Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hőség az autóban | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Hőség az autóban

2019.07.07.

Kánikulában elviselhetetlenül felmelegedhet az autó utastere. Több módszerrel is lehet csökkenteni a belső hőmérsékletet, de arra is figyelni kell, hogy a forróság életveszélyes helyzeteket okozhat.

Még nyár közepe sincs, de már számos forró, kánikulai napon vagyunk túl. A hőség a legtöbb helyen szinte kibírhatatlan, az autóban különösen. Melegben nem csak vezetni megterhelő, a forró jármű más veszélyeket is rejteget. A nyári szünetben sokan autóval indulnak útnak nyaralni, ezért érdemes néhány dologra odafigyelni, hogy ne történjen baj.

Napsütés nagyon gyorsan tűzforrú lehet az utastér

Kánikula idején a járművezetők bágyadtabbak és türelmetlenebbek az utakon, sajnos ilyenkor több a baleset is. Már 27-28 fokban is 6 százalékkal nő a balesetek száma, 32 fok esetén a növekedés 13 százalékos, 37 fokban pedig már harmadával több a baleset. Ilyenkor vezessünk lassabban, óvatosabban, és vegyük figyelembe, hogy romlik a koncentráció. De nemcsak a járművezetők, hanem a gyalogosok is figyelmetlenebbek ilyenkor, nem mindig néznek eléggé körül, mielőtt az úttestre lépnek. 

Miért lesz percek alatt szauna a kocsiban?

Meleg, napsütéses napokon az autó úgy működik, mint egy kis üvegház. A napsugarak felmelegítik a járművet, az ablakok miatt azonban a hő nem tud távozni, mert az üvegek visszaverik. Emiatt az autó utasterében nagyon rövid idő alatt magasra szökhet a hőmérséklet még akkor is, ha odakint nincs túl nagy forróság. 

Ha a kinti hőmérséklet csupán 21 fok, az autóban akár 50 fokig is melegedhet a levegő. Kísérletek igazolták, hogy egy tűző napon álló autó belső hőmérséklete 10 perc alatt akár 11 fokkal is emelkedhet, 20 perc után pedig 16 fok is lehet a növekedés. Gondolj csak bele, mit jelent ez, amikor odakint több mint 30 fok van! Egy óra után pedig akár a 60-80 fokot is elérheti az utastérben mért hőmérséklet. 

Ilyen meleget nem visel el az emberi szervezet hosszabb távon, 38 fok fölött megnő a hőguta veszélye, ami gyakran végzetes kimenetelű baleseteket okoz. A legnagyobb veszélyben a kisgyerekek vannak, mert a szervezetük hőháztartása még nem annyira fejlett. Náluk háromszor-ötször olyan gyorsan elérkezhet a kritikus állapot. 

Senkit ne hagyj egy percre sem autóban

Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni: soha, senkit ne hagyj az autóban a hőségben! Akkor sem, ha csak egy perce ugrasz ki valamiért, és a bevásárláskor se hagyd a gyereket vagy a kutyát a kocsiban. Sajnos gyakran előfordulnak olyan esetek – Magyarországon is –, amikor bent felejtik a gyereket az autóban. 

A másik gyakori vészhelyzet, amikor a gyerek bezárja magát a kocsiba, és a kulcs is bent marad. Ezért sose hagyjuk a slusszkulcsot az autóban! Ha autóban hagyott gyereket látsz, azonnal értesítsd a rendőrséget. Ők nem csak a kiszabadításban tudnak segíteni, de naprakész adatbázisuk van az autótulajdonosokról és az üzemben tartókról, így percek alatt elérhetik a jármű sofőrjét. 

Enyhítsük a napsütés hatását

De mit tehetünk az autó felforrósodása ellen? Ez ugyanis nemcsak a vezetőnek, hanem az utasoknak is pokoli perceket szerezhet. A legjobb, ha megpróbáljuk megakadályozni, hogy túlságosan forró legyen az autó. Ha nem tudunk garázsba, fedett parkolóba beállni, akkor keressünk árnyékos helyet. Nem árt figyelembe venni a Nap mozgását, az árnyékos helyek is arrébb mennek. Hiába parkoltuk le strandolás előtt hűs helyen a kocsit, ha délután már telibe süti a nap. 

Ha nem tudunk árnyékban parkolni, akkor enyhíthetjük a hőség hatását. Több fokkal lehet csökkenthetjük az utastér hőmérsékletét, ha ezüstszínű, hővisszaverő napellenzőt teszük a szélvédőre. Segíthet az ablakok fóliázása is, de figyelni kell a szabályokra. A hátsó ablakokra bármilyen sötétségű fólia felragasztható, az első ablakokra viszont csak olyan, amellyel legalább 70 százalékos marad az ablak fényáteresztő képessége.

Klímázzunk okosan!

Ha van klíma az autóban, kapcsoljuk be, de ha csak 10 percet utazunk, nem sok értelme van. Ilyenkor ugyanis mire a légkondicionáló lehűtené a levegőt, már meg is érkeztünk. Jobban járunk, ha letekerjük az ablakokat, és a menetszél áthűti az utasteret. Akkor is érdemes ezzel a módszerrel „kifújatni a meleget” néhány percig, ha hosszabban autózunk. A klímát viszont ne állítsuk a kinti hőségnél 8-10 foknál hűvösebbre, mert a szervezetünk ennél nagyobb hőmérséklet-különbséget már nehezen visel el, és akár meg is betegedhetünk. És persze ne feledkezzünk el arról sem, hogy hőségben bőségesen fogyasszunk folyadékot. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történtünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.02.18
Egy most közzétett reprezentatív felmérésben a válaszadók 74,7 százaléka, vagyis 32,7 millió olasz....
2020.02.18
Az Autostat jelentése szerint 159 405 darab prémium kategóriájú autót értékesítettek Oroszországban....
2020.02.18
Januárban csökkent a forgalomba helyezett új személygépkocsi száma az Európai Unióban éves....
2020.02.18
Valentin Dubinin Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.02.18
Összesen 833 alkalommal állapítottak meg jogsértést a rendőrök a buszok és teherautók egyhetes....
2020.02.18
Az autógyártói kereslet növekedése miatt február közepén már csaknem 12 ezer dollárba került egy....
2020.02.18
A martorelli SEAT üzem jól halad azon célkitűzése felé, hogy fenntarthatóbb, digitalizáltabb és....
2020.02.18
A világ és Magyarország autóipara, a nemzetközi és hazai autósport egyre többször, egyre aktívabb..
2020.02.18
Kettős AUTOBEST-siker az Opelnek: a tegnapi díjátadón, Mainzban, Michael Lohscheller elnök-....
2020.02.18
– Saját termelési helyszínein is intenzíven halad az Audi teljes egészében szén-dioxid-semleges....