taxik

Véget ért a taxissztrájk Spanyolországban

2018.08.02.

Véget ért csütörtök hajnalban a spanyol taxisok mintegy egy hete tartó sztrájkja, miután a fejlesztési minisztérium ígéretet tett fő követelésük teljesítésére.

Az érintett városokban, egyebek mellett Barcelonában, Madridban, Valenciában, az utcákon tiltakozó taxisok kitörő örömmel fogadták az akció végének bejelentését.

Sokan közülük éjszakákat töltöttek az autójukban vagy a mellette felállított sátorban a sztrájk idejére elfoglalt belvárosi utakon.

"Ez egy tűzszünet, ha ismét ki kell vonulnunk szeptemberben vagy októberben, megtesszük" - jelentette ki Julio Sanz, az Antaxi nevű cég vezetője Madridban.

A taxisok a sztrájk beszüntetésével bizalmat szavaztak a spanyol fejlesztési minisztériumnak, amely lényegében ígéretet fő követelésük teljesítésére.

José Luis Ábalos tárcavezető szerda este jelentette be: engedélyezik, hogy az önkormányzatok helyben is szabályozzák az olyan alternatív, közösségi személyszállító cégek működését, mint az Uber és a Cabify.

Ez nem jelenti a kompetenciák átruházását, ugyanis nem kötelező élni vele, maradhatnak csak az állami szabályozásnál is - tette hozzá.

A vonatkozó jogszabály módosítását, és így a részletek kidolgozását szeptemberre ígérte a szakminiszter.

A spanyol taxisok sztrájkja múlt hét szerdán kezdődött, először csak Barcelonában, ahol azért tiltakoztak, mert a bíróság felfüggesztette azt a helyi rendeletet, amely a törvényi előírásokon túl további feltételeket szabott a városban működő alternatív személyszállító cégeknek.

Spanyolországban ezek működését úgynevezett VTC-engedélyhez köti a törvény, és számukat maximálja is: 30 taxisonként 1 VTC-engedélyt lehet kiadni.

Barcelonában a VTC-engedély mellett egy helyi működési engedély beszerzése is kellene, ám a piaci versenyért felelős spanyol állami szervezet (CNMC) emiatt bírósághoz fordult, mivel úgy vélte, hogy az akadályozza a piaci verseny szabadságát.

A munkabeszüntetéshez először a madridi majd a valenciai taxivállalatok csatlakoztak, őket pedig további városok cégei követték, például Málagában, Sevillában és Bilbaóban.

A sztrájkolók utakat zártak le, csupán a buszsávot szabadon hagyva, és forgalomlassító demonstrációkat tartottak követelve, hogy az illetékes minisztérium garantálja a törvényi előírások betartását, ugyanis a megengedettnél több Uber és Cabify autó működik, továbbá szerintük az ágazati követelmények nem egyformák, így a verseny nem tisztességes.

A taxisok tiltakozása az elmúlt napokban több alkalommal is erőszakos cselekményekbe fordult, a spanyol rendőrséghez több mint 60 feljelentés érkezett Uber vagy Cabify sofőröktől az őket ért fizikai agresszió vagy az autójuk megrongálása miatt.

Ezekkel összefüggésben az elmúlt hét folyamát több személyt őrizetbe is vettek - közölte a hatóság.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....