gumiabroncs

Ön tudja, mik azok a számok a gumiabroncson? És mire kellenek nekünk?

2022.10.25.

Minden gumiabroncson találhatók betűk és számok. Mutatjuk, hogyan kell kikódolni és szemléltetjük, hogy miért kulcsfontosságú ezeknek a „hieroglifáknak” az ismerete.

 

A piacon különböző típusú autógumik vannak forgalomban, de abban egységesek, hogy mindegyiken szerepelnek számok és betűk és ezek olyanok, mint egy személyi igazolvány: a legfontosabb infókat leolvashatjuk róluk.

Lássunk egy példát!

Ha a gumiabroncson a 255/55 R 18 109 V felirat szerepel:

  • Az első szám, a 255 a futófelület szélességére utal, és milliméterben van megadva, tehát ebben az esetben 225 milliméter.
  • A második szám, az 55 százalékos értéket fejez ki, ennél a gumiabroncstípusnál az oldalfal magassága a futófelület szélességének 55%-a, tehát 140,25 milliméter.
  • Az R betű, vagyis radiális a gumiabroncs szerkezetére utal.
  • A betűt követő szám, a 18 a gumiabroncs átmérője colban.
  • A 109-es szám a terhelhetőségi index, amely megadja a gumiabroncs által elviselhető maximális súlyt. A 109-es szám 1030 kilogrammnak felel meg, egy négykerekű autó esetében ez az érték néggyel szorzandó, vagyis 4120 kg.

Terhelhetőségi index 

  • Az utolsó karakter a sebességindex, az a maximális sebesség, amelyet az adott gumiabroncs elbír. A V betű 240 km/órának felel meg. A sebességindexhez az ábécé betűit használják.

 

Sebességindex

A gumiabroncs jelölése további információkat is tartalmazhat.

Az M+S nevében ugyan benne van a ”hó” (Mud+Snow = Sár+Hó), de vigyázat, ez a jelzés szerepelhet négyévszakos gumikon is, ám ha nincs mellette hópihe jel, akkor az ugyan elég jól megbirkózik a sárral és a hóval, de nem téli gumi! Erre érdemes figyelni külföldi utazáskor, hogy a célhelyen mit fogadnak el téli guminak és mit nem.

Az alpesi 3PMSF (3 Peaks Mountain Snow Flake = 3 Hegycsúcs Hópehely) jelzés, a hegyeket szimbolizáló hópelyhes piktogram azt jelenti, hogy a gumiabroncsot tesztelték, és képes szélsőséges téli időjárási körülmények között is kiválóan teljesíteni. 

Létezik még az NCS (Noise Cancelling System = Zajszűrő Rendszer) jelzés, ami arra utal, hogy a Pirelli innovációjának köszönhetően a speciális abroncsok használatával mintegy felére csökken az utastérben érzékelhető, gumiabroncsok keltette menetzaj.  

NCS -sel komfortosabb az utazás

A gyártási dátum is leolvasható a gumiabroncsról. Ez az ún. DOT (Department Of Transportation = Közlekedési Minisztérium, USA) szám, az első kettő a hetet, a második kettő az évet jelöli. Például a 4712 azt jelenti, hogy a 2012-es év 47. hetében gyártották.

Mindezek a paraméterek kulcsfontosságúak, le kell tudni olvasni ahhoz, hogy szakértelemmel választhassunk megfelelő gumiabroncsot az autónkra.

És ezek az ismeretek hamarosan aktuálisak is lesznek, nemcsak azok számára, akik éppen a kopott gumikat cserélik, hanem minden felelős sofőrnek, aki a zord idő beállta előtt komolyan veszi a bűvös hetes ajánlását a téli gumira való átállásról.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....
2024.05.27
A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország....
2024.05.27
A  Magyar Kormány nevében Varga Mihály pénzügyminiszter köszöntötte Magyarország tíz legnagyobb....
2024.05.27
Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a....
2024.05.27
Péntekről szombatra virradó éjszaka egy Hyundai személykocsi csapódott fának Nagymácséd (Galántai....
2024.05.26
Szigetújfalu közelében találták meg vasárnap a Verőcénél múlt szombaton történt hajóbaleset hatodik....
2024.05.26
A megújított Superb kombi változata akkor lép piacra, amikor a riválisok mezőnye ritkul, a....