közlekedés

A Toyota csillapítaná Bangkok autós forgalmát

2019.12.16.

A Toyota Mobilitási Alapítvány beszáll a Rama4 projektbe, hogy a közösségi, a tudományos és a magánszektorral karöltve csillapítsák Bangkok autós forgalmát. Céljuk, hogy kiterjedt, adatközpontú elemzés segítségével megoldásokat találjanak a legendásan zsúfolt bangkoki Rama4 autóút forgalmának csökkentésére.

A Toyota Mobilitási Alapítvány és partnerei megállapodást kötöttek egy olyan projekt elindításáról, melynek célja a hírhedten forgalmi dugóktól terhelt Rama4 autóút forgalmának csillapítása. A projekt neve “Rama4 Modell”. A projekt elindításában részt vett a thaiföldi Közlekedési Minisztérium, a Bangkoki Önkormányzat, a Bangkoki Rendőrfőkapitányság, a Chulalongkorn Egyetem, a Toyota Mobilitási Alapítvány és a Grab Taxitársaság képviselői. A résztvevők megállapodtak a projekt céljairól, és nagy vonalakban felvázolták annak kivitelezését is.

A program a 2015 és 2017 között megvalósult „Sathorn Modell” kiterjesztéseként indult, amellyel korábban értékes eredményeket értek el a közlekedésben. Ezek közé tartozott egyebek közt a forgalmi lámpák működésének optimalizálása, a hatékony ingajáratok és rugalmas munkaidő bevezetése, valamint P+R parkolók létesítése. Ezek az újítások segítettek a közlekedési torlódások csökkentésében.

A tervet a thai kormánynak is elküldték, hogy az egész városban alkalmazhassák. Az új “Rama4 Modell” finanszírozására a Chulalongkorn Egyetem 50 millió thai bahtos (mintegy félmilliárd forint) alapot kap a Toyota Mobilitási Alapítványtól. A program nagyjából 18 hónapig tart majd 2019 novemberétől 2021 elejéig. 

A próbaidőszak célja, hogy tanulmányozhassák és tesztelhessék azokat a fejlett, adatalapú megoldásokat, amelyek csökkenthetik a Rama4 út forgalmát. A résztvevők azért a Rama4-et választották, mert ez Bangkok legnagyobb forgalmú útjainak egyike, olyan egyedülálló körülményekkel, amelyek lehetőséget kínálnak új üzleti és lakóövezetek kiépítésére, mint például a One Bangkok és a Samyarn Mitrtown Project.A program kritikus része a hatalmas mennyiségű és különböző forrásból érkező adatok összesítése. Ezeket többek közt a Grab Taxi GPS-rendszereiből, a helyi buszjáratoktól, a kamerás felvételekből és érzékelőkből nyerik ki.

Az adatokat új technológiákkal (mesterséges intelligencia, gépi tanulás) és szakértői tudással kombinálva elemzik. A tudósok olyan privát és tudományos intézményekből érkeznek, mint a Chulalongkorn Egyetem, az ITIC, az AIT, a Siametrics és a Waycare. A projekt során kísérletet tesznek arra, hogy a jelenlegi forgalmi helyzetből kiindulva következtessenek a jövőben előforduló problémákra. Ezek után szeretnének új közlekedésirányítási rendszereket, szállítmányozási hálózatokat és várostervezési módosításokat létrehozni. A résztvevők mind úgy gondolják, hogy ez a kísérleti program nagy lépés a „Mobilitást Mindenkinek!” célkitűzés felé.

A projekt sikerének kulcsa a hatékony együttműködés a közösségi, a tudományos és a magánszektorok között. A kormánynak köszönhetően rendelkezésre állnak a szükséges adatok, melyek segítségével olyan intézkedéseket hozhatnak, amelyek elősegítik a nagy forgalom okozta problémák megoldását. A tudományos intézmények (például a Chulalongkorn Egyetem) a legfejlettebb technológiát és know-howt szolgáltatják a problémák megoldására. Az olyan résztvevők, mint a Grab Taxi és az AIT adatokkal és a forgalom-optimalizáló tudásukkal járulnak hozzá a projekthez. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.26
A Tesla több milliárd eurós megrendelést kapott a Hertz autókölcsönző cégtől 100 000 elektromos....
2021.10.25
Lezárták a sztráda Budapest felé vezető oldalát - kamion ütközött furgonnal és két személyautóval....
2021.10.25
Kevés olyan fontos család van az autóiparban, mint az Agnelli. Az utóbbi 150 év talán legfontosabb....
2021.10.25
A 2021-es Toyota Mirai hivatalos GUINESS VILÁGREKORDOT állított fel a hidrogénhajtású....
2021.10.25
- Hétfőn elindult az AutoWallis nyilvános részvénykibocsátása, 107-122 forint között juthatnak az..
2021.10.25
Multimédiás múzeumban állítják ki a 104 éves korában elhunyt Emilio Zumerle autóját, egy Fiat 500....
2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..