személyszállítás

A Toyota megépítette a tökéletes taxit

2017.10.26.

A klasszikus londoni formátumot forradalmian újszerű hibrid hajtáslánccal és a japán vendégszeretet legkiválóbb hagyományaival ötvözi a vadonatúj Toyota JPN Taxi.

 

Tökéletes ergonómia, könnyű ki- és beszállás, maximális biztonság és végletekig megbízható üzem - ezek a taxikkal szembeni hagyományos elvárások. Napjainkban azonban egy új, nagyon fontos szempont is megjelent a szempontok között: a környezeti kompatibilitás, a minimális károsanyag-kibocsátás nem csupán presztízskérdés, hanem a világ egyre több nagyvárosában az akadálytalan közlekedés, a belvárosba történő behajtás alapfeltétele.

Nem véletlen, hogy a Toyota éppen új generációs taxijánál vezeti be vadonatúj fejlesztését: az LPG-elektromos hibrid hajtásláncot. Az eleve tiszta üzemű autógáz környezeti terhelését még tovább csökkenti a hibrid technológia; a jármű szabványos átlagfogyasztása mindössze 5,15 liternyi gáz 100 kilométeren. Az már csak járulékos előny, hogy a hibrid-hajtás működési elvéből adódóan számos alkatrész nem, vagy csak jóval nagyobb futásteljesítményt követően szorul cserére, mint egy hagyományos autónál, így a JPN Taxi olcsóbban és megbízhatóbban üzemeltethető. Ennek a sérülésmentesség is fontos része: az utasok védelmére kitalált, ütközéselkerülő technológiák áttételesen a taxi üzemeltetője számára is komoly megtakarításokat jelentenek.

A Toyota komoly hagyományokkal rendelkezik a hibridek terén, de még régebbre nyúlnak vissza a taxigyártással kapcsolatos tapasztalatai; már az 1936-os Model AA-ból (a Toyota legelső sorozatgyártású típusából) is készült bérfuvarozásra kialakított variáns. Nem csoda, hogy a JPN Taxi tele van zseniális megoldásokkal: alacsony, sík padló és szélesre táruló, motoros mozgatású tolóajtó, amelyek akár kerekesszékes utasok szállítását is lehetővé teszik!

Hatalmas, „városnézés-barát” ablakok; az utasok számára is jól láthatóan elhelyezett műholdas navigációs rendszer, illetve taxaméter; LED-fényekkel jelölt, így éjjel is könnyen megtalálható biztonsági övek; az oldalirányú becsúszást megkönnyítő szerkezetű hátsó üléspad; a tetőn elhelyezett légtisztító, és még hosszan sorolhatnánk az utazást feledhetetlen élménnyé varázsoló funkciókat.

Taxival persze főleg akkor öröm az utazás, ha különleges úti cél felé igyekszünk, ezért a Toyota a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékok idején is beveti JPN Taxi flottáját. Addigra persze már több tízezer autó járhatja a japán fővárost: a sorozatgyártásra kész modellből ugyanis havonta legalább ezer darab értékesítésével számol a gyártó.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.19
A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal,....
2024.04.19
Koldus vagy királyfi, aki belépett? Örök dilemma ez ékszerüzletben, autókereskedésben,....
2024.04.19
Nagy esemény a MINI háza táján: a tisztán elektromos meghajtású MINI Aceman a 2024-es Pekingi....
2024.04.19
Ha ezt használja, megőrzi autója értékét.   ..
2024.04.19
A CX-60 után a vadonatúj Mazda CX-80 a második modell Európában, amelyet a Mazda nagy platformjára....
2024.04.19
Mostanában a szokásosnál is több szó esik a BMW legutóbbi 5-ös sorozatáról.  ..
2024.04.19
Az új BMW X3 a BMW Group dél-franciaországi, Miramasban működő tesztközpontjában a sorozatgyártás....
2024.04.19
A külső design alapján egy erőteljes és stílusos SUV rajzolódik ki, a frissítést követően a modell....
2024.04.19
Az idei első negyedévben megkötött teljes körű casco-szerződések átlagdíja 206 900 forint volt, 5,9....
2024.04.19
A kvalifikációt az első szakaszt követően negyedórára félbe kellett szakítani, mivel lángra kapott....