tramtrain

Vasútvillamos indul Szeged és Hódmezővásárhely között - tramtrain I. rész

2020.12.25.

Magyarországon utoljára 1913-ban, Pécsett építettek villamospályát, ami 47 évig szolgálta a közlekedést. Hódmezővásárhely immár az ötödik magyar város, ahol lesz villamos, 2021 végén a városközpontból 30 perc alatt lehet majd eljutni Szeged centrumába a tramtrain beruházásnak köszönhetően.

– Készül a Hódmezővásárhely és Szeged közötti tramtrain, vagyis az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer megvalósíthatósági tanulmánya. A vásárhelyi körforgalmakon keresztül vezethetnek majd a sínek; Szegeden a vasútállomás előtt, az Indóház téren lehet a végállomás – írta 2012 márciusában a Délmagyarország, a mindkét városban megjelenő megyei napilap.
 
Optimista határidős térkép a helyi napilapban.
 
A kapcsolatot a kisebbik akarta, kezdeményezte, a villamossal kombinált vasút, a tramtrain létrehozására Hódmezővásárhely 2009-ben nyújtott be pályázatot. A két alföldi város vezetése között 2011 márciusában született megállapodás a Magyarországon eddig ismeretlen közlekedési rendszer meghonosítására. A projekt megvalósíthatósági tanulmányára kiírt közbeszerzést a Forrás Unió, a COWI és a Főmterv alkotta konzorcium nyerte meg – több mint 160 millió forintot fizetett ezért a két önkormányzat.
 
Akkoriban a két megyei jogú város között naponta ingázó 4500 ember fele személygépkocsival, 44 százaléka busszal küzdötte le a távolságot, jellemzően csupán 6 százalékuk – mintegy 260 utas – szállt vonatra, nekik kínál vonzó alternatívát a Szeged–Békéscsaba vasútvonal szolgáltatása. A tervek szerint a tramtrainnel átszállás nélkül 30 perc alatt el lehet jutni – belvárostól belvárosig.
 
1913 után újabb magyar városban épült villamospálya.
 
2012 tavaszán úgy tűnt, a kivitelezés 1–2 év múlva indulhat, és az előzetes becslések szerint 2015-re fejeződhet be. A beruházás teljes költségére 13–14 milliárd forintot számoltak, ebből 2–3 milliárd jutott volna a vásárhelyi rész, az új villamosvonal kiépítésére. Az is eldőlt már akkor, hogy a program városon belül Hódmezővásárhely Népkerttől Hódmezővásárhely vasútállomásig – vasúti síntől a vasúti sínig – az Ady Endre utcát, a Hősök terét, a Szőnyi utcát, az Andrássy utat, a Kálvin János teret és a Bajcsy-Zsilinszky utcát érinti majd.
 
– Ilyen közlekedési eszköz még nincs az országban, a villamospálya építése „felforgatja” majd a belvárost, a síneket valószínűleg át kell vezetni a közelmúltban átadott körforgalmakon, például a strandnál és a Kálvin téren a turbónál – mondta 2012-ben Mucsi László. A vásárhelyi önkormányzat városfejlesztési és üzemeltetési irodájának vezetője hozzátette, az sem dőlt még el, dupla vagy szimpla vágány – utóbbi esetben a megállóknál kialakított kitérőkkel – szeli-e majd át a várost. Azóta kiderült, a takarékosabb megoldás valósult meg.
 
A tramtrain szegedi végállomása, jobbról a PESA villamossal.
 
– Ha minden pénzügyi akadályt sikerülne uniós támogatásokkal leküzdeni, akkor is hatalmas problémát jelentene a jogi környezet harmonizációja. A hatályos magyar vasúti előírások nem ismerik a nagyvasút és a városi villamos pályáján egyaránt közlekedni képes jármű fogalmát. A megegyező nyomtáv önmagában kevés a boldogsághoz: a biztosítóberendezések, az áramellátás és a vonatbefolyásolás eltérő műszaki követelmények teljesítését követelik meg a gyártóktól, hogy a járműváz szilárdsági viszonyairól ne is beszéljünk – írta 2012 tavaszán az iho.hu. A közlekedési, elsősorban vasúti szakportál felvetette azt is, hogy Szeged akkoriban frissen megvásárolt PESA villamosai közlekedhetnének-e a megvalósuló tramtrain vonalán. És meg is válaszolták: erre nagy valószínűséggel nemet mondana az illetékes közlekedési hatóság.
 
A megvalósítási tanulmány készítése során végzett felmérés szerint a vásárhelyiek 11 százaléka hetente többször utazik Szegedre, a két város között elterülő ötezer fős Algyő lakosainak pedig több mint fele látogat el ilyen gyakorisággal a – most már – csongrád-csanádi megyeszékhelyre. – Egy átlagos munkanapon 8 ezer utazás történik a két irányban közvetlenül Hódmezővásárhely és Szeged között, míg 7 ezer Algyő és a Tisza-parti város között – írta 2012 nyarán az MTI. (Algyő azóta folyamatosan fejlődik, már több mint öt és fél ezren lakják.)
 
Már az első tervek között szerepelt a két város közötti pálya fejlesztése.
 
A Cowi Magyarország Kft., a Főmterv Zrt. és a Forrás Unió Kft. alkotta konzorcium szakemberei több lehetőséget is megvizsgáltak, végül a várható költségek és eredmények szempontjából a dízel-elektromos vegyes üzemű szerelvényeket mindkét városba bevezető elképzelés bizonyult a legkedvezőbbnek. Javaslatuk szerint a két város közötti vasúti pályát 100 kilométer/óra sebességűre fejlesztik. Szeged-Rókus pályaudvarnál összekapcsolják a nagyvasúti és a villamospályát, korszerűsítik az állomásépületeket, Hódmezővásárhelyen pedig új, 3,3 kilométeres villamosvasúti pályát alakítanak ki. Hódmezővásárhelyi Népkert megálló és a Nagyállomás között öt közbülső megállóhelyet terveztek, ezek helyét úgy választották ki, hogy a város lakosainak nagy része legfeljebb 500 méteres sétával közvetlenül is igénybe vehesse az új közlekedési eszközt.
 
A tervezet akkor 6+2, egyenként 30 méter hosszú tramtrain jármű beszerzésével számolt. – A menetrendet úgy tervezték, hogy a szerelvények csúcsidőszakban 20 perces követési idővel járhatnának, így a jelenlegi óránkénti egy MÁV-vonat megtartása mellett egy irányba összesen négy jármű közlekedne. A szegedi 1-es villamos vonalán minden második szerelvény lenne tramtrain – írta akkoriban az MTI. Írásunk II. részét itt olvashatják.
 
Az 1-es és a 2-es villamos közös vonala, itt jár majd a tramtrain is.
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....
2021.10.17
Üzbegisztánban megkezdődött a Renault-ok összeszerelése orosz pótalkatrészekből. Kaptur és Arkana....