közlekedébiztonság

A Toyota szabadon hozzáférhetővé teszi a virtuális emberi testmodell-szoftverét

2020.06.27.

A járműbalesetek által okozott sérülések elemzésére szolgáló THUMS szélesebb körű használata fokozza az autók biztonságát.

A Toyota Motor Corporation (Toyota) ma bejelentette, hogy az általa kifejlesztett Teljesen Emberi Modell a Biztonságért (THUMS) nevű szoftvert 2021 januárjától ingyen hozzáférhetővé teszi, ezzel is hozzájárulva a társadalom biztonságosabb mobilitásához. A THUMS egy virtuális emberitest-modellező szoftver, ami lehetővé teszi a járműbalesetek által az emberi testben okozott sérülések számítógépes elemzését. A THUMS ingyenes – és ezáltal sokkal gyakoribb – alkalmazásától azt várja a vállalat, hogy tovább javul majd az autók biztonsága.

A kifejezetten a járműbiztonsági technológiák kutatására és fejlesztésére tervezett, a Toyota Central R&D Labs., Inc. vállalattal közösen 2000-ben megalkotott THUMS a világ első olyan szoftvere volt, ami virtuális modellt alkotott az emberi testről. A rendszer legújabb, 6. változatát tavaly mutatták be, összegezve mindazt a rengeteg fejlesztést, amelyek fokozatosan jelentek meg a korábbi programokban, új meg új modellekkel (nemekkel, korosztályokkal, eltérő csontozatokkal, aggyal, belső szervekkel és izomzatokkal) tökéletesítve a szoftvert. A valós töréstesztekhez használt dummykhoz képest a THUMS-sel sokkal részletesebben elemezhetők a baleseti sérülések, mivel precízebben modellezi az emberi test formáit és teherbírását. A számítógépes szimulációk további előnye, hogy rengeteg különféle ütközési minta értékelhető ki velük, nem beszélve arról, hogy a valós töréstesztekkel együtt alkalmazva drámai mértékben csökkentik a fejlesztési munka idejét és költségét.

A THUMS fejlődése

A THUMS eszközt jelenleg mintegy 100 autógyártó, alkatrész-gyártó, egyetem, kutatóintézet és egyéb intézmény alkalmazza járműbiztonsági kutatásaihoz Japánban és a tengerentúlon. A szoftver számos különböző biztonsági technológia kutatásához és fejlesztéséhez használható, legyen szó akár biztonsági övekről, légzsákokról vagy olyan jármű-struktúrákról, amelyek gyalogosgázolásnál mérséklik a sérülés veszélyét. Immár az autók biztonságát kiértékelő szervezetek is azt fontolgatják, hogy a jövőben virtuális teszteket is végeznek a THUMS segítségével.

A THUMS ingyenessé tételével várhatóan nemcsak egyre több helyen használják majd a szoftvert a járműbiztonsági kutatásokhoz, hanem maga a program is tovább tökéletesedik, mivel a felhasználók hozzáteszik és másokkal is megosztják majd saját fejlesztéseiket.

Seigo Kuzumaki, a Fejlett Kutatás-Fejlesztési és Tervezési Vállalat vezetője a következőképpen vélekedett a THUMS szabad hozzáférhetőségéről:

„A THUMS első, 2000-es bevezetése óta folyamatosan fejlesztjük a szoftvert, és elkötelezetten dolgozunk azon, hogy mind jobban reprodukálhassuk az ember anatómiáját, egyre többféleképpen modellezve az emberi testet. A program mára nélkülözhetetlen technológiának számít a Toyota biztonsági technológiáinak és járműveinek fejlesztésében. Most úgy döntöttünk, hogy a szoftvert szabadon elérhetővé tesszük, mert ha többen használják, azzal az egész autóiparban tovább javíthatjuk a járműbiztonságot, és hozzájárulhatunk a baleseti sérülések és halálesetek számának csökkentéséhez, vagyis a biztonságosabb társadalom megteremtéséhez. Bízunk benne, hogy szoftverünket széles körben alkalmazzák majd az önvezető járművek és más technológiák sikeres kifejlesztéséhez.”

A JSOL Corporation (Tokió) és az ESI Group (Párizs) még 2020-ban befejezi a szoftver licenszének értékesítését, és ezzel egy időben a THUMS ingyenesen elérhetővé válik.

A THUMS története

Év

Eredmények

Részletek

1997

A Toyota a Toyota Central R&D Labs, Inc. vállalattal együttműködve megkezdi a THUMS fejlesztését

 

2000

Elkészül az 1. számú változat

A csontozat részletes modellezése

2005

Elkészül a 2. számú változat

Az arc részletes modellezése

2008

Elkészül a 3. számú változat

Az agy részletes modellezése

2010

Elkészül a 4. számú változat

A belső szervek részletes modellezése

2011

A 4. számú változat kiegészül a különböző testalkatok modellezésével

Kistermetű női és nagytermetű férfi testek modellezése

2015

Elkészül az 5. számú változat

Az izomzat modellezése

2016

A 4. számú változat kiegészül a gyermekek modellező funkcióval

3, 6 és 10 éves gyermekek modellezése

2019

Elkészül a 6. számú változat

A belső szervek modellezését egy új izomzat-modellezés is kiegészíti

2020

A szoftver ingyenesen használható

A fenti közleményben leírt információk

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.10
Interjúnk előző részeiben Borsodnádasd polgármesterével beszélgettünk azokról a fejlesztésekről,....
2020.08.10
A Fiat 500 immár 60 éve gyűjti maga köré a rajongókat világszerte. Ezek egyike a japán Seiro Itoh,....
2020.08.10
Baha Khalid Marokkóból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.10
Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a férfi, aki hétfőn autójával vonat elé hajtott a Nógrád....
2020.08.10
Harmincöt autós igyekezett a megengedettnél is jobban a Balatonra, volt, aki 177, más 193 km/h-s....
2020.08.10
Az LC Convertible ősszel debütáló, limitált szériás különleges kivitelének kék-fehér színvilága a....
2020.08.10
Júliusban biciklis rekord született a Tisza-tónál: 18 075, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost....
2020.08.10
A britekhez képest szerencsésnek mondhatják magukat a francia autókereskedők, akik a korlátozások....
2020.08.10
A megszokott hárommal ellentétben csak egy szabadedzést rendeznek majd Imolában, a Forma-1-es....
2020.08.10
A MOL használt sütőolaj-gyűjtő programja 2011-ben indult, és azóta több mint 1900 tonna sütőolaj....