buszbaleset

Tizenöt ember halt meg és 31 sérült a Medicor-buszbalesetben

2023.09.15.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 40 éve Graz mellett történt Medicor-buszbaleset áldozatairól emlékezett meg az elhunyt magyarok emlékművének avatásán.

A Magyarország közlekedéstörténetének egyik legtragikusabb balesetéhez köthető csütörtöki évfordulón a miniszter felidézte, hogy 1983. szeptember 14-én az egészségügyi eszközöket gyártó Medicor vállalat autóbuszának sofőrje elvesztette az irányítást járműve felett a fékrendszer végzetes hibája miatt, majd egy lejtő végén áttört a szalagkorláton és egy szakadékba zuhant.

"Mindez tizenöt ember halálát okozta, akik soha többé nem térhettek vissza családjaikhoz. Rajtuk kívül ebben a szerencsétlenségben 31-en sérültek meg súlyosan, akik közül többen egész életükön át kénytelenek e sorscsapás okozta sebhelyekkel élni" - mondta. "Az emlékhely, amely körül ma összegyűltünk örökké őrizni fogja a halottak emlékét, és úgy illik, hogy mi is megőrizzük őket emlékeinkben" - tette hozzá.

Gulyás Gergely egyben köszönetet mondott az emlékmű létrehozását kezdeményezőknek és támogatóknak. Ezek között a Forum Hungaricumot, a weizi útfenntartó vállalatot, valamint Rudi Roth grazi tiszteletbeli konzult említette.

Felidézte azt is, hogy a tragédia miatt akkor összetartottak a magyarok és az osztrákok, ahogy azt a hosszú történelmük során többször is megtették. "Ez így volt helyes a halottak és a hozzátartozók tiszteletben tartása, valamint a túlélők és a közösségek támogatása végett a nehéz időkben" - mondta.

Gulyás Gergely külön említést tett arról, hogy a felkészült, szakértő módon dolgozó mentőegységeknek köszönhetően az áldozatok száma nem növekedett. "A sérülteket ápoló kórházak egészségügyi személyzetének segítsége és önfeláldozása előtt máig tisztelettel hajlunk meg" - húzta alá.

Külön köszönetet mondott Graz, illetve Stájerország magyar közösségének, valamint azoknak az osztrákoknak, akik akkor segítségüket ajánlották fel a hozzátartozóknak.

Fotók: Gulyás Gergely közösségi oldala

A miniszter elmondta, az osztrák hatóságok akkor egyértelműen megállapították, hogy a szerencsétlenséget fékhiba okozta. Ettől függetlenül Magyarországon a sofőrt tették felelőssé és hét év börtönre ítélték. "Az akkori időkben, a kommunista rémuralom és elnyomás alatt a magyar lapok nem jelentettek a fékhibáról, mert nem vetett volna jó fényt a kommunista országra, ha kiderült volna, hogy egy állami vállalat nem tartotta megfelelően karban a járműveit. Így hallgatták el éveken át az állampárt nyomása alatt álló hatóságok a baleset valódi okát" - tette hozzá.

"Negyven év után is nehéz egy ilyen tragédiára emlékezni, különösen mélyen együtt érzünk azokkal a hozzátartozókkal, akik azt az emberi szenvedést kellett, hogy elviseljék, amit egy közeli hozzátartozó elvesztése jelent minden család számára. Bízunk abban, hogy amennyire az idő be tudja gyógyítani a sebeket, annyira emlékké válik mindaz, amit az életükben tettek azok, akik itt szenvedtek végzetes tragédiát. Vigasztalást kívánok mindazoknak, akiknek hozzátartozói itt vesztették életüket" - zárta szavait Gulyás Gergely.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....
2023.10.03
A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza....
2023.10.03
Idén a Veszprém vármegyei Józsa család nyerte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az....
2023.10.03
Égett egy vitorlás a Fertő tó osztrák oldalán – írja az orf.at   ..
2023.10.02
A Porsche Hungária elektromobilitás márkája új központtal bővült. ..
2023.10.02
A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói....
2023.10.02
Az alkotás a BYD prémium almárkájának, a YangWangnak a gondozásában készült, és U8 kódnevet kapott....
2023.10.02
A Hyundai i30 vezetője megsérült, a vonalon pótlóbuszok járnak. ..