Bemutató

Vietnámi elektromos modelloffenzíva, ennyibe kerülnek

2022.02.01.

A VinFast elektromos autók egész sorát mutatta be a Las Vegas-i CES-en – és bejelentette az első németországi árakat is – írja az automobilwoche.de és az auto-motor-und-sport.de

 

A vietnámi Vinfast autógyártó öt elektromos autómodellt mutatott be a CES-en (Consumer Electronics Show) Las Vegasban. A járművek neve VF 5, VF 6, VF 7, VF 8 és VF 9. A VF 8 és VF 9 már részben ismert: Eddig a két ősszel bemutatott elektromos SUV a meglehetősen vaskos VF e35 és VF e36 nevet kapta. . A Vinfast most két nagy modelljének, a VF 8-nak és a VF 9-nek az árait is közzétette.

Fotók: VinFastA Vinfast modellek felszereltsége kiterjedt csatlakozási lehetőségeket tartalmaz: mobil iroda, autós vásárlás és modern szórakoztató rendszer található a fedélzeten. Az üzemeltetéshez egy kifinomult beszédfelismerő rendszer szolgál, amellyel a bent tartózkodók online vásárolhatnak, vagy e-mailekre válaszolhatnak – a rendszer felolvassa a beérkező leveleket. A szórakoztatás érdekében a jármű belsejét úgynevezett szórakoztató területté alakították. Ide tartoznak például azok a számítógépes játékok, amelyeket az utasok az akkumulátor töltése közben játszhatnak – a Tesla már évek óta kínálja ezt a berendezést. Ezen túlmenően, az utasok számára biztosítani kell egy olyan virtuális asszisztenst, amely mesterséges intelligenciát (AI: független gépi tanulási algoritmusok) tud használni a feladatok önálló elvégzésére - például bizonyos járműfunkciók beállításakor.

A Vinfast november végén a Los Angeles-i Autószalonon mutatta be asszisztens rendszercsomagját, amely sávelhagyásra figyelmeztető rendszert, ütközésjelző rendszert, teljesen automatikus parkolórendszert és vezetőfigyelőt tartalmaz. A parkoló funkció különösen fontos volt a fejlesztőknek: meg vannak győződve arról, hogy alig van olyan autós, aki szeret parkolóhelyet keresni és parkolni. A sofőrfigyelés, a 360 fokos kamera és a 2+ szintnek megfelelő félautonóm vezetés lehetősége a Vinfast által fejlesztett VinAI AI szoftverrel működik. A vezetőfelismerésnek akkor is működnie kell, ha a vezető légzőmaszkot visel. Többek között infrakamera figyeli a vezetőt – ha a sofőrnél hirtelen egészségügyi probléma lépne fel, vagy más módon súlyos vezetési hibát követne el, a technológia ezt ellensúlyozza.

A gyártó nagyon bízik modelljeiben, amelyeket aztán szintén Németországban gyártanak: Minden elektromos autóra tíz év garancia vonatkozik (200 000 kilométeres futásteljesítményig) a piacon. A Vinfast most három évvel megelőzi a Kiát. A hét év garancia még a Kia esetében is magasabb maradványértéket biztosít, hiszen az autó eladásakor átszáll az új tulajdonosra – a garancia az autó továbbértékesítése után is megmarad a Vinfastnál. Jó néhány gyártó még mindig elégedett a jóval rövidebb garanciális idővel – a Vinfast már a kezdetektől hatalmas versenyelőnyt teremtett egy erős versenykörnyezetben.

Modelloffenzívája részeként a Vinfast egy olyan új szervizrendszert is kiépít, amely az autók karbantartását és javítását a lehető legegyszerűbbé teszi az ügyfél számára. A gyártó bejelentette, hogy vagy közvetlenül az ügyfélnél javítja meg az autókat, vagy átveszi és a javítás után visszahozza.

A Vinfast a Cerence-szel partneri viszonyt kötött Európában a mesterséges intelligencia rendszereire. A Microsoft Massachusetts állambeli Burlingtonban székelő Cerence leányvállalata autók mesterséges intelligenciájának fejlesztésére specializálódott. A kifejlesztett szoftver angol, német, francia (beleértve a kanadai franciát is), spanyol és holland nyelven érhető el. A vietnamiak az Électricité de France-szal együttműködve bővítik a töltőhálózatot. Az együttműködés kifejezetten a Vinfast ügyfelei számára kifejlesztett töltési megoldásokat is magában foglal.

VF7 - Fotó: Facebook/VinFast

A CES-en tartott modellbemutatói keretében a Vinfast bejelentette az első németországi kínálatban szereplő modelljei árait is. A VF 8 Eco változatban 43 900, a jobb Plus változatban 50 900 euróba kerül. Havi 120 eurós akkumulátorlízingdíj is van. A Vinfast főnöke, Le Thi Thu Thuy hangsúlyozza, hogy az akkumulátorlízing egyrészt jelentősen olcsóbbá teszi a járműveket, másrészt biztonságot ad az ügyfeleknek. A Vinfast többletköltség nélkül ki tudja cserélni a törött akkumulátort, és ha az akkumulátor tárolókapacitásának kevesebb, mint 70 százaléka, akkor van egy friss nagyfeszültségű akkumulátor – szintén további költségek nélkül. Ha mégis szeretné megvásárolni az akkumulátort, akkor is megteheti – az árak még nem ismertek.

A lényegesen nagyobb VF 9 eco változatban 58 600 euróról indul, míg a plusz változat 63 600 euróba kerül. Az akkumulátor lízing ára mindkét berendezésre havi 150 euró.

VF9 - Fotó: Facebook/VinFast

Az érdeklődők azonnali hatállyal lefoglalhatják a VF 8-at és a VF 9-et. A Vinfast blockchain technológiát (folyamatosan bővíthető adatrekordok listája egyedi blokkban) alkalmaz a foglalások kezelésére - saját információi szerint a világon az első autógyártó. A foglalás ára 150 euró. Aki 2022. január 31-ig rendel, az nem fizet foglalási díjat. A korai vásárlók a VinFirst „Úttörők hálája az úttörőknek” tagsági program részeként utalványokat is kapnak: A VF 8 megrendelők 2500 euró értékű utalványt kapnak, a VF 9 esetében az utalvány 4200 euró értékű. Ezenkívül a VinFirst automatikus tagság ingyenes mobiltöltőt és egy luxus vietnami nyaralást is tartalmaz. A Vinfast fát ültet a tag nevében a Phu Quoc Nemzeti Erdővédelmi Projekt részeként. A helyfoglalás 2022. április 6-ig lehetséges, a járművek átadása 2022 végére várható.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..