Tóbiás és Balambér kalandjai - A bringa téli álma | Autoszektor

téli kerékpározás

Tóbiás és Balambér kalandjai - A bringa téli álma

2014.11.16.

Hogy tegyük el hosszabb időre, hogy ne érjen minket meglepetés?

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz néhány jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Bringáink, szolgálnak minket egész évben. Teszik ezt a szórakozásunkra, vagy azért, hogy eljuttassanak minket a munkahelyünkre. Nem számít, hogy süt a nap, párás az idő, vagy akár esik az eső. Ők csak teszik a dolgukat. Ha pedig beköszönt a hideg, akkor sokan teszik el téli álmot aludni a bringákat. De vajon megfelelően teszik-e el a hosszú téli tárolásra?

1. Az alapos tisztítás

Miután az egész éves nyüstöléssel rengetek por kerül a kerékpárunk mozgó alkatrészeire, mindenképp egy alapot takarítással kezdjük a hosszú pihenőt! Ügyeljünk arra, hogy az akár a kenőanyagok által okozott szennyeződéseket is eltűntessük. A láncon lévő kenőanyag is mágnesként vonzza magához a port, így a kopás csökkentése érdekében azt is takarítsuk le, hogy a következő szezonban is biztosan kiszolgáljon minket. Tegyük ezt kifejezetten erre a célra kifejlesztett lánctisztító spray-vel, vagy egyszerű autós szaküzletben is kapható féktisztítóval. Alaposan fújjuk ki a koszt a lánc patentszemei közül is!

2. A konzerválás

A mosás végeztével töröljük szárazra bringánkat, majd párszor pattogtassuk meg a kerekein, hogy a hozzá nem férhető helyekről is eltávolítsuk a vizet. Merészebbek, akik rendelkeznek otthon kompresszorral, akár azzal is kifújathatják a vizet.

Ha ezzel megvagyunk, akkor kerülnek elő a megfelelő kenőanyagok. A láncra használjunk lánckenő spray-t, csapágyainkra pedig erre való kenőzsírt. Ahhoz, hogy a tárolásnál tényleg elengedhesse magát kerékpárunk, bowdenes fékeit akasszuk ki, és ha váltós, tegyük a váltóinkat a legkisebb áttételre, hogy a rugók ne feszített állapotban pihenjenek.

A gumialkatrészek konzerválására alkalmazzuk gumiápoló spray-t, de ügyeljünk arra, hogy szilikon mentes legyen, mert a szilikon kiszárítja és öregíti a gumit.
A kerekekből engedjünk ki levegőt, hogy itt is kisebb nyomás feszüljön neki a kerekeknek.

3. A tárolás
Ha a lehetőségek adottak, válasszunk beltéri tároló helyet! Hiszen így elkerülhetjük a nedvesség, a hőmérsékletingadozás és a por tényezőjét. Akár kanapé mögé is elfér, de a párunk, vagy szüleink nem díjazzák ezt a tárolást akkor is van megoldás.


|                                           Felakasztva célszerű tárolni!                                           |

Léteznek bringahotelek, ahova beadva kerékpárunkat egy ellenőrzött helyen nyugodtan alszanak téli álmot. Ez egy fizetős szolgáltatás, de ha nem szeretnénk ismeretlenekre bízni kedvencünket és mégis az otthoni erkélyen való tárolást választjuk, akkor mindenképp vásároljunk egy takaróponyvát, ami véd az időjárás viszontagságai ellen.

Ha ezt a három lépést betartjuk, akkor nem érhet minket meglepetés, amikor tavasszal újra nyeregbe pattanunk, hiszen az egész évben megfelelően karbantartott bringánkat a helyes téli tárolás után teljesen gondtalanul használhatjuk majd tovább.

Tóbiás valahogy így magyarázná el kisöccsének, Balambérnak, hogyan is kell eltennie a bicaját télen:
Ejj Balambér, mire készülsz? Ugye nem ilyen piszkosan szeretnéd eltenni a bicajodat a tárolóba? Ugye tudod, hogy mielőtt hosszú téli álomra teszed bringádat, el kell végezni rajta egy kis karbantartást! Szép tisztára kell mosni, hogy csillogjon-villogjon, majd minden mozgó, forgó részét meg kell kenni, hogy a téli állásban se menjen tönkre! De csak óvatosan, nehogy becsípje a kis mancsocskádat valamelyik fogaskerék! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.05
A GreenerCars listáján a plug-in hibrid hajtású új Prius Prime még a leghatékonyabb villanyautókat....
2024.03.05
Az extrém gyorshajtók március 1-jétől akár elveszíthetik az autójukat is. A meggondolatlan és....
2024.03.04
Apró malőrből lehet tragikus baleset, ha valaki kocsijának gyengélkedése miatt kénytelen....
2024.03.04
- Javítási munkák miatt időszakos forgalomkorlátozásra számíthatnak a közlekedők az M0-s autóúton....
2024.03.04
Közlekedési baleset történt Debrecen belterületén 2024. március 4-én délután 5 óra előtt. ..
2024.03.04
Úgy tűnik, hogy a Fiat is gyökereihez nyúl vissza a villanyos korszakban. Az első modell már idén....
2024.03.04
- Az AutoWallis csoport felvásárolja az autókereskedő cseh Stratos Auto BMW üzletágát - közölte a....
2024.03.04
Eredetiek a dugattyúk, a gyűrűk, a főtengely és a hajtókarcsapágyak, igaz a harmadik turbó és a....
2024.03.04
Londonban találták meg Gerhard Berger volt Forma-1-es autóversenyző csaknem 29 éve ellopott....
2024.03.04
Minden eddiginél szigorúbb feltételeket támaszt a személyautókkal szemben az észak-amerikai....