autógyűjtemény

A világ legnagyobb autógyűjteményei

2022.05.13.

Sokan gyűjtenek valamit - bélyeget, cipőt, bármit, aki igazán szerencsés, akár autót is. Melyek a világ legnagyobb autógyűjteményei?

Hassanal Bolkiah, Brunei szultánja nem maradhat le egy listáról sem, ami autógyűjteményekről szól. 7.000 darabos gyűjteményének értékét 4 milliárd dollárra becsülik. Hogy pontosan milyen arányban képviseltetik magukat az egyes márkák modelljei, nem tudhatjuk biztosan, de minden forrás egyetért abban, hogy több, mint 600 Rolls Royce, nagyjából 500 darab Ferrari  (köztük egy egyedi, számára készült Ferrari F40) és 400 Bentley van a garázsban. Ezek között bőven találni koncepcióautókat is, mint például a Ferrari Mythos, a legdrágább autó pedig minden bizonnyal az aranyozott Rolls Royce Silver Spur limuzin. Sajnos mára gyűjteményének jelentős része használhatatlan és kifejezetten rossz állapotban van.

Követekező gyűjtőnk szintén egy ország uralkodója, Hamad Bin Hamdan Al Nahyan az Egyesült Arab Emirátusok elsőszámú vezetője. A szivárványsejk vagyonát 20 milliárd dollárra becsülik és úgy tűnik, óriási vagyona egy részét szereti autókra költeni. A sejk garázsa szintén tele van elképesztően drága luxusautókkal, de nagy rajongója a teljesen indokolatlan és furcsa autóknak is. Nevéhez hűen van 1-1 Mercedes-Benz S-osztálya a szivárvány minden színében és még egy, ami tényleg szivárvány színű. Emellett övé többek között a világ legnagyobb vontatható lakókocsija (inkább egy családi ház kerekeken). A gyűjteménye körülbelül 200 darabos, értéke szinte felbecsülhetetlen.

Szintén elképesztő kollekciót tudhat magáénak a világhírű divattervező, Ralph Lauren. 6,2 milliárd dolláros vagyonából 300 milliót tesz ki több, mint 70 autóból álló gyűjteménye. Legérdekesebb és sok helyen bemutatott autója minden bizonnyal az 1938-as Bugatti 57SC Atlantic modell. Mindössze 4 darab készült, Laurené az egyik a még létező kettőből és nagyjából 50 millió dollár a piaci értéke. Emellett például van egy 1929-es Bentley Blower modellje is, ami 3 Le-Mans-i 24 órás versenyen is rajthoz állt.

Szintén jól ismert a "The Tonight Show" egykori házigazdája, Jay Leno, aki az utóbbi időben gyakorlatilag a garázsának él, még egy külön műsort is szentelt kollekciójának melynek címe csak egyszerűen: Jay Leno's Garage. Körülbelül 150 különböző modellt gyűjtött össze az évek során, melyek között megtalálható egy Mclaren P1, egy Chrysler Tank Car és egy egyedi "1930 Bentley 27 Liter", amit a második világháborús Spitfire repülőgépek motorja hajt. 

Ken Lingenfelter a General Motors egyik vezetőjének fiaként látta meg a napvilágot, minden bizonnyal innen származik szeretete az autók iránt. Miután ő maga is rendkívül sikeres lett, bele is fogott az autók gyűjtésébe, amit olyan sikerrel tett, hogy mára külön honlapja van az gyűjteményének. Nagyjából 250 autót tudhat magáénak, többsége amerikai modell, például számtalan Corvette. Ha valaki érdeklődne különleges Corvette modellek iránt, a Lingenfelter gyűjtemény oldalán van néhány eladó példány!

Végül következzen egy Magyarországon is jól ismert gyűjtő, Floyd Mayweather. A már visszavonult, de a történelem egyik legnagyobb és mindenképpen egyik legeredményesebb ökölvívójának számító Mayweather híres arról, hogy szereti költeni a pénzt és az autókat sem veti meg. Van miből, hiszen például Manny Pacquiao elleni meccséért több, mint 200 millió dollárt kapott. Kedvenc kereskedője, Josh Towbin azt állítja, hogy Mayweather az utóbbi 18 év során legalább 100 autót vásárolt tőle és szinte mindegyiket készpénzben fizette ki. Mayweather családja sem szűkölködik autókban, iskolás gyermekei számára például vett egy-egy Rolls-Royce Phantom-ot, hogy azzal járjanak iskolába. Természetesen jogosítványuk nincs, de szerencsére édesapjuk sofőrt is adott az autókhoz. Egyik legkülönlegesebb autója minden bizonnyal a Koenigsegg CCXR Trevita, több, mint 1000 lóerővel. Az autót egyébként nemrég meghirdette, nem tudni, azóta eladta-e. Ha el is adta, feltételezhetjük, hogy azért lesz még mivel járnia.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.05
Az átalakulásra való jobb felkészülés érdekében a járműipari beszállító Eberspächer átszervezi....
2022.07.05
A Schaeffler család növelte részesedését a Vitesco autóipari beszállítóban – írja az automobilwoche....
2022.07.05
Várhatóan 14 óráig szünetel a vonatközlekedés a Budapest-Cegléd vonalon, mert Üllő és Vecsés között....
2022.07.05
Függetlenül attól, hogy hónapok óta 400 forint körül mozog a forint-euró árfolyam, folyamatosan....
2022.07.05
Az Audi Hungaria Általános Művelődési Központban érettségiző diákok és a szakképzési tagozat....
2022.07.05
Közel három évtizede működtet Szegeden Suzuki márkakereskedést Veszprémi Károly, ugyanott, ahol....
2022.07.05
A 450 millió dolláros közös tőkebefektetéssel Észak-Amerika legnagyobb nyilvános e-töltő....
2022.07.05
A Bosch és a Volkswagen a tervek szerint együttműködhet az autonóm vezetés témakörében. A....
2022.07.05
Ahogy 2007 óta minden évben, úgy idén is összegyűlnek az Alfa Romeo tulajdonosok és az olasz autók....
2022.07.05
Több mint 13 órán át tartó repülés után egy szuperjumbo nagy lyukkal landolt a betonon. A sérült....