Tóbiás és Balambér kalandjai – Fürdőzés a strandon | Autoszektor
Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Fürdőzés a strandon

2019.06.02.

Hamarosan itt a jó idő, és irány a strand! A pancsolást mindenki imádja, de vannak veszélyei is. Nagy tömeg, ugráló gyerekek, tűző nap. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők a balesetek. Elmondjuk, mire figyelj, ha strandolsz. Tarts velünk!

Az elmúlt hetek nem éppen a napsütésről szóltak, hatalmas mennyiségű eső esett az egész országban. Így eddig nem igazán volt tolongás a strandokon, de ami késik, nem múlik: hamarosan beköszönt az igazi nyár, és jöhet a pancsolás! A strandokon több veszély is leselkedik a gyerekekre, de ha ezekre odafigyelünk, tényleg élmény lesz a fürdőzés.

Az úszógumi sem a tökéletes biztonságot

Óvatosan az ugrálással!

Ha kiépített strandon, medencékben fürdünk, akkor is nagyon oda kell figyelni a gyerekekre. Ne higgyük azt, hogy a gyerekmedencében nem történhet baj: egy pici gyerek ugyanis akár 50 centiméteres vízbe is bele tud fulladni, ha megijed vagy elesik. Ezért sose hagyjuk felügyelet nélkül őket. 

De a nagyobbakat se engedjük úgy a medencékbe, hogy nem figyelünk rájuk. Ha a gyerek nem tud úszni, mindenképpen adjunk rá megfelelő eszközt, amellyel nem merül el a vízben. Ám az úszógumik, karószúk sem nyújtanak tökéletes védelmet, ezért felnőtt felügyelete mellett használjuk őket! Mivel ezek a termékek egységes méretben készülnek, kicsúszhatnak belőlük a gyerekek. Gumimatracot sose használjon az, aki nem tud úszni, mert könnyen leeshet róla.

Sok baleset ugrálás közben történik

Gyakori veszélyforrás még a medencébe ugrálás. A strandok medencéinél kiírják a vízmélységet, és víz alatti veszélyes tárgyak sem leselkednek a fürdőzőkre. Mégis legyünk körültekintőek, ne a 90 centis vízbe ugorjunk fejeseket, mert életveszélyes sérülés lehet vége. Gyakran akkor következik be baleset, amikor a gyerekek nekifutnak az ugrásnak, és elcsúsznak a kövön. 

Nyáron megtelnek a strandok, és a nagy tömegben néhány másodperc is elég ahhoz, hogy szem elől veszítsük a gyerekeket. Ha együtt sétálunk, mindig fogjuk meg a kezüket, és nagyon hasznos felkészíteni őket, megbeszélni velük, hogy mit tegyenek, ha nem találják a családjukat. A legtöbb strandon van hangosbemondó, amelyen keresztül hamar elő lehet keríteni az aggódó szülőket. 

Védekezz a napsugarak ellen!

Az egyik legfontosabb, hogy megvédd a gyerekek érzékeny bőrét az UV-sugárzástól és a leégéstől (ez persze a szülőkre is igaz). Érdemes olyan helyre letáborozni a strandon, ahol van árnyék, de nagyon jól tud jönni egy UV-védelemmel ellátott strandsátor is. A legkisebbeknél nagyon fontos a világos, lehetőleg fehér vászonsapka, és nem kell meztelenre vetkőztetni őket, mert könnyen leégnek. Egy vékony body vagy laza napozóruha legyen rajtuk ilyenkor. A nagy melegben figyeljünk oda a folyadék utánpótlására, itassuk gyakran a gyerekeket, lehetőleg vízzel, ne cukros üdítőkkel.

A naptejet sose hagyjuk otthon, ha strandra megyünk

A napvédelem legfontosabb eszköze a naptej, érdemes minél magasabb faktorszámút vásárolni. A faktorszám egyébként azt jelenti, hogy hányszor annyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül, mintha nem kentük volna be magunkat. Ehhez ismerni kell a bőrtípusunkat. Ha 10 perc alatt égünk le, akkor egy 30 faktoros naptej 10×30 percig, azaz 5 óráig nyújt védelmet a napon. Legalábbis elméletben. Ajánlott azonban kétóránként újrakenni a napvédőt, mert ha vízbe megyünk – még a vízállónak hirdetett termékek is – lemosódnak, arról nem is beszélve, hogy a ruha vagy az izzadság is könnyen letörölheti a védelmet. Gyerekeknek keressünk kimondottan nekik szánt fényvédőt. 

Kerüld el a fertőzéseket!

Bár a strandok medencéiben fertőtlenítik a vizet, előfordulhat, hogy a külső fülkagyló begyullad. Ilyenkor viszket és fáj, nyomásra érzékeny lesz a fül, akár váladékozás is előfordulhat. Forduljunk orvoshoz, hogy mielőbb megszüntessük a gyulladást. A kórokozók, esetleg a homok kötőhártya-gyulladást okozhatnak. Ha szennyeződés kerül a gyerek szemébe, tiszta vízzel és kézzel alaposan öblítsük ki. Az égő, viszkető érzést szemcseppel lehet kezelni, amit az orvos ír fel.

A strandokon, uszodákban visszatérő probléma, hogy a meleg, nedves felületeket nagyon szeretik a gombák, így könnyen elkaphatunk valamilyen láb- vagy körömgombát. Ezért is tanácsos mindig papucsban közlekedni a strandon, és a zuhanyzóban, fürdőzés után pedig mindig töröljük szárazra a lábunkat, szárítsuk meg a papucsunkat. A kisgyerekek folyton szaladgálnak, ami papucsban nem annyira biztonságos, mert könnyen eleshetnek. Jó megoldás lehet nekik egy olyan szandál, ami kimondottan strandokra, vizes környezetbe lett tervezve. 

De nem csak a gombák miatt nem jó ötlet mezítláb mászkálni a strandon. A nedves csempéken, burkolólapokon nagyon könnyű elcsúszni, és a fűben, homokban is lehetnek olyan apró kavicsok, faágak, amelyek felsérthetik a gyerekek lábát. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Mint ismert, június 24-étől módosultak a MOL töltőállomásokon a tankolási szabályok. Változott – 50....
2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....