Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Virtuális városnézés: így készül a Google Utcakép

2024.04.28.

Újra járják az országot a Google autói, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában bemutatjuk, hogyan készülnek az utcaképek. 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. Április 23-án indultak el, és a következő hónapokban az ország számos pontját érintik majd, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. A kamerás autókkal találkozhatsz például a Dunántúlon Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Esztergomban és Szekszárdon, míg a keleti országrészből a többi között Egerben, Orosházán, Kecelen, Dabason és Sárospatakon. De mi is pontosan a Google Utcakép és hogyan készítik a felvételeket? 

Virtuális felfedezés

A Google Utcakép interaktív panorámaképeket mutat a világ számos országának rengeteg városáról és útjairól. Kíváncsi vagy, hogy milyen környéken van egy szállás? Érdekel, hogyan néz ki kívülről egy kiszemelt bolt vagy étterem, hogy aztán hamarabb megtaláld? Csak üsd be a címet, és úgy „sétálgathatsz” a virtuális utcákon, mintha tényleg ott lennél. Feltérképezheted a környéket, de akár be is barangolhatsz egy útvonalat, így amikor majd tényleg ott leszel, ismerős lesz a helyszín, hiszen virtuálisan már jártál ott. 

Amikor a Google Utcakép szolgáltatásában egy adott út vagy utca kék színnel jelenik meg, az azt jelenti, hogy arról a területről rendelkezésre állnak a fényképfelvételek. Csak „dobd le” a térképre a sárga emberkét, és fedezd fel a környéket.  

Magyarországot behálózza az Utcakép (Forrás: Google)

Ahogy a fenti képen is látszik, Magyarország jelentős részéről vannak utcaképek a Google szolgáltatásában. Jó tudni, hogy akár vissza is mehetünk az időben, és megnézhetjük, hogyan nézett ki egy utca vagy épület pár évvel korábban. Persze nem lehet tetszőleges dátumot választani, hanem csak az Utcakép korábbi felvételeit nézhetjük meg az adott helyről, de ez is nagyon hasznos és érdekes. 

Hogyan készül?

A Google Utcakép 2007-ben indult az Amerikai Egyesült Államok öt városában, majd a világ számos országában megjelent, jelenleg mintegy száz országban érhető el. A szolgáltatás első 15 éve alatt, 2002-ig több mint 220 milliárd fotót készítettek és 16 millió kilométert tettek meg szerte a világban. 

A 360 fokos képek elkészítésének első lépése, hogy a Google autóinak végig kell menniük az érintett utcákon. A kocsik tetején egy speciális kamera található, amely rengeteg panorámafotókat készít. Számos tényezőt, többek között az időjárást, a forgalom nagyságát is figyelembe veszik, hogy mikor lehet a legjobb képeket begyűjteni.  

Ilyen kamerás autókkal készítik az fényképeket

A következő lépés, hogy az elkészült képeket a megfelelő helyhez kapcsolják a térképen. Ehhez az autó haladása során rögzített GPS-adatokat, a sebességet és irányt mérő érzékelők adatait használják, amelyek segítségével pontosan meg lehet határozni a kocsi útvonalát. 

Annak érdekében, hogy a végeredmény folyamatos és „hézagmentes” legyen, a szomszédos kamerák olyan fotókat készítenek, amelyek kissé átfedik egymást. A képekből egyetlen 360 fokos panorámát illesztenek össze, majd speciális képfeldolgozó algoritmusok segítségével simábbá teszik a képek közötti átmenetet. 

Az autók lézeres érzékelőkkel is fel vannak szerelve. Az, hogy a lézersugarak milyen gyorsan verődnek vissza a különböző felületekről, megmondja, hogy milyen messze van egy épület vagy tárgy, és segít világ háromdimenziós modelljének felépítésében. Ennek a modellnek köszönhető az is, hogy amikor továbblépünk a Google Utcaképben, az adott pontról készült legjobb panorámaképet mutatja. 

Bár a fényképeket alapesetben autókról készítik, volt már rá példa, hogy gyalog, tricikliről, hajóról, motoros szánról, sőt tevéről rögzítették a fotókat. 

Homályos arcok és rendszámok

A Google figyel arra, hogy a fényképeken ne lehessen felismerni az embereket. A személyes adatok védelme érdekében a közzétételt megelőzően a képeken egy speciális eljárással elhomályosítja az emberek arcát, illetve a rendszámokat, így azok nem lesznek beazonosíthatók. 

Az Utcakép lehetőséget kínál a felvételek közzétételét követően is további részletek (emberek, házak, autók) elhomályosítására, ezt a képek jobb alsó sarkában található „Hiba bejelentése” gombra kattintva lehet kérni.

Találd ki, hol jársz

A környék felfedezése mellett az Utcakép kikapcsolódásra is alkalmas: több játék is, amelyekben véletlenszerűen „ledobnak” valahol a világban, látsz egy utcaképet, neked pedig meg kell jelölnöd a térképen, hol lehetsz. Attól függően kapsz pontokat, hogy milyen jól tippeltél; több ezer kilométert tévedtél vagy csak néhány utcát. Az egyik ilyen játék az Openguessr nevű webes alkalmazás.

A legjobb az egészben, hogy nemcsak egy fotót látsz, hanem ugyanúgy mászkálhatsz az utcákon, mint a Google Utcakép alkalmazásában. Nézd meg az utcatáblákat, keress árulkodó jeleket, az adott országra vagy városra jellemző dolgokat, hogy kitaláld, hova keveredtél. Néha a puszta közepén tesznek ki, és szinte alig van nyom, amin elindulhatsz. Szükség lesz a tudásodra és a logikádra, de a játék nagyon szórakoztató és sok mindent meg lehet tudni távoli helyekről. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....
2024.07.20
Az Apollo Tyres a háromszoros Formula–1-futamgyőztes Giancarlo Fisichellát kérte fel, hogy....
2024.07.20
A DataHouse pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon csaknem 457 ezer....