Közlekedik a család 2014

Veszprémben a Fazekas család jutott tovább

2014.05.30.

Gőzerővel folytatódott a Közlekedik a Család vetélkedősorozat, hiszen az országban négy helyszínen tartottak helyi döntőket, így Veszprémben is.

Az előző napok mostoha időjárása, ami a döntő napjára is csak annyit javult, hogy nem zuhogott az eső, csak hűvös, borús és szeles volt az idő, úgy tűnik elriasztotta a versenyzéstől a családokat, hiszen tizenhárom előzetesen regisztrált csapatból végül öten mérettették meg magukat Veszprémben.

Pedig a versenyt lebonyolító megyei Balesetmegelőzési Bizottság munkatársai kitettek magukért, hiszen egy rendkívül színes, és egyes elemeiben valóban nehéz feladatsort állítottak össze a versenynek otthont adó Škoda Peidl Autóház területén. A megérkezés és a regisztráció után a család felnőtt tagja B kategóriás, míg a gyermekek kerékpáros KRESZ-teszt kitöltésébe fogtak.

A képre kattintva galéria nyílik

A versenyzők közül többen meglehetősen nehéznek, ezzel együtt informatívnak találták a következő helyszínen, pontosabban íróasztalnál kitöltendő drogprevenciós kérdéssort, amely mellé egy IQ-teszt is kapcsolódott. Ez utóbbi már hagyománya a Közlekedik a Család versenysorozatnak, hiszen az országos döntőkön, minden család kap ilyen feladatot is, az olyankor meglehetősen hosszú kérdőívet a versenyszámok végrehajtása közötti időszakokban tölthetik ki. Visszatérve Veszprémbe, a gyakorlati feladatok sem voltak könnyűek. A családok felnőtt tagjai, volt ahol ezt az anyuka vállalta magára, a meglehetősen szűkre méretezett szlalompályán bizonyíthatták, ismerik járművük méreteit és fordulási képességeit. Szlalom, csapdagyakorlat, szűk helyre történő tolatásos beállás izzasztotta meg a versenyzőket.

A családok fiatalabb tagjai pedig a főleg szintén szlalomgyakorlatokból álló kerékpáros ügyességi pályán mutathatták meg, milyenek járműkezelési képességeik. Az időre történő kerékcserével természetesen a családok férfi-tagjai küzdöttek, míg nagy sikere volt a részeg-szemüvegben történő kockákból álló mozaik kirakásának, vagy a KRESZ-puzzle összeállításának.

A versenyzők között több ismerős család is feltűnt, sőt a tavalyi megyei győztes és országos hetedik Fazekas család volt Várpalotáról, akik elsőként érkeztek meg a verseny helyszínére és egy darabig kihívó nélkül kezdték meg a feladatok végrehajtását. A családfő, kérdésemre elmondta, azóta is folyamatosan karbantartják KRESZ tudásukat, folyamatosan foglalkoznak a közlekedés aktuális kérdéseivel. Ez látszott is, hiszen a helyi ATI autósiskola által összeállított és a legutóbbi szabálymódosításokra vonatkozó kérdéseket is tartalmazó teszteket talán a legrövidebb idő alatt és a legkevesebb hibával ők töltötték ki.

A tavalyi elődöntőn szintén már itt volt a Patkó család Nemesvámosról, akik a legnépesebb csapattal érkeztek a veszprémi döntőre, hiszen három gyermek kísérte el a szülőket, bár a legkisebb még nem indult a versenyen. Ők is elmondták, állandóan foglalkoznak a közlekedési szabályokkal, az egyik legérdekesebbnek és legnehezebbnek a drogprevenciós kérdéssort tartották, annak ellenére, hogy itt az édesanya egészségügyi területen dolgozik.

Minden Közlekedik a Család verseny elmaradhatatlan eleme a vizsgakörülményeket szimuláló városi vezetési gyakorlat, a jobb egyben egy szigorú vizsgabiztossal vagy szakoktatóval. Ez Veszprémben sem volt másként, sőt úgy tűnt ez az a versenyszám, ami a legjobban kifog a jelentkezőkön. Szinte nem volt olyan, aki a mindössze 15-20 perces „vizsgakörön” egyébként meg ne bukott volna, volt aki többször is.

Gulyás Pétert a veszprémi ATI Kft. ügyvezetőjét, aki maga is vizsgáztatta a versenyzőket arról faggattam, miért ilyen rosszak ezek az eredmények. Elmondta, egyrészt már az alapképzés sem nyújt kellő alapot ahhoz, hogy a későbbiekben biztonságosan közlekedjenek a vezetők, másrészt a jogosítvány megszerzése után soha senki sem kéri számon a vezetői tudást és a KRESZ ismereteket. Emellett jellemző, hogy az emberek idegesek, feszültek, általában sietnek és egész egyszerűen nem figyelnek, olyannyira nem, hogy egy sebességkorlátozó táblát sem igen vesznek észre. Ez a versenyzők között például rendszeres hiba volt.

Ugyan az időjárás nem javult, de az eső legalább megkímélte a versenyzőket, így aztán kora délutánra, miután mind az öt versenyző család teljesítette a feladatokat, pontjaikat összesítették, és megszületett a verseny helyezettjeinek sorrendje és kiderült az is, ki versenyezhet szeptemberben, Zsámbékon, a drivingcampen a Škoda Rapid Spaceback családi kombiért. A dobogó harmadik fokára a tavalyi második helyezett Patkó család álhatott, az ezüstöt a Soós család nyerte, akik Veszprémiek, és a tavalyi megyei győztes, a Fazekas család, messze megelőzve a vetélytársakat ismét megszerezte a jogot arra, hogy az országos döntőn indulhasson.

Gratulálunk nekik és persze mind az öt megjelent családnak, akik eljöttek és megmérettették magukat ezen a versenyen.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....