sztájk

Több mint tízezer autóipari dolgozó sztrájkol magasabb bérekért

2023.09.16.

Kormányzati illetékeseket küldött a három nagy amerikai autógyártóhoz Joe Biden amerikai elnök, hogy közreműködjenek a bérvita megoldásában, ami miatt pénteken sztrájkba lépett az amerikai szervezett autóipari munkások majdnem tizede.

Összesen 13 ezren nem vették fel a munkát a General Motors egy Missouri állambeli üzemében, valamint a Ford egy michigani és a Chrysler egy Ohio államban működő gyárában az Egyesült Autóipari Munkások (United Auto Workers - UAW) szakszervezet felhívására. A szakszervezet elnöke, Shawn Fain szerint amennyiben bérköveteléseiket a munkáltatók nem teljesítik, több üzemre is kiterjesztik a sztrájkot. A korlátozott sztrájk egyben kíméli a 146 ezer autóipari dolgozót tömörítő szakszervezet 825 millió dolláros sztrájkalapját is.  

Az érdekképviselet 36 százalékos béremelést követel négyéves időtávon belül, valamint egyéb engedményeket, egyebek között az infláció kompenzációját. A UAW eredeti követelésében szerepelt a 4 napos munkahét is, változatlan kereseti viszonyok fenntartásával.

A szakszervezet és az autógyárak közötti kollektív szerződés csütörtökön lejárt, az érdekképviselet addig adott határidőt a munkáltatók számára a megállapodásra. A General Motors és a Ford 20 százalékos bérfejlesztést ajánl, míg a Chrysler-t is gyártó Stellantis 17,5 százalékot. Az autógyártók arra hívták fel a figyelmet, hogy a sztrájkot az egész amerikai gazdaság megérezheti, és a nagymértékű béremelés inflációs hatással járhat. Emellett arra hívták fel a figyelmet, hogy az elektromos autók gyártása felé elmozdulás szintén költségekkel jár a számukra.

Jim Farley, a Ford vezérigazgatója úgy vélte, hogy nagyvonalú ajánlatot tettek, amiről azonban a szakszervezet nem akart érdemi tárgyalást folytatni. A helyzet rendezése érdekében Joe Biden elnök két gazdasági tanácsadót bízott meg azzal, hogy közvetítsenek a bérvita megoldásában, szándéka szerint azért, hogy mindkét fél "nyertesként" állhasson fel a tárgyalóasztaltól. Az elnök pénteken a Fehér Házban a kialakult helyzetről azt mondta, hogy "senki nem akar sztrájkot, de megérti a munkavállalók frusztrációját". Elismerte, hogy az autógyártók jelentős béremelési ajánlatot tettek, de hozzátette, hogy tovább kell menniük, és rekord mértékű vállalati szintű profitjukat megosztani "rekord mértékű" kollektív szerződések formájában.

Az amerikai autóipar történetében soha nem fordult elő, hogy a három nagy autógyártónál egy időben léptek volna sztrájkba a dolgozók, már csak azért sem, mert a UAW szakszervezet a múltban egyszerre csak egy gyártóval tárgyalt.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Noha a fenntarthatóság fontos szempont a befektetési döntések meghozatalakor, a befektetők 94%-a....
2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..