Toyota Motor Company

Toyotába ült át Fernando Alonso

2017.12.01.

A TOYOTA GAZOO Racing a kilenc versenyből álló 2017-es FIA Hosszútávú Világbajnokság  (WEC) utolsó versenyén ötödször is győzni tudott a Bahreini Bapco 6 órás futamon bemutatott lenyűgöző teljesítményével. A 8-as rajtszámú TS050 HYBRID versenygép (Sébastien Buemi, Anthony Davidson, Kazuki Nakajima) több mint egy körös előnnyel nyerte meg a futamot, amelyen a Porsche utoljára vett részt az LMP1-es géposztályban, ezzel 1990 óta először fordult elő, hogy egy legénység öt versenyen is győzni tudjon a WEC (vagy annak elődje, a World Sportscar Championship) egyazon évadában. Legalább ilyen izgalmat keltett ugyanakkor a hír, hogy a versenyt követő teszten Fernado Alonso kétszeres F1 világbajnok pilóta is részt vett.

A TOYOTA GAZOO Racing nem csupán megnyerte az évad utolsó futamát, de eseménydús, izgalmas tesztprogramot is zárt a Bahrain International Circuit versenypályán, az FIA hosszú távú világbajnokság (WEC) 2017-es évadának hivatalos zárónapján.

A legendás motorsport hagyományokkal rendelkező, és a bajnokságból jövőre kiszálló Porschét vereséggel búcsúztató Toyota világszintű elnöke, Akio Toyoda a következőképp fogalmazott a márka sikere kapcsán: „Szeretnék szívből gratulálni mindazoknak, akik támogatták a TOYOTA GAZOO Racinget az idei WEC évadban. Idén júniusban elkísértem a csapatot Le Mans-ba, hogy személyesen támogassam erőfeszítéseiket; a végeredmény személy szerint számomra is rendkívül frusztráló volt. Tisztában vagyok azzal, hogy az ottani teljesítményünk a rajongók számára is csalódást okozott. Le Mans után további kemény versenyek következtek, majd mindezek közepette kiderült, hogy a Porsche kivonulni készül a WEC-ből. A tavalyi Le Mans-i verseny után a Porsche immár riválisaként tekintett ránk. Hiszem, hogy a hozzájuk hasonló vetélytársakkal vívott küzdelmeink során egyre magasabb szintre emelkedett műszaki felkészültségünk, gyorsabbá és erősebbé váltunk.  A Porschéval szembeszállva a csapat tagjait - beleértve engem is - egy gondolat foglalkoztatott: Nagyon nem szeretnénk veszíteni! Mindennek hátterében természetesen tiszteletet és hálát éreztünk vetélytársunk iránt. A Porschéval vívott három utolsó küzdelmünk után ismét úgy éreztem, hogy szeretnék részt venni azon a futamon, ahol a Porsche minden erejével felveszi majd a versenyt a Toyota versenyautóival. Ennek volt köszönhető, hogy úgy álltunk rajthoz Fujiban, Sanghajban, majd Bahreinben is, hogy győzni akarunk, és ezt most sikerült is valóra váltanunk. Az már az előző versenyen, Sanghajban eldőlt, hogy a Porsche lesz az idei év bajnoka. Ezúton szeretnék ismét gratulálni a Porschénak. Habár idén kijutott nekünk a bánatból, az utolsó futam után a Porsche érezheti úgy, hogy vissza kellene vágnia, csapatunk pedig végső soron büszkén búcsúzhatott a szezontól. A Porsche csapat tagjait arra kérem, hogy egyszer, valahol hadd mérhessük újra össze az erőnket, hiszen mindkettőnket ez tesz képessé arra, hogy mind jobb autókat gyártsunk. Arra a napra készülve a TOYOTA GAZOO Racing folytatja a mind jobb versenyautók gyártását. A TOYOTA GAZOO Racing pilótáinak, mérnökeinek, szerelőinek, partnereinek és a WEC munkatársainak pedig azt üzenem: a jövőben is dolgozzunk együtt, hogy a lehető legjobbak lehessünk. Végezetül szeretném ismét kifejezni legmélyebb hálámat mindazoknak, akik szurkolóként támogatták a TOYOTA GAZOO Racing csapatát ebben az évadban. A tőletek kapott, hatalmas erő nélkül képtelenek volnánk előre haladni. Az automobil jövője és ügyfeleink mosolya kedvéért vágunk bele újabb és újabb kihívásokba, és teszünk meg minden tőlünk telhetőt. A továbbiakban is számítunk szívből jövő támogatásotokra.”

Miután a csapat idei ötödik győzelmét aratva szombaton megnyerte Bahreini Bapco 6 órás versenyt, visszatértek a Bahrain International Circuit versenypályára, ahol részt vettek a WEC rendes éves kezdő pilótáknak tartott tesztjén. Mike Conway és Sébastien Buemi, a TS050 HYBRID állandó pilótái mellett ezúttal a kétszeres F1 világbajnok Fernando Alonso, valamint a feltörekvő ígéret, Thomas Laurent is részt vett a teszten. A kezdőteszt tökéletes alkalom volt a Le Mans és általában a hosszú távú autóversenyés iránt érdeklődést mutató Fernando számára, hogy vezesse az ultramodern LMP1 hibrid versenyautót. Összesen 113 kört, 611 kilométert tett meg a 8-as rajtszámú TS050 HYBRID versenyautóval. A 19 éves Thomas Laurent az idei LMP2 mezőnyben nyújtott, lenyűgöző teljesítményének (többek között a Le Mans-i 24 órás versenyen elért második helyezésének) jutalmaként nyert lehetőséget a tesztre. A reggeli etapban 31 kört tett meg a 7-es rajtszámú TS050 HYBRID-del.

A 36 éves Alonso rendkívüli érdeklődést mutat Le Mans és általában a hosszú távú autóversenyzés iránt, és alig várta, hogy vezethesse a WEC csúcskategóriájára kifejlesztett, ultramodern LMP1 hibrid versenyautót. A bahreini kezdőteszt tökéletes alkalmat kínált erre, miközben a TOYOTA GAZOO Racing csapata megtiszteltetésnek tekintette, hogy ezer lóerős TS050 HYBRID versenyautóját Fernando vezette az eseményen, amely feltétlenül javítja a hosszú távú autóversenyzés ismertségét és népszerűségét. A tesztre való felkészülés részeként Fernando november hetedikén a németországi Kölnben felkereste a TOYOTA GAZOO Racing központját, ahol méretet vettek róla az üléshez, valamint részt vett egy szimulátoros programon.

Egy másik TS050 HYBRID volánja mögött az ígéretes francia újonc: a 19 éves Thomas Laurent is részt vesz a teszten. Thomas idén először versenyzett a WEC LMP2 géposztályában; a bahreini tesztlehetőséget az itt mutatott, elismerésre méltó teljesítményével érdemelte ki.

„Csodálatos nap volt. Egy LMP1 versenyautó tesztelése minden autóversenyző számára különleges élmény, hiszen fantasztikusan vezethető autókról van szó. Végig kiszámíthatóan viselkednek, ami nagy előny. Már régóta szeretnék kipróbálni egy ilyen autót. Ma végre beteljesült az álom, nagyon boldog vagyok.” – fogalmazott lelkesen a teszt kapcsán Fernando Alonso.

„Nagyon élveztem a napot. Most először ültem LMP1-es autóban, ez volt eddigi pályafutásom legjobb versenyautója. A leszorítóerő, a hibrid teljesítménynövelés, a fékteljesítmény - minden lenyűgöző volt. Szeretnék a jövőben ismét ilyen autót vezetni. Köszönettel tartozom a TOYOTA GAZOO Racingnek. Kedvesen fogadott a csapat. A szerelők, mérnökök és vezetők egytől egyig barátságosak voltak, amit nagyra értékelek.” – árulta be Thomas Laurent.

„Nagyon izgatottak voltunk, hogy Fernando kipróbálja az autónkat. Amikor nálunk járt Kölnben, mindannyian megtapasztaltuk, micsoda szenvedély ég benne a motorsport iránt; igazi született versenyző. Nagyra becsüljük, hogy érdeklődést mutat a motorsport különböző ágazatai iránt; örömünkre szolgál lehetőséget biztosítani számára, hogy vezessen egy hibrid LMP1-es versenyautót. Nagy érdeklődéssel várjuk a TS050 HYBRID-ről alkotott véleményét.” – kommentálta Alonso részvételét a teszten Hisatake Murata csapatelnök.

Azt, hogy mindebből lehet-e hosszútávú következtetéseket levonni Alonso esetleges karrierváltásával kapcsolatban, nem tudni, az mindenesetre kétségtelen, hogy egy a száguldó cirkuszban kétszeres világbajnoki címmel büszkélkedő pilóta leigazolása a Hosszútávú Világbajnokságban még tovább növelné az embert és gépet egyaránt egyik leginkább próbára tevő versenysorozat ázsióját.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.12
A német autóipar szakmai képviseleti szervezete, és a magyar nemzetgazdasági miniszter is bírálta....
2024.06.12
Sci-fibe illő látvány tárul az elé, aki belép a Dongfeng egyik dél-kínai gyárába: mesterséges....
2024.06.12
Június 15. és 16. között rendezik meg a 92. Le Mans-i 24 órás autóversenyt, amelyen a japán gyári....
2024.06.12
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) közzétette azokat a szabályváltozásokat, amelyeknek meg kell....
2024.06.12
..
2024.06.12
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Szakmai....
2024.06.12
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában....
2024.06.12
Az elsőkerék-meghajtású RZ 300e nem csak jelentősen olcsóbb, de nagyobb hatótávot is kínál az....
2024.06.12
Az 57. Mecsek Rallye-n június 14-15. között 6 különböző mezőnyben, több mint 150 hazai és....
2024.06.12
A L'Ultime nevű modell az ötszázadik Chiron lesz, egyben az utolsó is. ..