Opel

Túl a kilencmillió darabon és 1,4 milliárd eurón

2017.02.12.

Benzines turbómotort ünnepelt az idén negyedszázados szentgotthárdi Opel gyár kollektívája.

Újabb rekord előtt

Márciusban ünnepli 25. születésnapját a General Motors magyarországi gyára, ahol induláskor autókat, később motorokat és sebességváltókat is gyártottak. Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd igazgatója elmondta, hogy idén is a tavalyihoz hasonló mennyiséggel számolnak, ami azt jelenti, hogy újabb rekord születhet Szentgotthárdon, ahol 2016-ban 630 ezer motor készült, ami 23 százalékkal több, mint eddig bármikor. A krónika érdekessége, hogy tavalyig 1999-ben és 2015-ben gyártotta szinte darabra megegyezően a legtöbb motort Szentgotthárd, ami mindkét évben 511,8 ezer darabot jelentett. A 2016-os volumen meghatározó része, vagyis több mint 470 ezer motor a legkorszerűbb technológiát felvonultató Flex gyárból került ki, de a régebbi, vagyis Family 1-es üzemben is közel 158 ezer motor készült.

Motorok az Év autóinak

Az Opel Szentgotthárd üzeméből került ki valamennyi Astra motor, és minden más Opel, Vauxhall, Buick és Holden személyautóba is készültek motorok a gyárban. Ennek megfelelően nagyon sokféle motorváltozatot állítanak elő: a Flex üzemben például 38 motorvariáns jön le a sorokról.

A magyar benzines és dízelmotorokat a General Motors angliai, németországi, spanyolországi, lengyelországi, észak-amerikai, dél-koreai és ausztráliai, gyáraiban készülő modellekbe is beépítik.

A kilencmilliomodik motor a legújabb Insigniát hajtja majd, de bekerül majd az Astrákba is, mindkettő elnyerte az Év autója címet, a kompakt modell tavaly, az Insignia előző változata pedig 2009-ben.

Turbó offenzíva

Február kilencedikén 10 órakor rövid ideig leállt a termelés a szentgotthárdi gyárban, ahol a Flex üzem szerelősoráról legördült a kilencmilliomodik Opel motor: az 1,5 literes turbó benzines hamarosan a piacra kerülő új Opel Insigniában mutatkozik majd be.

Az igazgató néhány szavas bevezetője után lejött a szalagról az ünnepi darab, mely mellett egy kisebb tábla jelezte, hogy hol tart a gyár. Szentgotthárdon az Opel eddig 1,4 milliárd eurót fektetett be: a motorgyár az Opel legnagyobb ilyen üzeme, amely jelenleg 2300 embernek ad munkát.

Szerény ünnepség, nagy eredmény

„Büszkeséggel tölt el bennünket a tény, hogy az új Insignia alap benzines motorját, az 1,5-ös turbó benzinest mi fogjuk gyártani” – mondta a szerény ünnepségen Grzegorz Buchal, az Opel Szentgotthárd igazgatója. Ezzel párhuzamosan továbbra is a szentgotthárdi gyár szállítja az összes motort az új Astrába, amelyre Európában ez idáig több, mint 350 ezer megrendelés érkezett 2015 óta. A kilencmilliomodik motort nagyobb ceremónia nélkül, szinte családias környezetben ünnepelték a dolgozók. A jubileumi darab 163 lóerős teljesítményű és legnagyobb nyomatéka 250 Newtonméter.

Negyedszázados történet

A szentgotthárdi Opel 1992 márciusától 1999 novemberéig 85 ezer Astra és Vectra személyautót szereltek össze, ezzel párhuzamosan motorokat is gyártottak, ezé a terméké lett a főszerep a járműüzem csarnokában is. A negyedszázados Family 1-es üzemrészben napjainkban is készülnek motorok és a 700 millió eurós beruházással létrehozott új Flex üzemben is egyre nagyobb mennyiségben gyártják a kis és közepes méretű benzines és dízel erőforrásokat. Ezek már az Opel legújabb motorgenerációjához tartoznak, jellemző rájuk a nagy teljesítmény és kis fogyasztás, a halk futás és az Euro 6-os környezetvédelmi megfelelőség. Fejlesztésük az USA-ban indult német mérnökökkel közös munkával.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.16
A népszerű pickup 2022-es modellévű, japán belpiacos csúcsverziója nem a motorjában, hanem inkább a....
2021.10.16
Toni Piëch, a legendás Volskwagen vezérigazgató és felügyelőbizottsági elnök fia hamarosan piacra....
2021.10.16
Begyorsítja zöld törekvéseit a General Motors az USA-ban. A tervezettnél huszonöt évvel korábban....
2021.10.16
Három jármű ütközött, egy ember megsérült, az egyik autó a felismerhetetlenségig összetört. ..
2021.10.16
Harmadszor is Európa-bajnok lett a gyorsasági kamionversenyzők között Kiss Norbert, a Révész Racing....
2021.10.16
A világ egyetlen privát kézben lévő Audi R15 prototípusa most gazdát keres. Más esélyünk nem nagyon....
2021.10.16
A Volvo Cars megkezdte legújabb tisztán elektromos típusának, a C40 Recharge modellnek a gyártását....
2021.10.16
Egy szolgálaton kívüli miskolci rendőr észlelése alapján állították elő a diósgyőri egyenruhások....
2021.10.16
Minden idők legsikeresebb ralipilótája a Peugeot gazdag történelmének igazi gyöngyszemével vett....
2021.10.16
A Csongrád-Csanád megyei rendőrök újabb – a német hatóságok által körözött – 20 milliós luxusautót....