használt autó

Továbbra is népszerűek a használt autók hazánkban

2020.10.20.

Ugyan három egymást követő hónapban is jelentős mínuszt produkált a használt autó piac az év során, az első háromnegyedév összesítése alapján mindössze 2,1 százalékot esett vissza az értékesítések száma idén 2019-hez képest. Január és szeptember vége között 586.489 gépkocsi átírást regisztráltak hazánkban, tehát továbbra is igen nagy az érdeklődés a másodkézből származó járművek iránt. A népszerűségi listát 9 hónap utána az Opel Astra, Suzuki Swift, Ford Focus trió vezeti. A Das WeltAuto a tavalyi év hasonló időszakához képest 15 százalékkal növelte az eladásait.

Minimális ugyan, de az első kilenc hónap alapján megtorpant a használt autó piac 2020-ban, pedig az év elején úgy tűnt, ezúttal is rekord születhet a területen. Az elmúlt 8-10 évben folyamatosan nőtt a másodkézből eladott autók száma, és ez a tendencia januárban és februárban is folytatódott, akkor tíz százalék fölötti mutatókkal emelkedett a terület. Március és május között – a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet idején – azonban 18, 34 és 7 százalékos mínuszt mutatott a terület. Júniusban viszont észhez tért a piac, s azóta minden hónap túlszárnyalja a korábbi év teljesítményét. Ennek köszönhetően összességében 586.489 használt gépjármű cserélt gazdát az országhatáron belül, amely mindössze 2,1 százalékos mínuszt eredményezett. Jelentős problémát jelent viszont, hogy az átírt autók 74,5 százaléka tíz évnél is idősebb, ami hűen tükrözi az évek óta öregedő, hazai autóállományt, amelynek az átlagéletkora – a legfrissebb, 2019-es KSH adatok szerint – jelenleg 14,4 év.

Az első kilenc hónap során a Das WeltAuto növelni tudta az értékesítései számát, amíg tavaly 5.470 autót adott el a márka ebben az időszakban, addig idén 15 százalékkal többet, összesen 6.306 négykerekűt. Ezzel a Porsche Hungaria használt autós üzletága jócskán a piaci átlag fölött teljesített.

„Ahogy arra számítani lehetett, a használt autó piacot jóval kevésbé rázta meg a koronavírus járvány. Az egy-hét éves, minőségi használt autók piacán ez végképp igaz, olyan nagy az érdeklődés a telephelyeinken, hogy alig bírjuk kiszolgálni az ügyfeleinket.” – mondja Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. „A vírushelyzet ugyanis a mi területünkre plusz vásárlókat hozott, az új kocsik hiánya miatt egyetlen alternatívaként a fiatal, minőségi használt gépjárművek jelentenek megoldást. A vásárlási feltételek nálunk új autósak, és a finanszírozási lehetőségek sem térnek el igazán, mert az autóink jelentős része ÁFÁ-s, tehát cégre is megvásárolható. Ráadásul sok esetben még gyári garanciát biztosítunk autóinkra.”

Januártól szeptember végéig a legtöbben alsó-középkategóriájú (29,48 százalékos piaci részesedés) gépkocsit kerestek, de a kisautók (22,79 százalék) és a felső-középkategóriás modellek (15,28 százalék) is népszerűek voltak. A legnagyobb számban Budapesten, Pest megyében, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében vásároltak használt autót. A legkisebb érdeklődés Tolna és Nógrád megyében mutatkozott a másodkézből származó gépkocsik iránt.

A legtöbben Opelt (12,24 százalékos piaci részesedés), Volkswagen (10,23 százalék) és Suzukit (8,97 százalék) vásároltak. Kilenc hónap után a típusok rangsorát az Opel Astra vezeti a Suzuki Swift és a Ford Focus előtt, a tíz legnépszerűbb modell között pedig összesen négy Volkswagen-csoportos márka található. A Golf a negyedik, a Passat az ötödik, az Octavia a nyolcadik, a Polo a kilencedik helyen áll. A luxusautók piacán is jelentős mozgolódás volt tapasztalható: az országban új gazdára talált 852 Porsche, 18 Ferrari, 5 Rolls-Royce és 3 Lamborghini is.

„Az érdeklődést látva az utolsó negyedév kompenzálhatja az idei kiesést, így várhatóan még kisebb lesz a különbség az átírások számában a tavalyi évhez hasonlítva.” – teszi hozzá a Das WeltAuto márkaigazgatója. – „Nem győzzük azonban eleget hangsúlyozni, hogy használt autó vásárlásakor körültekintően járjunk el, s lehetőség szerint ismert előéletű gépkocsit vásároljunk, de csak azután, hogy egy márkaszervizben átnézettük azt. Kiváló eszköz a vétel előtt a Belügyminisztérium ügyfélkapuján keresztül elérhető Jármű Szolgáltatási Platform, ahol ellenőrizhetjük a magyar kocsik múltját is, például a kártörténetet, a korábbi tulajdonosok számát, de az is kiderül, ha egy kocsi korábban taxiként üzemelt.”

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....
2021.09.17
Túlsúlyos karavánt intettek ki a forgalomból a Pest megyei rendőrök. ..
2021.09.17
Belgiumban a cég minden negyedik munkatársa a tisztán elektromos meghajtású MINI-t választotta, a....
2021.09.17
Az Ioniq 5 után három évvel jöhet a nagy terepjáró az elektromos almárka kínálatába. ..
2021.09.17
Néhány perc különbséggel adott hírt tegnap késő este a katasztrófavédelem két oszlopnak csapódó....
2021.09.16
A vietnami VinFast autógyártó cég szabadalmaztatta a Pininfarina által tervezett modelljét....