Tóbiás és Balambér biciklitúrás kalandjai | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér biciklitúrás kalandjai

2018.07.29.

Tóbiás és Balambér, mint azt már tudjátok, nagyon szeret biciklizni. Mivel ez az egyik kedvenc időtöltésük, ezért nagyon sok helyen kerékpároztak már az országban. Ezeket az útvonalakat, és biciklis helyeket osztjuk meg veletek a cikkünkben, hogy ti is minél jobb kerékpáros élményt szerezettek. Tarts velünk!

 

Ha egy kis aktív pihenésre vágyik a család (kép: utazom.com)

Dunakanyar: Budapest-Szentendre-Leányfalu-Dunabogdány-Visegrád-Dömös-Esztergom útvonalon

Budapesttől Leányfaluig kiépített kerékpárúton, utána főútvonalon csodálhatjuk a természeti környezet szépségeit. A Börzsöny, a Pilis és Visegrádi-hegység között futó Duna itt mutatja meg az egyik legszebb arcát. A turisták körében is népszerű Dunakanyar-menti településeken sok a gyalogos turista és a sétáló ezért érdemes lassabb tempóban haladni és a csengőt használni. A táv körülbelül 90 km.

Balaton: Siófok- Balatonföldvár-Fonyód-Balatonberény-Keszthely-Szigliget-Badacsony-Tihany-Balatonfűzfő-Lepsény-Siófok útvonalon

Nagy hagyomány van a Balaton körüli túráknak is. A szolgáltatások évről évre jobbak, a komp segítségével az útvonal variálható, megszakítható, a Káli medencével és a Balaton felvidéki vártúrákkal remekül kiegészíthető. A balatoni biciklitúrák még a legmelegebb nyári hónapokban is végigjárhatók, mert a főútvonalakról könnyedén letérhetünk a part irányába és egy gyors fürdéssel lehűthetjük magunkat. A táv körülbelül 200 kilométer.

Végig a part mellett! (kép: kerekpar.mandiner.hu)

 

Velencei-tó: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd útvonalon

Változatos természeti környezetben karikázhatjuk körbe a tavat és nem is kell sokat utaznunk a fővárostól. Érdemes megnézni a pákozdi csata százéves évfordulójára elkészült emlékművet és a Pákozd- Sukoró-Pátka közötti területet, az egykori csata helyszínét. Itt minden szeptemberben eljátsszák az 1848-ban történt eseményeket. Tovább haladva a nadapi templomban megnézhetjük azt a keresztelőmedencét, amelyben még 1800 Vörösmarty Mihályt keresztelkedett. Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlékmúzeumot a falutól elkülönítve, a 70-es út déli oldalán, egy tágas kert közepén találjuk. Hatalmasra nőtt vadgesztenyefák sora vezet az épülethez, ahol a költő használati tárgyaiból őriznek néhányat. A táv körülbelül 50 km.

Felső-Tisza: Tiszabecs-Tiszacsécse-Túristvándi-Szatmárcseke-Kisar-Tarpa-Tákos-Vásárosnamény-Kisvárda-Cigánd-Pácin-Sárospatak útvonalon

Ez a túra az ország egy érintetlen szegletébe enged bepillantást. A közhiedelemmel ellentétben az itteni falvak rendezettek, virágosak, a porták tiszták, és a helybéliek már nemcsak a fesztiválok idején számolnak a turistákkal, hanem tulajdonképpen egész évben. Akik leszállnának a nyeregből és pihenésképpen beiktatnának egy kis evezést, azok a tiszabecsi szolgáltatókkal könnyedén megegyezhetnek hajóbérlésről és a biciklik elszállításáról. A Vidám Delfin Kempingben például 140 darab hajó közül választhatunk plusz melegkonyhát és szállást is találunk, ha csak másnap indulnánk. A szatmári Tiszahát természeti szépségekben és kulturális értékekben is gazdag. Érdekes látványosság még Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban, a vízimalom Túristvándiban, az őshonos magyar állatokat bemutató Huszti Farm, és az aranyhomokos Tivadar. A legszebb ajándékokért érdemes betérni Tarpára a Bereg kincseit felvonultató ház ajándékboltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszalt gyümölcs, és szilvalekvár, valamint különböző népművészeti emléktárgyak közül válogathatunk. A táv: körülbelül 150 kilométer

Egész napos programnak tökéletes (kép: kirandulastervezo.hu)

Tisza-tó: Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred útvonalon

Itt a Tisza tónál indul az ország kerékpáros szezonnyitója. Április 24-25-én, Tiszafüreden rendezik meg a Bike- Fest nevű rendezvényt. A napokban már nyári üzemmódra állt át a maga a tó is. A duzzasztás után a tározó vízszintje a Kisköre felső vízmércén 725 centiméteres értéket mutat, víznek már csak melegednie kell. A környék ma már igen fejlett jól kiépített, rengeteg az igényes program és szállásadó. Érdemes késő tavasszal indulni, mert nyaranta tízezrek pihennek a tónál, és még többen jönnek a Halas napok és a Vízikarnevál idején. A Tisza-tavi régióban 27 kerékpáros túraközpont található több mint 500 járműből álló kerékpárparkkal, bicikli nyergekkel, és sisakokkal. Léteznek olyan pihenőpontok is, ahol kerékpáros gyorsszerviz áll rendelkezésre, és szükség esetén alapvető alkatrészeket is cserélhetünk. Magyarország második legnagyobb tava közel 120 km-es aszfaltburkolatú kerékpárúton kerékpározható körbe. A természetbarátok szövetsége által ajánlott Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred táv azonban csak 60 kilométer.

Egy kis ismétlés a végére (kép: kerekparos.com)

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....