e-útdíj

Útdíj: 40 ezer ügyfél több mint 142 ezer gépjármű

2014.09.07.

Idén január elsejétől augusztus 31-én éjfélig 106,8 milliárd forint volt a megszolgált útdíj összege. A rendszerbe eddig 40 ezer ügyfél több mint 142 ezer gépjárművet regisztrált, ezeknek több mint fele (77 ezer tehergépjármű) már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást - tudtuk meg a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivőjétől, Kibédi-Varga Lajostól.

A nyári hónapok útdíj bevételei az egymást követő hónapok – részben szabadságolások és a jelentős fuvarozási igényű termelő vállalatok leállása miatti – ingadozásai ellenére kiegyenlítették egymást, a bevételi számok a terveknek megfelelően alakulnak.

Az 1200 kilométernyi gyorsforgalmi úthálózaton realizálódik a futásteljesítmény 54%-a és a díjbevételek 66%-a. Az összbevétel 91%-át a J4 járműkategória eredményezi.

A júliusi díjbevételek hazai-külföldi megoszlása az előző hónapok tendenciáitól eltérően megfordult: csekély mértékben, de több útdíj származik a hazai járművek forgalmából. Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy míg a nagy termelő üzemek július-augusztusi leállásához alkalmazkodik az őket kiszolgáló nemzetközi fuvarozói szakma, addig a hazai fuvarok során számottevő mezőgazdasági, építőipari, kiskereskedelmi forgalom ebben az időszakban csúcsosodik ki. A külföldi teherforgalomból származó útdíj túlnyomó része továbbra is Romániából származik, de jelentősek a lengyel, szlovák és bolgár járművek forgalmából származó díjbevételek is.

A megszolgált útdíjra vetítve a fuvarozók 53,8%-a már OBU-val végzi a bevallást (a hazai járművek  92 %-a, a  külföldiek negyede használ OBU-t). Havonta körülbelül 2 ezerrel nő az útdíj rendszerbe regisztrált fedélzeti eszközök száma. A fedélzeti eszközön keresztüli bevallások értékének növekedési üteme júliusban felgyorsult, mely részben a külföldiek viszonylati jegyről fedélzeti eszközre való átállásának köszönhető.

Az őszi időszakban folytatjuk a fuvarozói érdekképviseletekkel az együttműködést, a konzultációk során tagjaik jogkövető magatartásának elősegítését, az ehhez szükséges edukációs kommunikációt ismét előtérbe helyezzük - fogalmazott  Kibédi-Varga Lajos.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
Kevin Magnussen sokakhoz hasonlóan óriási tehetségként érkezett a Forma 1 mezőnyébe, de a....
2020.08.08
Júliusban már a járványvédelmi korlátozások ellenére is több autót adott el világszerte az Audi,....
2020.08.08
Georgij Majorenkó Ukrajnából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.08.08
Meglepetésre Valtteri Bottasé lett a pole pozíció, a beugró Hülkenberg pedig a harmadik helyet....
2020.08.08
Az extra nevű különkiadásban három esetet nézhetünk meg a rendőrök szemszögéből. ..
2020.08.08
A legnagyobb megtiszteltetés, ha egy autóról becenevén emlékezik meg az utókor – függetlenül attól....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik....
2020.08.08
Az Audi Hungaria erdő- és fatelepítéssel tesz a zöldebb környezetért: a gyárterületen már több....
2020.08.08
2020-ban az Audi Q5 modell kínálatában mutatkozik be a világítástechnológia következő generációja,....
2020.08.08
A magyar rendőrök a spanyol hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csanádpalota autópálya....