robot

Veszik a robotokat mint a cukrot

2022.07.04.

A robotrendelések ismét megugrottak az első negyedévben az Amerikai Egyesült Államokban, ahogy a technológia egyre megfizethetőbbé és használhatóbbá válik. Kína várhatóan oroszlánrészt hasít ki az iparág növekedéséből, mivel a kínai gazdaság munkaerőhiánnyal küzd.

 

Az elszálló kamatlábak, az infláció emelkedése és a munkaerőpiaci nehézségek nyomása alatt az észak-amerikai vállalatok az év elején minden idők legtöbb robotját vásárolták egyetlen negyedévben: 11 ezer 595 ipari robotot adtak el 646 millió dollár értékben - derül ki a Supplychain Quarterly által közölt friss jelentésből.

Az Association for Advancing Automation (A3) szerint az első negyedéves statisztikák 28 százalékkal nőttek, ami az eladott darabszámot jelenti, a bevétel pedig 43 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos negyedévéhez képest. A korábbi csúcsértékekhez képest pedig - amelyeket mindössze pár hónappal ezelőtt, 2021. negyedik negyedévében mértek – 7, illetve 25 százalékos növekedést mutatnak.

A robotikai ágazat növekedésének első évtizedeiben az autóipar nagyobb keresletet generált, mint más vállalkozások. Azonban 2022 első negyedéve az elmúlt kilenc negyedévből a hetedik volt, amikor a nem autóipari ügyfelek több robotot rendeltek, mint az autóipari ügyfelek - állapította meg a Michigan állambeli Ann Arborban tevékenykedő A3 szakértője.

Összességében a nem autóipari ügyfelek 6122 ipari robotot rendeltek az első negyedévben, szemben az autóiparhoz kapcsolódó ügyfelek 5476 megrendelésével. A megrendelt egységek számában mérve a növekedést a következő ágazatok generálták: fémipar (40 százalékos emelkedés), műanyag- és gumiipar (29 százalék), félvezetők és elektronika/fotonika (23 százalék), élelmiszeripar és fogyasztási cikkek (21 százalék), élettudományok/gyógyszeripar/biomed (14 százalék), minden más iparág (56 százalék).

"Mivel a robotok használata folyamatosan egyszerűbbé és megfizethetőbbé válik, arra számítunk, hogy az alkalmazásuk minden iparágban és minden méretű vállalatnál tovább fog nőni" - mondta Jeff Burnstein, az A3 elnöke a közleményben. "Észak-Amerikában több százezer olyan vállalat van, amely még egyetlen robotot sem telepített".

Bár ez a növekedés az egész robotikai ágazat számára biztató, egy nemzet különösen sokat szakít ebből a trendből. Az együttműködő robotok (kobotok) iparágának bővüléséről szóló külön jelentés előrejelzése szerint Kína az európai, közel-keleti és afrikai (EMEA), valamint az amerikai régiót fogja vezetni a szállítások tekintetében, a 2021-es 49,1 százalékos piaci részesedésről 2026-ra 54,4 százalékra ugorva.

A logisztikai és szolgáltatási iparágak által hajtott kobot-alágazat 2021-ben 45 százalék növekedést mutatott a pandémia utáni fellendülés részeként, és az előrejelzések szerint 2026-ig valamivel 20 százalék feletti növekedési rátával folytatódik az Interact Analysis brit tanácsadó cég szerint. Ennek a képnek egy szeleteként az előrejelzések szerint az amerikai kontinensen ez az iparág ötéves, 19,4 százalékos összetett éves növekedési ütemet ér majd el, ami a többi régióhoz képest a legkisebb piaci részesedést jelentené.

A jövő robotikai piaca azonban világszerte erősnek tűnik, mivel számos ágazat keresi a választ a munkaerőhiányra - áll az Interact Analysis jelentésében. Az együttműködő robotok használatának erőteljes elterjedése az orvosi, oktatási, logisztikai és vendéglátóipari területeken valószínűleg 2026-ra a 2021-es méret háromszorosára fogja növelni ezt a piacot.

"Bár a Covid-19 járványból előbb-utóbb kilábalunk, a munkaerőhiány kérdése látszólag soha nem ér véget" - mondta Maya Xiao, az Interact Analysis vezető elemzője a közleményben. "Kutatásunk azt mutatja, hogy ha egyszer egy versenytárs befektet az együttműködő robotokba, és azt látják, hogy működik, akkor az hullámokat generál az egész szektorban. 2021-ben a globális kobot-szállítások éves szinten fenomenális, 44,6 százalékos növekedést értek el. A kollaboratív robotokat egyfajta jövőbiztosításként használják, mert a világjárvány olyan nagy bizonytalanságot okoz, hogy a vállalatok nem tudják, mire számíthatnak legközelebb. Évente 20-30 százalékos növekedést jósolunk a piac számára, egészen 2026-ig."

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....