Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mi számít elektromos kerékpárnak? | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Mi számít elektromos kerékpárnak?

2020.08.23.

Nem minden elektromos kerékpár számít biciklinek, még ha annak is látszik. Vannak olyan típusok, amelyek segédmotoros kerékpárnak minősülnek, és bukósisak, jogosítvány kell a vezetésükhöz. 

Az elektromos kerékpárok egyre népszerűbbek, bár lehet, hogy ez nem tűnik fel annyira, mert a forgalomban sokszor alig észrevehető, hogy valaki nem hagyományos bringával teker. Az elektromos bicikliknek több előnyük is van, az idősek például hosszabb távokat is meg tudnak tenni, gyakrabban, és egyszerűbben ki tudnak mozdulni otthonról. De nemcsak az idősek számára tartogat előnyöket: egy jó elektromos bringával hamarabb érhetsz célba, és nem kell leizzadva megérkezned.

Egy igazi elektromos kerékpár, azaz pedelec. A villanymotor csak akkor segít, ha te is tekersz

Dimbes-dombos terepen a biciklibe szerelt elektromotorral komolyabb emelkedők is leküzdhetők. Elektromos biciklivel azoknak sem kell lemondaniuk a kerékpározásról, akik egészségügyi problémájuk vagy gyengébb kondíciójuk miatt hagyományos biciklit nem tudnak használni. Bár a hajtásban motor segít, a városban nem szennyezed a levegőt, gyors, de mégis zöld közlekedési eszközöd lehet. 

Mi számít elektromos kerékpárnak?

Első ránézésre sok kétkerekű járműről gondolhatjuk, hogy kerékpárnak, illetve elektromos kerékpárnak számítanak, de a jogszabályok ennél kicsit bonyolultabbak (és sokszor a boltokban sincsenek tisztában azzal, mi micsoda). Lehet, hogy neked is van a garázsodban olyan „biciklid”, ami bizonyos esetekben segédmotoros kerékpárnak minősül, csak nem tudtál róla.

A KRESZ így határozza meg a kerékpár fogalmát:

Olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti.

A hangsúly nemcsak a teljesítményen van, hanem hogy az elektromotor csupán segíti a hajtást. Ha a vezető a pedál tekerése nélkül, kizárólag a motor erejét használva halad a járművel, akkor már nem kerékpárról van szó. Az a jármű segédmotoros kerékpárnak minősül, és jóval szigorúbb szabályok vonatkoznak rá: kell hozzá jogosítvány, bukósisak, kötelező biztosítás és – a biciklisekkel ellentétben – egy korty alkoholt sem ihat a vezető. Az ilyen „kerékpárszerű” járművet onnan ismerheted fel egyszerűen, hogy gázkar van rajta, és akkor is halad, ha csak pihenteted a lábadat a pedálon. 

Ez a kétkerekű jármű segédmotoros kerékpárnak számít, mert a motor önállóan, tekerés nélkül is hajtja a járművet (Fotó: Police.hu)

Az igazi elektromos kerékpár, a pedelec legfontosabb jellemzője, hogy a villanymotor csak pedálozás hatására lép működésbe, vagyis önállóan nem hajtja a járművet. Ha a vezető abbahagyja a tekerést, a motor is leáll. Ezek a járművek kerékpárnak számítanak, és természetesen ezért ugyanolyan szabályok vonatkoznak rájuk, mint a hagyományos biciklikre. 

Az elektromos kétkerekűek típusai

Pedelec

Az elektromos rásegítés csak akkor működik, ha pedálozol. Ugyanúgy kell használni, mint egy hagyományos biciklit, nem kell semmit nyomogatni vagy tekerni, a rásegítés automatikus, legfeljebb az erősségét lehet beállítani. Ha nem a tekersz, a rásegítés azonnal megszűnik, és 25 kilométer/óra fölött sem segít már az elektromotor. Kerékpárnak számít, de a motor nem lehet erősebb 250 Wattnál.

E-bike

Olyan elektromos motorral ellátott kerékpár, mely pedálozás nélkül is mozgásba hozható. Elforgatható gázkarral vagy nyomógombbal lehet a motort működésbe hozni. A pedálozás – ha egyáltalán van rajta pedál – semmilyen hatással nincs a villanymotor működésére. Ha nem pedálozol rajta, segédmotoros kerékpárnak minősül.

S-Pedelec

Az S betű a sebességet jelöli az elnevezésben, ezért hívják gyors pedelecnek is. Nem véletlenül, mert végsebességük eléri a 45 kilométer/órát, egyes modellekkel már a 100 kilométer/órás sebességet is meg lehet közelíteni. A rásegítést nemcsak a pedálozás, hanem egy markolat elfordítása vagy gomb megnyomása is beindíthatja. Segédmotoros kerékpárnak számít.

Hogyan közlekedj elektromos kerékpárral?

Ha segédmotornak számító járműved van, akkor a legyen jogosítványod és biztosításod, használj bukósisakot, és csak a megengedett helyeken közlekedj vele. Ha pedeleckel tekersz, akkor a szabályok ugyanazok, mint ha normál bringával közlekednél, de a sebesség miatt van néhány dolog, amire fontos odafigyelni, hiszen mégiscsak egy elektromotor segíti a hajtás.

Mielőtt a forgalomban használnád a pedelecet, ismerd meg egy kis forgalmú utcában, hogyan viselkedik a jármű bizonyos helyzetekben. Készülj fel arra, hogy az autósok és a gyalogosok nem számítanak arra, hogy a pedeleckel gyorsabban haladsz, mint egy kerékpáros. Ez meglepheti őket, és balesetveszélyes szituációk alakulhatnak ki. A nagyobb sebesség miatt neked is kevesebb időd lesz reagálni, ezért haladás közben tekints előrébb, és mérd fel a lehetséges veszélyeket. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.23
Az előzetes várakozásoknak megfelelően a címvédő és kétszeres világbajnok Max Verstappen, a Red....
2023.09.23
Összeütközött két személyautó a Tápiószecsőt és Tápióságot összekötő úton – írta az Országos....
2023.09.23
Óriási szintkülönbséggel és fagypont alatti hőmérséklettel is meg kellett küzdeni annak a két....
2023.09.22
Érdemes rákeresni a cégre szerződéskötés előtt. ..
2023.09.22
Újabb fontos mérföldkőhöz érkeztek a balatoni fejlesztések azzal, hogy kifutottak első útjukra a....
2023.09.22
Ugyanakkor sok egyéb funkció válthat előfizetős modellre a jövőbeli bajor modellekben. ..
2023.09.22
A hétvégén rendezik a franciaországi Le Mans-ban a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei....
2023.09.22
Nézze meg a videót! ..
2023.09.22
Az M1-es autópályán, a lébényi szakaszon, a 128-as és a 136-os km között új terelést építenek ki,....
2023.09.22
Az LFA óta nem mutatott be olyan teljességgel öncélú, a sofőr korlátokat nem ismerő....