MOL

A vártnál kevésbé csökkent a Mol első negyedéves eredménye

2016.05.06.

- A Mol-csoport eredménye csökkent 2016 első negyedévében az egy évvel korábbihoz képest, de így is meghaladta a szakértők által vártat - derül ki a Budapesti Értéktőzsde honlapján pénteken közzétett jelentésből.

A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) 144,4 milliárd forint, 8 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakában elért 157 milliárd forintnál. Elemzők 137,9 milliárd forint körüli negyedéves tisztított EBITDA-ra számítottak a portfolio.hu által készített konszenzus szerint.


Az értékesítés nettó árbevétele 699,4 milliárd forint volt az első három hónapban, ez 24 százalékkal alacsonyabb a 2015. első negyedévi 921,8 milliárd forintnál. A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint a Mol 2016-ban is képes lesz teljesíteni az éves előirányzott 2 milliárd dollárt meghaladó tiszta EBITDA-t. Hozzátette: a feldolgozási és kereskedelmi (downstream) üzletág minden idők legmagasabb első negyedéves eredményét érte el, ellensúlyozva ezzel az upstream (kutatás és kitermelés) szegmens profitkiesését.

Mindazonáltal az upstream is pozitív szabad pénzáramot termelt az első negyedévben, ami a vezérigazgató szerint jelzi, hogy az üzletág hatékonyságnövelését és önfinanszírozását célzó New Upstream Program a terveknek megfelelően halad. Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDA-ja 128,6 milliárd forint volt, ami 9 százalékkal alacsonyabb az előző év első negyedévi bázisnál. Az upstream üzletág speciális tételek nélküli EBITDA-ja 42,2 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, ez mintegy 4 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévi szintnél, és 30 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.


A szegmens teljesítményére továbbra is nyomást gyakorol az olaj- és gázárak csökkenése, amelyet csak részben tudott ellensúlyozni a magasabb csoportszintű kitermelés, a New Upstream Program első eredményei és a visszaeső kutatási költségek. A downstream üzletág az idei első negyedévben 93 milliárd forintos - újrabeszerzési árakkal becsült - tiszta EBITDA-t ért el; a rekordszintű eredmény az első három hónapot tekintve 22 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Az eredmény elsősorban a kedvező iparági környezet hatására csaknem megduplázódó petrolkémiai hozzájárulásnak köszönhető, valamint a kiskereskedelem EBITDA-ja is jelentősen, 31 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. A feldolgozás és kereskedelem eredménye az egy évvel korábbinál gyengébb volt az első negyedévben, részben a komplex finomítói árrés csökkenése miatt. A Mol-csoport 77,5 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben.


Az eladósodottsági mutatók 2016 első negyedévében emelkedtek, a nettó adósság 668 milliárd forintra, a nettó eladósodottság 28 százalékra nőtt, ami a jelentés szerint a 2016 márciusában végrehajtott Magnolia-tranzakció hatása. A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 6 százalékos növekedést könyvelt el az első negyedévben - a 19,2 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján -, a kedvező téli időjárás és a bevételek szezonális elosztásában bekövetkezett változás miatt.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 16 200 forint volt, míg az elmúlt egy évben 16 935 és 11 900 forint között mozgott.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....
2024.06.16
Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában ahhoz adunk tippeket, hogyan mutassunk jó példát a....
2024.06.16
2024 nyarán a BMW portfóliója új hajtáslánc-változatokkal, alapfelszereltségként és opcionális....