#MyWinterFeelGoodPlace

Több szempontból is kuriózum az új BMW M760Li

2017.03.06.

A BMW M760Li xDrive több ízben is kuriózumnak számít nemcsak a bajorok modelljei között, hanem a ragadozó nagymacska vetélytársak körében is. Hatalmas motorja, összkerékhajtása és sebességváltója új fejlesztés, mellyel sportautókat megszégyenítő teljesítményre képes.

Szerző: Deli Árpád

Motor

Egészen 1987-ig nyúlik vissza a BMW 12 hengereseinek története. Fejlődésük főbb állomásai közé tartozik a közvetlen benzinbefecskendezés megjelenése (2003) és a turbósítás (2009). Az első M-es kivitelű 7-es sorozat motorfejlesztése nem kevés fejtörést okozott a mérnököknek, hiszen egyszerre kellett megfelelni az emissziós normáknak és a teljesítményorientáltságnak.

A löketet 88,3 mm-re növelték a 6,6 literes lökettérfogat eléréséhez. A hajtórudak és a főtengely módosításokon esett át, míg a forgattyúház érintetlen maradt. A megváltozott működési körülményeknek megfelelően az acél bevonatú, öntött alumínium dugattyúk felépítése változott valamelyest. A jobb kenés és a hűtés érdekében új olajvisszatartó hornyot alkalmaztak a lehúzógyűrű alatt és nyolc olajvisszavezető járatot készítettek. A főtengely csapágyak kopásálló polimer bevonatot kaptak, vas-oxidot eloszlatva polimer mátrixban.

Új olajszivattyú veszi ki részét a kenési feladatokból, hogy nagyobb terhelésen vagy még éppen hideg üzemállapotban is megfelelő legyen az olajozás és csökkenjen az emisszió.

A BMW duplaturbós feltöltési rendszert alkalmaz és közvetlen benzinbefecskendező rendszere 200 baros nyomásra képes. A hatfuratos injektor a gyújtógyertya mellett kapott helyet. A befecskendezett tüzelőanyag és a beérkező levegő áramlása révén egységes keverékképzés történik a hengeren belül, amely nagyobb teljesítményt és hatékonyságot eredményez. A feltöltőben használt elektromos megkerülőszelepek révén a töltőnyomás és a katalizátor bemelegedése szabályozható.

Az Euro 6-os előírások teljesítésében fontos szerepe volt a szelepnyitások összehangolásának, a befecskendező elhelyezésének, a hengerbe juttatott tüzelőanyag mennyiségének és időzítésének egyaránt.

Teljesítmény

Az elődmodellt széles tartományban kihasználható és nagyobb teljesítménnyel múlja felül az új M760Li xDrive. 800 Nm-es csúcsnyomatékot bocsát a vezető rendelkezésére már percenkénti 1500-as fordulatszámon. A lökettérfogat növekedésével (a feltöltést most figyelmen kívül hagyva) is nőtt a forgatónyomaték, amely körülbelül 1500-as fordulatszám-tartomány környékén járul hozzá a dinamikusabb viselkedéshez, a jobb reakcióidőhöz. Ezen felül az égési folyamat átdolgozása is hozzájárul a hamarabb beálló és magasabb csúcsnyomáshoz. A leköszönt kivitelhez képest 0,8 másodperccel előbb áll rendelkezésre 750 Nm az alsóbb fordulatszám-tartományban, amely érezhető különbség.

Specifikációk

   

Megnevezés

Mértékegység

Érték

Maximális teljesítmény adott fordulatszámnál

kW @ rpm

448 @ 5500-6500

Maximális forgatónyomaték adott fordulatszámnál

Nm @ rpm

800 @ 1550-5000

Maximális motor fordulatszám

rpm

6500

Teljesítmény/liter arány

kW/l

68

Forgatónyomaték/liter arány

Nm/l

121,4

Lökettérfogat

cm3

6592

Furat

mm

89

Löket

mm

88,3

Löket/furat arány

0,99

Hajtórúd hossz

mm

138,5

Hengertávolság

mm

98

Kompresszióviszony

10

Emissziós besorolás

EU6c, ULEV125

Sebességváltó

A ZF nyolcfokozatú automata váltója 2009-ben debütált BMW-ben. Az alapjaiban áttervezett szerkezet 2014-ben került sorozatgyártásba. A 7-es sorozat csúcskivitele a legnagyobb váltót kapta meg 12 hengeres motorjához társítva. Elődjével ellentétben start-stop funkciót és összkerékhajtást is támogat az új fejlesztés. A jól bevált koncepció négy bolygókereket és öt sebességváltó elemet tartalmaz továbbra is.

A megnövelt áttétek alacsonyabb fordulatszámmal kecsegtetnek nagy haladási tempónál, emellett kedvező hatással vannak a fogyasztásra a felhasználók által gyakran használt fordulatszám-tartományban.

A hatékonyságot növelő megoldások közé tartozik például az üreskapcsoló, amely leválasztja a motort az erőátviteli elemekről, amikor a jármű álló helyzetben van. Az alkatrészek működéséből fakadó súrlódást is csökkentették, végeredményben 2,2%-os a javulás.

A sport sebességváltó szimpla vagy dupla fokozatot is képes visszakapcsolni három különböző váltási idővel, amelyet az éppen kiválasztott vezetési mód határoz meg. Az indirekt fokozatválasztás ideje 300 ms-mal csökkent, így még nagyobb élmény akár manuálisan, a kormányról kapcsolgatni a sebességeket. A motor- és váltóvezérlés újrahangolása révén körülbelül 250 ms szükséges egy új fokozat eléréséhez.

Új összkerékhajtás

A V12-es erőforrást először kínálja xDrive meghajtással a BMW. Míg a bajorok összkerekes modelljei a teljes eladások 20%-át tették ki 2009-ben, addig mára 30%-ra nőtt az arányuk.

A rendszer egyik érdekessége, hogy teljesen szabadon gazdálkodik a nyomatékelosztással a kerekek között. Finomításai révén a tüzelőanyag-fogyasztás is javult.

A V-alakú motorblokkhoz csatlakozó sebességváltó hosszirányban került beépítésre. Kihajtótengelyéről egyenesen a hátsó tengelyhez jut az erő, míg az első tengelyre akár 1300 Nm-es csúcsnyomaték is kerülhet indirekt módon az új Magna Powertrain osztómű révén. A Sport módot leszámítva, egyenletes tempónál, Comfort vagy Eco Pro módokban a hátsó kerekek hajtanak, míg a stabilitáskontroll milliszekundumos reakcióidővel, ugrásra készen várja, hogy az első tengelyre is juttathasson az erőből, ha úgy hozza a sors vagy jobb lábunk.

A hatékonyság növelésében fontos szerepe volt az olajháztartás módosításának. Az osztóműben lévő olaj szintezése és áramoltatása, és ezáltal például a lánc súrlódási vesztesége módosítható, illetve mérsékelhető a körülményektől, a kiválasztott vezetési módoktól függően.

 Új vezetési módok

Csalódnia kell annak, aki úgy gondolta, meghagyja a BMW a 7-es sorozathoz korábban elérhető hatféle vezetési módot. Újabban az Eco Pro, a Comfort, a Comfort+  és a Sport mód érhető el.

Kezelőszervük a váltókar mellett helyezkedik el továbbra is, bár a modellváltás miatt stílusosak gombjaik, azonban logikájuk ugyanaz maradt. Gyors váltás, élénk gázreakció, magasabb fordulatszám (Sport), vagy nehéz gázpedál, kényelmes kapcsolgatás, a lehető legalacsonyabb fordulatszám, GPS-igénybevétel a jelzőtáblák, településhatárok felismeréséhez (Eco Pro vagy Comfort).

Start-stop és launch control

A 12 hengeres motor először kapott start-stop funkciót. Az erőforrás gondos kiegyensúlyozása révén szinte észrevehetetlenül pihen meg, újraindítása gyors és kényelmes az optimalizált indítónak és az alacsony gyújtási intervallumnak köszönhetően.

A rajtoprogram 3,7 másodperces 0-100 km/órás gyorsuláshoz segíti hozzá a körülbelül 2,5 tonnás zászlóshajót. A feltöltés és az osztómű többtárcsás tengelykapcsolójának fontos szerepe itt köszön vissza. A száguldás 305 km/óránál ér véget.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....