járműgyártás

Újraindult az autóbuszgyártás Debrecenben

2020.04.09.

Egy szűkkörű bejelentéssel újra elindult az autóbuszgyártás a debreceni Inter Traction Electrics Kft. telephelyén április 9-én, miután a koronavírus elleni védekezés érdekében március 23-án átmenetileg, két hétre felfüggesztették a munkafolyamatokat. 

A napi feladatokat a megfelelő óvintézkedések mellett végezhetik a vállalat munkatársai. A termelés újraindítását Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is megtekintette.

Két hét átmeneti leállás után április 9-én újraindult a termelés az autóbuszok fejlesztésével és gyártásával foglalkozó Inter Traction Electrics Kft. debreceni üzemében. Mint ismert, a Covid-19 világjárvány következtében kialakult egészségügyi és gazdasági hatásokra reagálva – Magyarország Kormányának és a hazai hatóságok intézkedéseivel, ajánlásaival összhangban – az üzemében március 23-án ideiglenesen két hétre felfüggesztették a gyártási tevékenységet. A cég munkavállalói ez idő alatt fizetett szabadságon tartózkodtak otthonukban.

A vállalatvezetés úgy döntött, hogy a szükséges óvintézkedések betartása mellett április 9-én – a járműgyártók közül az országban szinte elsőként – újraindítja a gyártást. A munkavégzés megkezdését –az országos tiszti főorvos asszony által javasolt óvintézkedések betartásával – szűkkörű eseményen jelentette be az Inter Traction Electrics Kft., amelyen Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter, Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere, valamint Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is megtekinthette az üzemben folyó munkát: többek között a kecskeméti megrendelésre épülő Mercedes-Benz Reform 500 LE típusok gyártását, valamint a Mercedes-Benz Conecto Next Generation szóló autóbuszok szerelését is. Csütörtökön kigördült az első ezüst színű Reform 500 LE is a gyártósorról, amely a kecskeméti közösségi közlekedésben szolgálhat hamarosan.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Munkavállalóink és családtagjaik egészsége kiemelt fontosságú számunkra, így szeretném hangsúlyozni, hogy a fertőzésveszélyt továbbra is komolyan vesszük, ezért csak és kizárólag a megfelelő óvintézkedések mellett indítottuk újra a termelési tevékenységet, amely megkezdése előtt számos intézkedést vezettünk be a kollektív és az egyéni védelem érdekében. Mindezek mellett fontos lépésnek tartjuk a gyártási folyamatok újraindítását, amellyel hozzájárulhatunk a debreceni régió és a magyar gazdaság stabilitásához, valamint a munkahelyek megőrzéséhez.” – tájékoztatott Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter 

Az eseményen Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter elmondta „Az elmúlt tíz év bebizonyította számunkra, hogy annak a gazdaságnak erősebb az ellenállóképessége, amely önálló gazdaságpolitikát folytat, és a munkára épít. A vírussal folytatott háború idején is a munkahelyek védelme, helyreállítása és újak teremtése a legfontosabb feladat. Mi nem az alamizsnában és a segélyben hiszünk, hanem a támogatásokban, kedvezményekben és a valódi segítségben. Ha megvédjük a munkahelyeket, megvédjük a családokat, megvédjük a magyar vállalatokat, megvédjük a magyar gazdaság és a magyar emberek szempontjából fontos ágazatokat.” Beszédében a miniszter kitért arra is, hogy a magyar kormány korábban soha nem látott összeget biztosít a munkaalapú gazdaság védelmére és újraindítására. Mint mondta - „A gazdaság megvédésére, a krízishelyzettel megnyíló lehetőségek kiaknázására a következő három évben a GDP mintegy 18-20 százalékával egyenértékű tételt, 9200 milliárd forintot fordítunk. E történelmi gazdaságvédelmi akcióterv arra a reményre jogosít fel, hogy ahogy az elmúlt évtized krízishelyzeteiből, a vírusválságból is megerősödve kerülhet ki Magyarország. Az elmúlt évek teljesítménye alapján az olyan hi-tech vállalatok, mint az Inter Tan-Ker Zrt. lehetnek a motorjai a gazdaság újraindításának.”

Dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere kifejtette – „Debrecen számára két cél fontos a veszélyhelyzet idején: az egészség és a munkahelyek megőrzése. A város örömmel vesz részt anyagilag is a kormány járvány elleni harcában. Debrecen- a Kormány gazdaságpolitikájának is köszönhetően - jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, így teljesen természetes, hogy a válságkezelésből is kiveszi a részét. Ebben a munkában fontos partnerünk az Inter Tanker Zrt, amely a buszgyártás újraindításával segít a város gazdasági erejének megtartásában.”

A rendezvényen Ratatics Péter, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója is hozzátette, hogy „a MOL célja, hogy biztosítsa a stabil üzleti folytonosságot, ezzel őrizhetjük meg a legtöbb munkahelyet. A magyar gazdaságnak is éppen erre van most a legnagyobb szüksége. Bízunk benne, hogy hamarosan egyre több magyar szereplő tud visszakapcsolódni a gazdaság vérkeringésébe!”

Az Inter Traction Electrics Kft. fontos lépéseket tett a műszaki szakképzés fenntarthatóságáért is, és miután megteremtették a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Berettyóújfalui Szakképzési Centrummal az online oktatás feltételeit, megkezdték a távoktatást az érintett csoportokban. Az online órát az esemény vendégei, és a két Szakképzési Centrum vezetője – Tirpák Zsolt (Debreceni Szakképzési Centrum, kancellár) és Papp Gábor (Berettyóújfalui Szakképzési Centrum, kancellár) – is a helyszínen követhették végig.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.30
Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban, amely Győrben, Egerben,....
2021.11.30
A prémium B-SUV kategória elektormos úttörőjének hatótávja az új modellévtől 7 százalékkal magasabb....
2021.11.30
Új lendületet kapott a Ford népszerű egyterűje ..
2021.11.30
Hat nap alatt 126 ittas és hat bódult járművezetőt szűrtek ki a forgalomból a rendőrök Budapesten....
2021.11.30
A 2021-es miami Art Basel művészeti kiállításon a BMW M GmbH a részleg eddigi legerősebb....
2021.11.30
Szerdán zárul az év végi kötelezőkampány. Tavalyhoz képest átlagosan egyhavi díjjal járnak jobban a....
2021.11.30
Lassan tényleg ott tartunk, hogy a leglogikusabb, legmegfizethetőbb autókat az indiai piac kapja,....
2021.11.30
A repülőtér B és D portája közötti szakaszon kapott lángra a kocsi, egy sávon halad a forgalom –....
2021.11.29
A Das WeltAuto Centrum Budaörs értékesítési igazgatójával, Tóth Péterrel készült interjúnk második....
2021.11.29
A magyar akkumulátoripari képzés fejlesztéséről írt alá megállapodást Palkovics László innovációs....