Hungaroring

A világ egyik legrangosabb mérnökversenye Magyarországon

2021.08.05.

Ahogy 2010 óta minden évben (kivéve a lesújtó 2020-at, amikor a járvány minden tömegrendezvényt elvitt), úgy a Járműmérnökök Egyesülete idén is elhozza a világ egyik legrangosabb mérnökversenyét Magyarországra: augusztus 6-11. között egyetemisták ezrei látogatnak majd el a Formula Student Eastre, mely új helyszínnel és még több rangos csapattal tér vissza a kényszerpihenőről. A Járműmérnökök Egyesülete által, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével a Hungaroringen megrendezett esemény fővédnöke dr. Palkovics László innovációs- és technológiai miniszter lesz.

A Formula Student sorozatot 2010-ben rendezték meg először hazánkban, majd 2016 óta Formula Student East néven folyamatos fejlődésnek örvend, aminek köszönhetően a 2021-es idényre Európa és a világ egyik legrangosabb versenyévé vált. Idén három kategóriában - belső égésű, elektromos és önvezető - a több, mint 420 jelentkező közül összesen 84 csapat teszi magát próbára a szokásos versenyszámokban, köztük 4 magyar egységgel.

A csapatok és a szervezők

A kizárólag egyetemistákból álló csapatok elméleti tudásukat a statikus versenyszámokon mérhetik össze: összesen 400 pontot lehet szerezni az autó tervezési folyamatának és a résztvevők mérnöki kompetenciáinak bemutatásával (Engineering Design), az ezekhez tartozó gyártási- és költségtervvel (Cost & Manufacturing), valamint a versenygép köré felépített elméleti üzleti tervvel (Business Plan Presentation). Ez azonban csak az egyenlet egyik része, ugyanis további 600 pont gyűjthető a dinamikus versenyszámokon, amik az autó pályán nyújtott teljesítményét értékelik. Ezek egy 75 méteres egyenes gyorsulási versenyből (Acceleration), egy keresztgyorsulást tesztelő körpályából (Skid Pad), valamint egy nagyobb, bólyákból kirakott pályán futott időmérőből (Autocross) és egy 22 kilométeres tartóssági versenyből (Endurance) állnak. Nem csak az autók teljesítménye, hanem hatékonysága és környezettudatossága is fontos, ezért az Endurance alatt elfogyasztott energia az “Efficiency” versenyszámban kerül a pontok közé. Az összesített 1000 pontból legtöbbet megszerző csapatok állhatnak majd végül járműkategóriánként és versenyszámonként a dobogóra.

Ugyanakkor idén nem ez lesz az első, itthon megrendezett Formula Student esemény: június közepén a Formula Student EASTer felkészülési verseny volt a főpróba mind a szervezőknek, mind a csapatoknak, ahova 10 versenycsapat érkezett szerte Európából. Ez az esemény is már az FS East idei helyszínén, a Hungaroringen zajlott. A csapatok pozitív visszajelzései beigazolták a szervező Járműmérnökök Egyesülete azon felvetését, hogy érdemes a Formula Student szezon kezdetén felkészítő versenyt tartani.

A Hungaroring által kiadott hivatalos sajtóközleményben Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemeli a Formula Student által nyújtott elméleti-és gyakorlati utánpótlást, mely a HUMDA stratégiájának is kulcseleme, míg Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. vezérigazgatója a sorozat technikai és elméleti értékeit méltatta, hozzátéve, hogy örömmel adnak helyet az augusztusi versenynek. A sajtóközlemény a linkre kattintva elérhető.

A győri Arrabona Racing Team a legsikeresebb magyar csapatok egyike.

Tudjon meg mindent a Formula Student Eastről az esemény honlapján, valamint kövesse Facebook-, Instagram és LinkedIn oldalait a legújabb információkért!

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.04
Hatvan gépjárműből álló konvojjal rendezik meg december 17-én a Dédesi Fényparádét és Jótékonysági....
2022.12.04
Jubileumot ünnepel a hazai motorizáció. 130 éve kapott engdélyt az első benzinüzemű gépkocsi a....
2022.12.04
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: A Mikulás pickupja. ..
2022.12.04
Forgalmi akadályra kell számítani - írja a Katasztrófavédelem honlapja.   ..
2022.12.04
Lassan nem az a kérdés Európában, hogy mennyibe kerül a nyersolaj vagy az üzemanyag, hanem az, hogy....
2022.12.04
Újabb kerékpáros közlekedési kapcsolatok létrehozásával fejleszthetik a fenntartható közlekedési....
2022.12.04
Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai....
2022.12.04
Az adventi időszakban megemelkedik a lakástüzek száma, Tóbiás és Balambér kalandjában megmutatjuk,....
2022.12.04
A 74.RU portál kiszámította, mennyibe fáj egy használt, minőségi autót magánúton Németországból....
2022.12.04
Duplázódó eredmény, szárnyaló árbevétel az első kilenc hónapban. ..