járműeladások

Tündököl a Toyota

2024.02.10.

A Toyota 2023-ban mindent vitt: történelmi rekord értékesítést, a világ legnagyobb, legnyereségesebb, legértékesebb, legzöldebb autógyártója címét, és Rally Világbajnokságtól a Dakaron át a Hosszútávú Világbajnokságon át megnyert mindent. Magyarországon rekordszámú, 14 új vagy frissített modellt mutat be idén plusz a Lexus négy újdonságát.

 

Hazánkban kimagasló részesedéssel őrizte meg piacvezető pozícióját, a magyar mellett a szlovák, cseh és lengyel piacot kiszolgáló Toyota Central Europe földrészünk elsőszámú Toyota importőrévé vált. A Toyota emellett komoly offenzívát indít a Toyota Professional kínálatával a haszongépjármű szegmensben, erősíti jelenlétét a használt autók piacán a Toyota Minősített Használt programmal, Magyarországon is útjára indítja KINTO elnevezésű mobilitási szolgáltatóját. 

Végleges adatok a teljes évre vonatkozóan ugyan még nem elérhetők, ám az már most bizonyos, hogy a Toyota, Lexus, Daihatsu és Hino márkákat csokorba fogó Toyota Csoport 2023-ban is a világ elsőszámú autógyártója volt. November végéig a vállalat történelmi rekordot jelentő 10,2 millió új autót értékesített világszerte, ebből 8,6 millió volt Toyota, 745 ezer volt Lexus, és behozhatatlan előnnyel állt legközelebbi versenytársa előtt. A Toyota a világ legnépszerűbb autómárkája. 

A Párizsi Olimpia mobilitási partnere Toyota, támogatja olimpiai és paralimpiai mozgalmat, a játékokra zéró emissziós mobilitási eszközök széles választékát bocsátja rendelkezésre, 28 magyar sportoló felkészülését is autó biztosításával segíti. 

A vállalat üzenete: nem egy adott hajtásrendszer az ellenség, ez jól rezonál a vásárlók igényeivel. A saját és teljes beszállítói láncának karbonsemlegességét célul kitűző, Toyota így egyszerre a világ legnagyobb, és legzöldebb autógyártója, világszinten 26 millió részben, vagy teljesen elektromos autót értékesített eddig. A tavaly január és november között értékesített több, mint 3,3 millió elektromos autóból, 3,1 milliót tettek ki az öntöltő hibrid, 24 ezret a lágy hibrid, 113 ezret a plug-in hibrid, 95 ezret az akkumulátoros elektromos és közel négyezret a hidrogén üzemanyagcellás elektromos autók. 

Félóránként egy Toyota és nyolc óránként egy Lexus kelt el itthon 2023-ban. Mindkét márka történelmi eredményt ért el a stagnáló magyarországi újautó-piacon, a Toyota 15 százalékkal, 17.300 darabra, a Lexus pedig 47 százalékkal, 1.100 darabra növelte értékesítéseit hazánkban. Ezzel a Lexus magyarországi történetében először ért el legközelebbi versenytársához képest, háromhavi átlagos értékesítésének megfelelő 4.750 darabos előnnyel végzett az élen, 38 százalékkal több autót értékesítve, mint a második legkelendőbb márka. 

2023-ban a Toyota modelljei Magyarországon szinte minden jármű és méretkategóriában dobogós helyen végeztek, öt szegmensben, a Yaris, a Corolla, a RAV4, a Hilux és a Proace City Verso a kategória legnépszerűbb autójának bizonyultak. A magyar autóvásárlók kedvencei között tavaly is ott volt a világ legnépszerűbb autójának számító Toyota Corolla épp úgy, mint a piacra valósággal berobbanó Yaris Cross, a világ elsőszámú pickupjaként ismert Hilux, a világ kedvenc kisautójaként jegyzett Yaris, a nagy favorit C-HR, vagy épp a világ legkelendőbb SUV-jának számító RAV4.

Elképesztő, sosem látott mértékű modellinvázió érkezik 2024-ben, a Toyota és a Lexus még magasabbra emeli a tétet, igyekszik tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 14, a Lexus pedig négy, a két márka tehát összesen 18 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be idén Magyarországon. Vadonatúj Toyota modellek: C-HR, Camry, Land Cruiser, Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben) új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata). Az év folyamán megújuló Toyota modellek: Yaris, GR Yaris, Yaris Cross, Proace City, Proace City Verso, Proace, Proace Verso és Hilux. Kitesz magáért a Lexus is, új modelljei az LBX, az LM, és megújul az UX és az NX.

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33 százalékát kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában megjelenő vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.

A Lexus két legfontosabb újdonsága az LBX és az LM, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Minden jel arra mutat, hogy a tavaly minden tekintetben tündöklő Toyota 2024-ben sem adja alább, sőt beleerősít! Aki szeretne a világelső márkához csatlakozni, bőséges kínálatból válogathat.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....