Tóbiás és Balambér kalandjai - Hajóra szállunk! | Autoszektor
Sétahajók

Tóbiás és Balambér kalandjai - Hajóra szállunk!

2015.05.31.

Nemsokára indul a hajó!

Tóbiás és Balambér két kutyakölyök minden hétre tartogat néhány jó tanácsot a szülőknek és a gyermekeknek egyaránt! Mindannyiunk nagy örömére közeleg a nyár, a gyermekeknek a V-A-K-Á-C-I-Ó, ennek apropóján ezen a héten egy hajó fedélzetére szállunk és arról beszélgetünk, hogyan kell viselkedni és mire kell figyelni a vízen, mi a helyes magatartás vészhelyzet esetén, mindezeken túl pedig érdekességként  egy ici-pici műszaki tartalom is helyet kap. Tartsatok velünk most is!

A kikapcsolódás mindenkinek mást jelent. Egy kellemes családi túra a Rám-szakadékhoz, egy laza hétvégi bringázás, vagy akár egy egész hétvégés kirándulás a Balatonhoz vagy Budapestre. Tavak és nagyobb folyók közelében a kirándulás és a felhőtlen időtöltés azonban fokozott odafigyelést, tudatosságot és figyelmet követel, hiszen a víz nagy úr!

A Csobánc sétahajó 1927 óta szolgál a Balatonon.

Nézzük például a sétahajózást, Tóbiás és Balambér egyik kedvenc időtöltését a Balatonon. A hajózás során kedvenc kis kutyakölykeink a tájban gyönyörködnek, és általában egy percig sem tudnak nyugton ülni, hiszen annyi új élménnyel gazdagodnak. Találkoznak a hajóskapitánnyal és figyelik, ahogy precízen végzi munkáját, végignézhetik a kikötés pontosan koordinált folyamatát, és belefeledkezve tudják hosszú perceken keresztül bámulni a hajó farvizét, a hajócsavar munkájának köszönhetően gyönyörűen fodrozódó hullámokat.

Szórakozás során nem árt elfelejteni azonban, hogy egy hatalmas úszó vasdarabon vagyunk, a szárazföldtől sok száz méterre, alattunk pedig a 3-4 méter (a legmélyebb helyen 11m) Balaton hullámzik.  

Kezdjük időrendi sorrendben a legfontosabb tudnivalókkal. A családi kirándulások alkalmával érdemes úgy tervezni, hogy a hajók indulása előtt legalább fél órával jelenjünk meg a kikötőben, hogy le ne késsük az indulást. A korai érkezéssel nem csak a nyugodt hangulat biztosítható, hanem a jegypénztárnál kialakuló sort is el tudjuk kerülni. És amíg várjuk, hogy a fedélzetre léphessünk, lehetőség nyílik a gyerekek kérdéseinek megválaszolására is, esetlegesen kívülről is végignézni, milyen amikor kiköt egy hajó. Érdemes már ekkor bekenni magunkat naptejjel, hiszen a vízről visszatükröződő fénynek köszönhetően itt sokkal gyorsabban lebarnulhatunk, vagy akár le is éghetünk, még akkor is, ha nem is olyan erősen süt a nap. Hőérzetünket pedig a szél is megviccelheti.

A hajóra való felszállás során általában segítenek minket a matrózok, ezzel együtt figyeljünk oda, hogy hova lépjünk, kapaszkodjunk a korlátokba, és fogjuk egymás kezét. Jó ha tudjuk, hogy minden hajón kötelező felszerelés a mentőmellény, nagyobb, több utast szállító hajók esetén pedig a mentőcsónak is. A hajó legénysége megfelelő módon ki van képezve az ilyen veszélyhelyzetek megfelelő kezelésére. Minden esetben kövessük a hajó legénységénekutasításait vészhelyzetben.

Ahogy korábba már említettük, Tóbiás és Balambér is nagyon szeretnek hajókázni, ezért idén ők sem hagyják ki a Dunán és a Balatonon közlekedő Minimax mesehajót, ahol újra találkozhatsz kedvenc mesefiguráiddal! Részletekért keress minket az Autószektoron és a Facebook oldalunkon, ahol emellett rengeteg egyéb információt is megtudhatsz rólunk és Ajándékkal is kedveskedünk nektek!

 

Felkészítő a szülők számára, avagy érdekességek a Balatonról és a hajózásról:

·         Balaton

o   Közép-Európa legnagyobb tava

o   77 km hosszú

o   felülete 595 négyzetkilométer (nagyobb, mint Budapest területe, és majdnem hatvanezer focipálya fér el rajta)

o   legmélyebb pontján 11 méter mély

o   közel ötvenféle hal él benne

o   a tihanyi Visszhang-dombon elkiáltott szavak az apátság északi oldaláról verődnek vissza, két másodperc alatt mintegy 700 méteres távot megtéve.

·         Hajózás

o   a balatoni hajózás több mint 160 éve indult meg

o   a legrégebbi balatoni komp 1961 óta, azaz 54 éve teljesít szolgálatot a magyar tengeren

o   a balatoni kompok fedélzetén 24 autó fér el

o   a Balatonon több mint 20 nagyhajók befogadására is alkalmas kikötő található

 

Kisfaludy Sándor (Komp II), a Balaton legrégebbi kompja

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.05.30
A Citroën újabb lépést tesz az elektromos mobilitás elérhetőbbé tétele felé: a C5 Aircross....
2023.05.30
Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az....
2023.05.30
A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített....
2023.05.30
A tisztán elektromos meghajtású BMW i7 csupán néhány hónapja gurult fel a luxusszegmens progresszív....
2023.05.30
2023-ban első alkalommal végzett felmérést kiadónk, az Autós Nagykoalíció a magyarországi független....
2023.05.30
A Daimler Truck Holding érdekeltségébe tartozó két japán leányvállalat és a Toyota száz százalékos....
2023.05.30
A Magyar Suzuki Zrt. Igazgatóságának ajánlása alapján a május végi közgyűlés úgy határozott, hogy....
2023.05.30
Feltehetően ittasan hajtott egy 40 éves férfi – írta a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-....
2023.05.30
Oroszországban 63,1 százalékkal 32 ezer 500-ra esett az új autók és haszonjárművek eladása....
2023.05.30
Széldzseki, ami tölti a telefont? Téglamintázatú szolárcellák, amelyek beleolvadnak környezetükbe?....