közösségi média

Top 3 autójavító TikTokker

2022.08.24.

A „fiatalok közösségi felülete” nem csak a marhaságra jó.

A 42. életévemben vagyok. Egyre többször okoz nehézséget, hogy tartsam a fonalat a változó világgal. Ezt ugye először akkor veszi észre az ember, amikor a Retro Rádió szól az autóban, nem pedig valami új zenéket játszó csatorna.

A „mi időnkben” még IWIW volt, aztán jött a Facebook, de akkor még, 30 éves kor alatt könnyű volt a váltás. Aztán jött a MySpace, ami nekem teljesen kimaradt és lett Instagram, SnapChat és ki tudja még micsoda, míg végül megérkeztünk a TikTok nevű közösségi oldalhoz.

Jó kis cucc, csak kicsit addiktív

Mint minden ami gyorsan kínál szórakozást és ebben a TikTok nagyon jó. A fejlesztés kínai, de nagyon jó. A program lényege, hogy rövid videóka lehet megosztani, és a pofon egyszerű szerkesztővel, effektekkel baromi jól meg lehet csinálni az anyagokat.

Persze a korszellemnek megfelelően ez az alkalmazás mobiltelefonra van optmalizálva, sőt az alvető képformátum álló, nem pedig fekvő. Egy regisztráció után az alap adatainkra támaszkodva kezdi dobálni a videókat, akit akarunk bekövethetünk és a többi és a többi, ami ilyenkor kell.

Az alkalmazás baromi gyors. Ha nem tetszik a videó, akkor görgetünk egyet és azonnal indul a következő. Nincs várakozás. A TikTok persze kitermelte a profikat: ők nagyfelbontású kamerával, kigondolt, jól beállított világítással dolgoznak, de ezt már megszokhattuk a YouTuberektől is.

„A TikTokon csak a marhgaságok vannak”

Aki először nyitja meg a programot, az nyilván az épp legjobban futó videókat kapja az arcába, de a mesterséges intelligencia gyorsan tanul és ha például nem görgetünk tovább gyorsan egy autós videóról, akkor rájön, hogy mi kedveljük a kocsikat, ezért egyre több ilyen tartalmú anyagot fog kitenni nekünk.

A TikTokon valóban a marsagáok, viccek, poénok, és főleg a táncos műsorok mennek, úgyhogy új felhasználóként ezzel fogunk indulni. Mivel a program tudja a nemünket, igyekszik kiszolgálni a másik nem iránt mutatott érdeklődésünket, legalább is én ezt tapasztaltam, mert ennyi, haskirakós, dekoltázskirakat tartalmat én még életemben nem láttam, mint a TikTokon.

De vannak normális tartalmak

Az igénytelen, öncélú poénkodáson túl, azonban elkezdtek megjelenni a normális tartalmak is. Olyanok, amelyeknek igen csak akad mondanivalójuk. Ahogy már korábban is hvatkoztam a YouTube-ra, most is oda mutatnék, hiszen amit ott nem találunk meg, az tulajdonképpen nem is létezik.

Legyen szó gyereknevelésről, történelemről, építési-felújítási tanácsokról, praktikákról, vagy főzésről (akármiről) a TikTokon találhatunk értékes tartalmat és most már elmondható, hogy mindenből is van magyar tartalom.

Autószerelők a TikTokon

Régi probléma, hogy a társadalomban úgy élnek az autószerelők, mint a dörzsölt, mindenkit csak lehúzni akaró, munkalapot, számlát nem adó, ügyesedő vállalkozó, aki ráadásul kontár, átver, nem is ért a szakmájához.

Pedig tudható, hogy nem igaz, mert a javítópiacon igen is megtalálhatók azok a műhelyek, vagy egyénileg dolgozó szakemberek, akik a munkájukat komolyan véve, a folyamatos fejlődésért mindent megtéve, a szabályok és törvények betartása mellett lelkiismeretes, tisztességes munkát végeznek.

Hát ez ritka, mint a fehér holló, mondhatnánk, pedig nem, csak nehéz megtalálni őket, akik ráadásul pont a mi autónk gyártójára vannak szakosodva.

Én kicsit több mint fél éve TikTokozom, és ennyi idő alatt meglett az a TOP 3 autószerelő TikTokker, akit most szeretnék közelebbről is bemutatni. Figyelem, erősen szubjektív lista!

Varga Miklós Balázs – HONDA

A nyíregyházi fiatalember közösségi munkásságát több mint 22 ezren követik TikTokon. Balázs szervizében a Honda gyártmányra szakosodott, mindent láthatunk nála a japán gyártó palettájából.

Átlagosan kétnaponta jön ki új videó, de van, hogy egy-egy érdekesebb témáról több anyag is felkerül naponta. Balázs élő műsorokat is ad a TikTokon, néha esténként, munka az íróasztalánál ülve válaszol nézői kérdésekre. Az oldal ide kattintva elérhető.

Tevékenységi körét tekintve leginkább klímaberendezésekkel foglalkozik, de oldalán nem ritka a motorjavításról szóló tartalom, vagy fékrendszerekről szóló videó.

@vargamiklosbalazs Racharge #klíma #groupDaifuku #Nyíregyháza #tiktokmechanic #Honda #klíma #klímatöltés ♬ Gloatgram - Nurkalyi

Jó humorú, felkészült szakember.

Diósi „DéDé” Dénes – BMW

Amikor először láttam Dénes videóit, bevallom, kicsit elragadtak az előítéleteim. Egy kopasz, kigyúrt, tetovált fickó, aki BMW-kel foglalkozik. Dénes úgy követik már több mint 21 ezren, hogy „mindössze” 140 videónál tart, úgyhogy azért tudhat valamit.

Előítéletesnek lenni azonban nem menő és ezért és nagyon szeretek küzdeni ellene. Dénesnél nem volt nehéz dolgom, mert szakmaiságával 2 perc alatt meggyőzőtt.

Tök mindegy melyik BMW motorról kérdezik, látszik rajta, hogy nem összeírt szamárvezetőből mondja a legfontosabb tudnivalókat, hanem velős tapasztalatokon alapuló információkat ad át. Mint BMW szerelő, vesszőparipája az N-es motorok nagyszervize, vagyis a 180-250 ezer kilométeres futásnál elvégzendő, csapácsor csere, vezérlés csere és az ehhez kapcsolódó munkák, vizsgátok.

Egy-két motorról már készített is feltáró, összefoglaló anyagot, íme az egyik. Dénesen látszik, hogy kitartóan küzd a lelkiismeretes munka becsületéért, s ezzel máris sok néző elismerését vívta ki.

@denesdiosi

 

♬ eredeti hang - Diósi Dénes

Domoszlai Dávid – Mindenes, de főleg német prémium

A magát Braindead Maniac-nak, vagyis Agyhalott Mániákusnak nevező szentendrei srác már 60 ezernél is több követővel rendelkezik. Egyszemélyes vállalkozásának egyállásos műhelyét nem is hirdeti, aki ismeri, vagy ismerősön keresztül bekerül, az mehet hozzá autót javíttatni.

Na, nem azért mert a vállalkozást feketén futtatná, éppen ellenkezőleg. Dávid is a becsületes munka híve, éppen ebből adódott egy nagyon jó videótéma nemrégiben. Nem sokkal az után, amikor kijött az új KATA törvény, miszerint ők néhány kivételtől eltekintve csak magánszemélynek szolgáltathatnak, Dávid eljátszott a gondolattal, hogy ezután mi fog történni, ha megjelenik a civilbe öltözött hatósági ember és próbavásárlást tart. A munka végeztével megkérdezi, kinek írhatja a számlát, ekkor felfedik magukat a hatóság emberei. Igen, ám, de a NAV nem magánszemély, így létrejönne 22-es csapdája, hiszen számlázna ő, de a vevőnek egyszerűen törvényileg nem lehet. Persze nem kérdés, hogy a NAV az új KATA törvény után is meg fogja oldani az egyéni vállalkozók ellenőrzését, de a videó minden esetre majdnem 40.000 kedvelés kapott.

@braindead_maniac Warning: Viewer discretion is advised! #braindead_maniac #nonsense #bullshit ♬ original sound - Domoszlai Dávid

Dávid videói persze mind az autós témából indul ki, de a mondanivaló sokszor messze túlmutat az autószerelésen és nem csak a felszínt kapargató társadalmi kérdések is szóba kerülnek.

Csatlakozz!

Tehát a TikTok nem pusztán jópofa, poénos felület, hanem rengeteg, komoly és értékes tartalom található rajta.

Ezúton köszönöm a dobogósok kitartó munkáját és hogy kéretlenül is ajánlhattam őket! Tudom, hogy a tartalomgyártás, nagyon komoly erőfeszítéseket kíván a mindennapi munka mellett, de a TikTok és persze egyéb közösségi oldalak is nagyon jó lehetőséget kínálnak a hozzájuk hasonló embereknek, hogy megmutassák, egy autószerelő milyen értékes gondolatokat forgat a fejében és hogy igenis létezik egy szegmens, aki becsületes, tisztességes és hozzáértő javítómester.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.21
A nyolcszoros világbajnok akkor állt az élre az utolsó napon, amikor mindkét versenytársa hibázott....
2024.04.21
Kölykök, szülők csodálták, amikor megjött, ma hűlt helye van, de nem azért mert mélyhűtött árukat....
2024.04.21
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Autó és a szép nők. ..
2024.04.21
Damiano, a világhírű Måneskin rockegyüttes frontembere ezúttal színészként jelenik meg a....
2024.04.21
A címvédő Michelisz Norbert a hetedik helyen zárt a vasárnapi második futamon a túraautósok....
2024.04.21
Pár hete adódott egy lehetőség, hogy kipróbálhassam milyen vezetni egy autóbuszt, persze csak zárt....
2024.04.21
- Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák....
2024.04.21
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.04.21
Thierry Neuville vezet, de Elfyn Evans és Sébastien Ogier ott lohol a nyomában. A belga 108 km....
2024.04.21
Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt közlekedési baleset feltételezett okozója ellen....