. Öt nagy társaságról beszélhetünk, amelyek között európai és ázsiai cégek is vannak” – nyilatkozta akkor Peter Žiga gazdasági miniszter. A kormányhoz közeli források a lehetséges beruházók között említették a BMW-t is. A cég szóvivője, Sandra Schillmöller akkor ezzel kapcsolatban csak annyit árult el, hogy a BMW rendszeresen felméri, mely országok lehetnek számára vonzóak, ha a jövőben a kereslet meghaladja a kapacitásait, nem zárhatják ki a további terjeszkedést. Szijjártó szerint Magyarországnak végül az alacsony adókkal, a szomszédoknál rugalmasabb munkaerő-szabályozással, a jól kiépített duális szakképzéssel és a színvonalas informatikai, műszaki képzéssel sikerült leköröznie a környező országokat a BMW beruházásáért folytatott versenyben.

Az 1916-ban alapított, prémium kategóriás személygépkocsik és motorkerékpárok gyártásával foglalkozó BMW közel húsz év után létesít új gyárat Európában, legutóbb a kontinensen 2000-ben nyitottak gyárat Lipcsében. A cég Németország mellett még az Egyesült Királyságban, Kínában, Indiában, Brazíliában, Thaiföldön, Malajziában, Egyiptomban, Dél-Afrikában, Hollandiában, Ausztriában, Oroszországban és az Egyesült Államokban rendelkezik gyártó, bérmunkában gyártó, illetve összeszerelő üzemekkel. Mexikói üzeme 2019-ben kezdi meg a termelést. Tavaly a márkacég 2,463 millió autót értékesített világszerte, 4,1 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Forrás: ujszo.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....
2023.12.03
Bag régiójában, a Budapest felé vezető oldalon keletkezett a tűz – közölte az Országos....
2023.12.03
Ennyi idő is elég, hogy kiderüljön. ..
2023.12.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Télapó nem felejt. ..
2023.12.03
Több mint 50 évvel a legutóbbi Apollo küldetés után az Egyesült Államok megpróbálja újra....
2023.12.03
Részlegesen önzáró differenciálmű, 18 colos kovácsolt könnyűfém keréktárcsa, valamint piros első és....
2023.12.03
A TCR World Tour idei bajnoka lett Michelisz Norbert, aki Budapesten elmondta, hogy kész terve volt....
2023.12.03
A jövő évben érkezik az új Opel Corsa 48V-os hibrid hajtáslánccal felszerelt változata, a modell....