Bemutató

Szuper Mercedes: az 1 literes elektromos autó

2022.01.13.

„A Mercedes-Benz VISION EQXX megmutatja, hogyan képzeljük el az elektromos autók jövőjét” – fogalmazott Ola Källenius, a Daimler vezérigazgatója azon az online premieren, ahol bemutatták a Mercedes eddigi történetének leghatékonyabb autóját.

 

Egy feltöltéssel 1000 kilométer, ráadásul minimális áramfogyasztás mellett. Olyan minimális, hogy ha a kilowattokat átszámítanánk benzinre, 1 literes fogyasztás jön ki 100 kilométerre.

Fotók: Mercedes

A Daimler rekordtávolságú és viszonylag alacsony energiafogyasztású elektromos autókat tervezett. Ennek érdekében az autógyártó a világ legnagyobb technológiai kiállításán, a CES-en január 3-án a digitális világpremieren bemutatta "minden idők leghatékonyabb Mercedes-Benzének" prototípusát. „A Mercedes-Benz VISION EQXX megmutatja, hogyan képzeljük el az elektromos autók jövőjét” – magyarázta Ola Källenius, a Daimler főnöke.

Napelemek a tetőn

A digitális szimuláció szerint egy akkumulátortöltéssel több mint 1000 kilométert tud megtenni az autó, illetve egy kisautóba elférő akkumulátorral. A cél a világ leghatékonyabb elektromos autójának megépítése. Az autógyártó nyitva hagyta, hogy a Mercedes elektromos márka EQ sorozatmodelljei következnek. Markus Schäfer kutatásvezető azonban hangsúlyozta, hogy ez a hatótáv és az alacsony energiafogyasztás kombinációjától függ: "Mi leszünk az elsők, akik ezt megmutatjuk."

Áramvonalas limuzin

A Daimler az áramvonalas limuzint a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) színpadára akarta állítani. Más nagy kiállítókhoz hasonlóan azonban a stuttgarti székhelyű cég is rövid időn belül lemondta a vásáron való részvételt a koronajárvány súlyosbodó helyzete miatt. Néhány hónapon belül a sorozatot a valós életben is kipróbálják az utakon – mondta Schäfer.

Csúcs design kívül...

Az elektromos hajtástechnika jelenlegi állása szerint az e-autók esetében nagy hatótávolság csak nagy, nehéz akkumulátorokkal érhető el. A több tonnás e-autók sok áramot fogyasztanak, amit a klímavédők kritizálnak. Erre ígér megoldást a Mercedes. A jármű a továbbfejlesztett akkumulátortechnológia, a könnyű anyagok, az alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsok és az autó aerodinamikus formájának köszönhetően mércét állít fel az energiahatékonyság terén. Ez például az akkumulátorban szilícium-karbiddal és a hajtás hőmérséklet-szabályozásával érhető el. Az akkumulátor majdnem olyan erős, mint az EQS luxus elektromos szedáné, de csak fele akkora és 30 százalékkal könnyebb. A tetőben elhelyezett napelem modulok 25 kilométeres hatótávolságot tesznek lehetővé.

Az EQXX kevesebb mint tíz kilowattórát fogyaszt 100 kilométeren. A jelenlegi e-autók akár kétszer annyi áramot igényelnek, mint amennyit az ADAC elemzése mutat. Fosszilis üzemanyag-fogyasztásra átszámítva ez körülbelül egy liter lenne 100 kilométerenként – magyarázta a Daimler.

A Mercedes belsőépítészeti tervezéssel kísérletezik

A csillagos márka emellett minőségi, kisebb környezetterheléssel és kevesebb hulladékkal rendelkező berendezéseket kíván kínálni a jövőben. Ami a belsőépítészetet illeti, a Mercedes újrahasznosított műanyagokkal és fenntartható, vegán anyagokkal kísérletezik. A kaktuszokból, gombákból vagy bambuszból készült kárpitszövetek helyettesítik az állatbőrt vagy a szintetikus szálakból készült szőnyegeket. A mesterséges intelligenciának köszönhetően az infotainment rendszernek jobban követi a volán mögött ülő személy parancsait.

Ha már infotainment rendszer: brutális érintőképernyő került az egyelőre még nem széria érett autóba. 112 centiméter széles, a látvány önmagáért beszél.

...és belül

Gorden Wagener, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG formatervezési igazgatója kifejtette: „A VISION EQXX egy olyan jövőkép, amely a Mercedes luxus új szintjére való törekvést testesíti meg. Tervezőként mindig a technológia és az esztétika kapcsolatára gondolunk. Számunkra, tervezőkre, a VISION EQXX aerodinamikája a technológia és az esztétika e fúzióját testesíti meg. Az érzéki tisztaság filozófiájával olyan egyedi arányokat hoztunk létre, amelyek a szépséget a hatékonysággal ötvözik. Az így létrejövő karosszériaáramlás forradalmi aerodinamikát biztosít. Az a tény, hogy a végeredmény ilyen szépre sikerült, alátámasztja tervezőcsapatunk azon képességét, hogy szorosan együttműködjön aerodinamikai szakértőinkkel."

Speciálisak az abroncsok is

„A Mercedes-Benz VISION EQXX megmutatja, hogyan képzeljük el az elektromos autók jövőjét. Mindössze másfél év alatt kifejlesztettük minden idők leghatékonyabb Mercedesét - 10 kWh-nál kevesebb energiafogyasztással 100 kilométerenként. A VISION EQXX hatótávolsága több mint 1000 kilométer egyetlen töltéssel – olyan akkumulátorral működik, amely egy kis autóban is elfér. Rámutat arra az irányra, amelybe az egész cégünk fejlődik: mi fogjuk megépíteni a világ legkívánatosabb elektromos autóit.” foglalta össze a lényeget Ola Källenius, a Daimler AG és a Mercedes-Benz AG igazgatótanácsának elnöke.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....
2022.05.23
A fennállása 50. évfordulóját ünneplő eseménysorozat részeként a BMW M GmbH egy limitált szériában....