Tóbiás és Balambér tiszta vizet önt a pohárba | Autoszektor

Autómosó

Tóbiás és Balambér tiszta vizet önt a pohárba

2015.03.22.

A víz világnapja alkalmából takarékoskodunk!

Tóbiás és Balambér a két kutyakölyök, a gyerekek meséken keresztül való szórakoztatása, és tanítása mellett, minden héten hoz egy jó tanácsot, amit a tudatos közlekedésre is odafigyelő szülők hasznosíthatnak a mindennapokban.

Ismerkedj meg Tóbiás és Balambér meséivel! Kattints ide és légy részese te is a kalandjuknak!
 

A víz a legfontosabb folyadék az élő szervezet számára. Hiányát minden nap pótoljuk, hiszen e nélkül elképzelhetetlen az élet. Testünk közel 80%-a víz. De vajon mire használunk fel ennyi vizet?


 

Szervezetünk sejtmegújító és csontképző folyamataihoz elengedhetetlen a víz, mint alapanyag. Emellett testünk több más helyen is hasznosítja a víz jótékony hatását. Az ízületek kenését is a víz végzi, emellett segít megfelelő szinten tartani a testhőmérsékletet és a vese működéséhez és több más folyamathoz is nélkülözhetetlen.

A hétköznapokban használjuk mosogatásra, kocsimosásra és takarításra is. Sokan pazarolunk rengeteg vizet az autónk tisztán tartására, hiszen nem vagyunk tisztában azzal, hogy a víz bizony a véges készletből érkezik. Azon kívül, hogy véges arról se feledkezzünk meg, hogy a harmadik világban van, hogy emberéleteket olt ki a vízhiány, emiatt vegyünk pár hasznos tippet, amivel spórolhatunk a legalább ma, a Víz Világnapján.

Az autómosás:

Akinek van autója, az általában tisztán is tartja. Vannak persze, akik majd felhördülnek, hogy minek mossuk a kocsit, legalább vizet is spórolunk. Bizony az autómosásnak haszna is van. Ha nem tisztítjuk meg autónkat bizonyos időközönként, akkor olyan mértékben gyorsítjuk fel bizonyos elemek kopását és öregedését, amely az autó hamarabb elhasználódásához is vezethet.


 

Meg kell említenünk azokat a személyeket is, akik egyfajta autómosási kényszerben szenvednek. Ha nem bírják elnézni, hogy az autón bármilyen koszfolt is van és nem kiállítási minőségű, akkor ott már komolyan feltételezhetjük az autóbuzéria meglétét. Bár ezek az emberek magukat csak igényesnek vallják, hozzá kell tenni, hogy igényességükkel csak ártanak szeretett vagyontárgyuknak. Hiszen a túlzott kocsimosás következtében az autó szűk réseiben megmaradó víz hamar elkezdi fogyasztani a karosszériát. Aztán az autó akár 4-5 évesen is már komolyan korrodált állapotban is lehet.


 

Fontos megtalálnunk az arany középutat, mely víztakarékossági szempontból és az autónk állapotának megóvásából is megfelelő.

 

Gőzgépek, de hol?

Szépen lassan kezd teret hódítani egy újfajta autóápolási módszer, mely olyan csekély mértékben használ vizet, hogy akár egy parkolóházban is létesíthető köré egy autókozmetika. Ez a módi nem más, mint a gőzzel való autómosás. Egy ilyen gőzgép 3 liter vízből lemos egy autót, így meglepően kevés a vízigénye. Gondoljunk csak bele, ha egy kellemes vasárnap délután lemossuk autónkat, akkor akár egy kútnál, akár otthon a kertben, de több vizet fogunk elhasználni, mint 30 liter. Emiatt érdemes lehet anyagi takarékoskodás céljából is bejelenteni autónkat egy ilyen autókozmetikába. Arról se feledkezzünk meg, hogy így a környezetünket is óvjuk!

Ha mégsem döntünk a gőz mellett és az otthoni kocsimosást választjuk, akkor, ha lehetőségünk van, szerezzünk be egy magasnyomású mosót. Ezen eszközök egyes típusai már akár tízezer forinttól is elérhetőek és alkalmasak autónk és a kert több részének megtisztítására is. Előnye egy ilyen gépnek, hogy jelentősen kevesebb vizet pazarolunk el vele, mint ha csak normál módon slagot használnánk. A legtöbb benzinkútnál található kézi autómosóknál is ilyen berendezéssel varázsolhatjuk széppé autónkat párszáz forintból.

Egy kerékpár életében is fontos tényező a tisztítás, ezért őket se hanyagoljuk el. Akár téli tárolásról, akár általános karbantartásról van szó, ügyeljünk a tisztaságára és a takarékoskodásra.

Jelszavunk legyen mindig a takarékosság, hiszen Földünkből egy van, vigyázzunk rá azzal is, hogy odafigyelünk és tudatosan használjuk a vízkészleteit. Emellett fogyasszunk minél több vizet a cukros üdítők helyett, hiszen rengeteg olyan ásványi anyag van benne, amelynek köszönhetően szervezetünk egészségesebben tud működni és ráadásul nem is hizlal! Így sok pozitív tulajdonsága mellett csak óvatosan használjuk!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.09.28
Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a....
2020.09.28
A Hyundai Motor bemutatta azt a Hyundai Soapbox versenyjárművet, amelyet kisgyermekes családok vagy....
2020.09.28
Egy 62 éves nőt Csepelen, egy 22 éves lányt pedig Kőbányán ütöttek el - írja a police.hu   ..
2020.09.28
Az ADAC idei téligumi-tesztjének egyértelmű győztese a Bridgestone vezető téli gumija, a Blizzak....
2020.09.28
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 68. évében elhunyt dr. Vajda István, egyetemi tanár, az MTA....
2020.09.28
Egy felmérés tanúsága szerint a németek elkötelezettek a fenntartható fejlődés mellett, tenni....
2020.09.28
A kabinban kialakult nyomásprobléma miatt visszatért Bécsbe az Austrian Airlenes Stuttgartba tartó....
2020.09.27
Japán beszállítótól jön a kompakt megoldás. A kerékben feszültség indukálódik a tekercselt úttesten....
2020.09.27
Az immár hibrid hajtáslánccal felfrissített, hozzánk Japánból érkező Suzuki Swift új időszámítást....
2020.09.27
Ali Ghanaat Iránból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....