Tóbiás és Balambér – A bicikli téli álma | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér – A bicikli téli álma

2016.11.19.

Tóbiás és Balambér mindig tartogat nektek valamilyen újdonságot a biztonságos közlekedésről. Legújabb mesénkben megtudhatjátok, hogyan kell jól letisztítani a biciklit, hogy télen, amíg pihen a garázsban, addig se károsodjon, és tavasszal bátran újra útnak indulhass vele. És mi mindennel kell még felkészülni a téli közlekedésre? Jó, ha ezeket tudod!

 

Tóbiás félreteszi biciklijét a télre

Ma szép napos időre ébredt Tóbiás. Ez a nap tökéletes arra, hogy Édesapával kimenjenek az udvarra és felkészítsék járműveiket a télre. Figyelmesen lemossák a bicikliket, majd Édesapa felteszi az autóra téligumikat. Télen az utak fagyosak és emiatt csúszósak lehetnek, ezért nagyon veszélyes télen biciklizni. Ráadásul nagyon hideg is van, így biztosan megfázol, ha télen bicajozol. Jobb, ha szépen letisztítod és elteszed télre. Hogyan fogj neki a mosásnak? Mire van szükséged? Hogyan csinálod jól, hogy megóvd a biciklidet? Ne aggódj, mindent megtalálsz otthon! Kell egy vödör, mosószer (igen, mosószer!), szivacs, súrolókefe, egy törlőkendő és némi kerékpárolaj. Ha ezeket előkészítetted, kezdődhet a munka!

A biciklimosás hasonlít az autómosáshoz

Elsőként nyisd meg a slagot, és eressz bő vizet a biciklidre. A slag nem tesz kárt a járgányodban, ha nem túl közelről locsolod a vizet a bicajra. Tarts egy kis távolságot, hogy ne legyen túl intenzív a vízsugár! A legjobb, ha van egy állványod, amire felakaszthatod a vázat, hogy ne mozduljon el a bicikli, de egy fának is bátran nekitámaszthatod.

Támaszd ki a biciklidet, hogy stabilan álljon!

A mosást felülről kezdd – a kormánynál és a nyeregnél, majd lefelé haladj. Bátran engedd a vizet minden kis résbe, csak arra ügyelj, hogy egy helyen ne tartsd sokáig a vízsugarat. A hajtómű megtisztítása a legfontosabb! Itt semmilyen szennyeződés nem maradhat. A nagyobb hatékonysághoz használj kefét a dörzsöléshez. A váltók, a lánc és a hajtókerekek olyan tiszták legyenek, hogy csillogjanak! Ha már leszedted a kosz nagyját, jöhet a mosószer. Engedj vizet egy vödörbe és önts hozzá mosószert. Tedd bele a szivacsot, habosítsd fel, és kend át a teljes bringát. Itt is haladj föntről lefelé. Ha nem férsz hozzá jül egy-egy alkatrészhez, használj különböző méretű keféket (akár fogkefét is), amivel megkönnyítheted a munkádat. Ha jól lesúroltad a bicajt, várj egy picit, míg a mosószer megteszi hatását, majd jöhet az öblítés! Ha mindenhol lejött a hab, készen is vagy. Nézd meg, maradt-e valahol kosz, ha igen, akkor a mosószeres kefével dörzsöld át újra.

Ha nagyon koszos a bicajod, merj használni durvább kefét is, nem okoz kárt!

Ha teljesen tiszta a bicikli, akkor még nem végeztél! Sose hagyd vizesen a biciklidet, alaposan szárazra kell törölni! Ezután is ellenőrizd az alkatrészeket. Ha valamelyiket hibásnak látod, cseréld ki, vagy cseréltesd ki szervízben! Most már nem maradt más hátra, mint a kenés. De mit mivel kell kenni? A láncot a legjobb kerékpárolajjal, amiből sok kell, hogy jól kenjen. Ezen kívül az összes imbusz csavarba cseppenthetsz egy kevés olajat, ami megakadályozza, hogy a beleszorult vízcseppek miatt elkezdjenek rozsdásodni. Ha ezzel megvagy, készen is áll a bringád a téli álomra!

Miután Tóbiás zöld biciklije is szépen csillog-villog, a kiskutya elégedetten tolja be a garázsba és elköszön tőle, hogy tavasszal majd újra együtt róják a köröket. Édesapa még lecseréli az autón a nyári gumikat télire, mert azokon mélyebbek a barázdák, így jobb a tapadásuk a havas utakon.

Édesapa felszerelte a téli gumikat az autóra

Hasznosnak találod cikkünket? Minden héten frissülő írásainkat, meséinket kövesd itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkold Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjait a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.25
Merész jósolni, pláne az autók világában, de több cég is megteszi, lássuk, mi lett a kamionos....
2024.05.25
A szombati időmérő edzésen megszerezte az első rajthelyet, majd mindkét futamot megnyerte a címvédő....
2024.05.25
A BMW főnöke a Kínából érkező autókra kivetett büntetővámokra figyelmeztet.   ..
2024.05.25
A BMW Motorrad a Comói-tónál található Villa d'Este festői háttere előtt bemutatja legújabb....
2024.05.25
Lássuk, miben törtek most az élre szomszédaink.   ..
2024.05.25
A Bridgestone Tatabánya csatlakozott a Hungarian Business Leaders Forum által működtetett EU....
2024.05.25
Élményautózás és más programok várták a Ments Életet Közhasznú Alapítvány által támogatott....
2024.05.25
Geopolitikai feszültségek, lassuló kereslet és szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés....
2024.05.25
A kontinens legnevesebb egyetemeit megelőzve ismét az első helyen végzett a győri Széchenyi István....
2024.05.25
A görög autópiacon októberben a Suzuki Vitara volt a legkeresettebb autó, az esztergomi szabadidő-....