Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Télen is a gyermekeink biztonsága a legfontosabb

2022.12.08.

A téli időszakban se feledkezzünk meg arról, hogy játékos formában tanítsuk a gyerekeket a biztonságos közlekedésre, ehhez adunk pár tippet. 

A gyerekek a leginkább kiszolgáltatott résztvevői a közlekedésnek: máshogy érzékelik a környezetet, a forgalmat, nem képesek úgy felmérni a helyzeteket, mint a felnőttek, és a veszélyérzetük is csekélyebb. Ezért is fontos megtanítani nekik az alapvető ismereteket. A szülőknek, az iskolának és a közlekedésbiztonsági rendezvényeknek köszönhetően rengeteg dolgot elsajátítanak a lurkók, de lényeges, hogy a téli hónapokban se feledkezzünk meg a biztonságos közlekedésre nevelésről. 

Játszva gyakoroljuk a közlekedési tudnivalókat

Akár gyalog vagy kerékpárral, autóval vagy közösségi közlekedéssel utazunk óvodába, iskolába, mindig adódik olyan alkalom, amikor megbeszélhetjük a közlekedési szituációkat. Jelzőlámpához értünk? Mi a teendő? Zebrán szeretnék átkelni? Mire figyeljünk, mielőtt az úttestre lépünk? Természetesen nem kell KRESZ-bekezdéseket idéznünk, hanem a gyerek életkorának megfelelően, könnyed stílusban magyarázzuk el és játszva gyakoroljuk a tudnivalókat. Akár pontgyűjtő minivetélkedőt is rendezhetünk hazafelé!

Beszéljük meg a gyerekkel a közlekedési tudnivalókat

Ilyenkor többen közlekednek autóval, de a kocsiban is megbeszélhetjük, hogy például azért álltunk meg, mert átengedtünk egy gyalogost a zebrán; vagy amikor feltűnik egy szirénázó mentőautó, elmesélhetjük a teendőket, beleértve azt is, hogy miért veszélyes séta közben hangosan zenét hallgatni. Játszhatunk táblafelismerőset is, meg fogunk lepődni, hogy már a kis óvódások is milyen ügyesek!

Látni és látszani

Télen nagyon korán sötétedik, ezért a láthatóságra különös figyelmet kell fordítani ezekben a hónapokban, hiszen a gyerekek gyakran sötétben mennek haza az iskolából vagy edzésről. Tudatosítsuk bennük, hogy ilyenkor az autósok is nehezebben veszik észre őket és a többi közlekedőt – főleg ha ködös, párás vagy esős az időjárás –, ezért legyenek még óvatosabbak, amikor átkelnek az úttesten. Rengeteget jelent a fényvisszaverő táska vagy ruházat, a kerékpáron pedig mindig legyenek meg a kötelező felszerelések (lámpa, macskaszem). 

Legyen közös program a hóeltakarítás!

Bár egyelőre még szokatlanul meleg az idő, ha leesik a hó, az utak és a járdák is csúszóssá válhatnak. Aki kertes házban lakik, annak kötelessége a járda csúszásmentesítése, ebbe a munkába pedig a gyerekeket is bevonhatjuk, jó móka lesz.

A gyerekeket is bevonhatjuk a hóeltakarításba

Mondjuk el nekik, hogy miért veszélyes hóban, jeges úton közlekedni, miért fontos az utak és a járdák letakarítása, és beszéljünk arról is, hogy sót nem használhatunk, mert súlyosan károsítja a növények egészségét. 

Közlekedési ajándékok Mikulásra

Mindjárt itt a Mikulás, a csomagba pedig a finomságokon kívül közlekedéssel kapcsolatos ajándékokat is tehetünk. Egy fényvisszaverő matrica vagy pánt, illetve egy bringalámpa mindig jól jön, de nagyon hasznosak a közlekedésbiztonsági foglalkoztató füzetek – például a Generali által is támogatott Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai sorozat valamelyik része –, valamint a könyvek, társasjátékok is.

A csoki mellett közlekedéssel kapcsolatos apróságokat is hozhat a Mikulás

Sőt, a gyerekekre külön tanulóbiztosítást is lehet kötni, amely a nap 24 órájában érvényes: otthon, az iskolában, kirándulás közben, nyaraláskor, bel- és külföldön bekövetkezett balesetekre egyaránt kiterjed. 

Cikkünk megjelenését a Generali Biztosító támogatta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....
2024.07.13
Az Audi RS Q8 Performance a Nürburgringen is megdöntötte az SUV-k pályarekordját. ..
2024.07.13
Az ipari gázokra specializálódott Messer és a Toyota Tsusho Europe bejelentette, hogy "SympH2ony"....
2024.07.13
A Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatójaként nemcsak a....
2024.07.13
Egy 61 éves férfi valószínűleg rosszul húzta be a kéziféket, amikor az ausztriai Penzingben egy....
2024.07.12
Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések....
2024.07.12
A War Horse furgonok a Mercedes-Benz Sprintert használják alapként, viszont a 35 hüvelykes 'Nitto....
2024.07.12
A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre....
2024.07.12
Bejárta a hír a nemzetközi sajtót, hogy a Volkswagen takarékossági okokból korlátozza a TOP....