Mini Countryman

Vezettük: Mini Countryman C

2024.04.11.

Új köntösbe öltöztették a legnagyobb Minit, de a Countryman maradt ugyanolyan masszív, kompakt és kiválóan összerakott autó, mint volt. Utastere teljesen megújult: különleges, finom, eredeti és vidám. A hajtáslánc sokoldalú, elérhető dízel-, benzines és elektromos motorral. A hazai bemutatón az alapváltozatot teszteltük - gazdagon fűszerezve.

Az új, immár csakis Németországban (Lipcsében) gyártott Mini Countryman 4433 milliméter hosszú, 1843 milliméter széles és 1656 milliméter magas, tengelyek közötti távolsága 2692 milliméter, légellenállási együtthatója 0,26. A Mini Countryman harmadik nemzedéke tovább nőtt, elődjéhez képest 18 centivel lett hosszabb. A hátsó ülések 13 centiméteres távban csúsztathatók előre és hátra, így választhatunk nagyobb lábteret vagy nagyobb csomagteret. A három részre osztott háttámla egyenként állítható és hat állásban, akár 12 fokig dönthető. Lehajtott hátsó ülésekkel az alapesetben 450 liter térfogatú csomagtér 1450 literig bővíthető, ezáltal még a terjedelmes tárgyak is könnyedén elférnek benne.

countryman6

Új formanyelv öltözteti, utasterének kényelmét és prémium hangulatát innovatív anyaghasználat fokozza. A széleskörű személyre szabhatóságról négyféle felszereltségi szint gondoskodik. A bemutatón természetesen a leggazdagabban felstafírungozott változatot vezettük elképesztően egyedi és elegáns belsővel, valamint olyan technológiai arzenállal, amely már nem is autókra, hanem inkább számítástechnikai és szórakoztatóipari eszközökre jellemző. Csak egy példa: a hallgatott zeneszám közben akár scratch-elni is lehet a kör alakú, 240 milliméter átmérőjű Oled kijelzőt tapogatva, a saját telefonunkat konzolként használó, hálózatba kötött, többszereplős videojátékról nem is beszélve. Ilyenkor az autó egy játékterem, a megfelelő fény- és hanghatásokkal. Töltés közben nem rossz ezzel elütni az időt, de nekünk ezúttal nem kellett kábelekkel bajlódni és elektromos töltőt keresni, a tesztautót háromhengeres, 1,5 literes benzinmotor hajtotta, kellő vehemenciával.

countryman5

A márka a C és az S típusjelölések segítségével különbözteti meg a Countryman benzinüzemű modellváltozatainak teljesítményszintjeit. Az összesen 170 lóerő (125 kW) maximális teljesítményre képes, villanymotorral támogatott benzinmotor (csúcsnyomatéka 280 Nm) 8,3 másodperc alatt gyorsítja fel a modellt álló helyzetből 100 kilométer/órás tempóra, végsebessége pedig 212 kilométer/óra. A lágy hibrid technológia részben tárolja a lassulások során felszabaduló energiát, hogy majd a kigyorsítások közben azt felhasználva 14 kW többlet-teljesítménnyel támogassa az amúgy csak 115 kilowattos belsőégésű erőforrást.

countryman_motor

A karosszéria 202 milliméteres szabad hasmagassága és a dinamikus futómű-technológia még járatlan utakon is magabiztos menetdinamikát diktál, de a rossz, kátyús magyar utakon azért csak óvatosan repesszünk a 20 hüvelykes felniken. Jó hír, hogy a kocsi elérhető 17-18-19 hüvelykes kerekekkel, de akár 21-essel is vagánykodhatunk. A legnagyobb Mini belépő változatának alapára 13,49 millió forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor/Mini

countryman_vezetes

jcw2
Van 300 lóerős John Cooper Works változat is

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.27
Verőce térségében találták meg hétfőn a település közelében több mint egy hete történt hajóbaleset....
2024.05.27
Egy olcsónak tűnő C-osztály valódi arca ..
2024.05.27
Emberek közé hajtott egy terepjáró szombaton délután Červená voda községben, a Sabinovi járásban,....
2024.05.27
A Hyundai és a hozzá minden szállal kötődő Kia töretlenül tartja az előkelő helyet a leggyakrabban....
2024.05.27
Május utolsó hétvégéjén, a japán motorsport legnagyobb jelentőségű versenyén debütált a megújult....
2024.05.27
A Volkswagen és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) még négy évig folytatja sikeres együttműködését.....
2024.05.27
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.27
Életében először versenyzett esőben; újabb két dobogós helyezést szerzett az újoncok között;....
2024.05.27
Autós üldözésre és lövöldözésre került sor szombaton éjszaka Liptószentmiklós belvárosában, miután....
2024.05.27
Ankara előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai BYD és a Chery vállalattal elektromos járművek....