autósok

A volánnál: Litkai Gergely humorista

2017.10.07.

Litkai Gergely humorista nem csak a Dumaszínházat vezeti, hanem egy Volkswagen Passat Variantot is. Egyébként nyugodtan és a szabályokat is betartva, mert ő pontosan tudja az ideglendület képletét, amely szerinte gyilkos szorzatot tud kiadni.

Milyen autója van?

Egy rövid kitérőtől eltekintve mindig Volkswagenem volt.

A német minőség?...

Részben ez a típus felel meg az én logikámnak, részben meg családi okokból ragaszkodunk ehhez a márkához. Louise Piëch Porsche, a nagymamám unokatestvére volt a Porsche konszern elnöke, ezért a családban mindenkinek Volkswagenje van.

Noha ezek szerint hozzájuthatott volna egy Porschéhoz is.

Minek? Nekem a Volkswagen Passat Variant ideális. Akkora a csomagtartója, hogy lényegében az összes cuccunk belefér. És általában el is szoktunk vinni magunkkal mindent a nyaralásra, mert a családom úgy gondolja, ez a biztos, így nem tudunk hibázni.

Képes vezetés közben is megőrizni a humorát?

Igyekszem. És megpróbálok úgy vezetni, hogy a hangulatom ne befolyásoljon vezetés közben. Úgy látom, a legtöbb ember magával viszi a vezetőülésbe az éppen aktuális dühét, bánatát, ez pedig nagy baj. Mert a kocsi nagyon erős szerkezet, és azzal a forgalomban résztvevők nem kalkulálnak, hogy nekik adott esetben nem csupán az „m X v2”-et kell figyelembe venniük, hanem az „m X v2 X ideg = ideglendület” képletet, ami gyilkos szorzatot tud kiadni.

Szokott káromkodni a volán mögött?

Persze. Így-úgy mindenki szokott. Akkor van baj, ha hamarabb veszítem el a fejemet, minthogy tudatosítanám, hogy ott ül a gyerek a hátsó ülésen… De inkább azért mosolygok. Egy biztató mosoly különben bármilyen helyzetben komfortossá teszi az emberi viszonyokat. Ajánlom az autósoknak is.

Egy próbát feltétlenül megér. Én a múltkor egy vitás helyzetben a nagy, fekete autóból kiugró óriásnak kő-papír-ollót ajánlottam.

És?

Elfogadta. Vesztettem, félreálltam, utat engedtem neki, és mosolyogva váltunk el, miközben körülöttünk mindenki arra számított, hogy bunyó lesz.

Hankiss Elemér Az emberi kaland című könyvében írja az autóról, hogy az egy kis mozgó ház, egy képletesen körbepisilt territórium, amivel az ember a világban mozog, és a tulajdonosa számára nagyon fontos, hogy minden helyzetben megvédje.

Talán ott írt arról is, hogy az emberek abban a téves hitben vannak, hogy az autóból csak kifelé lehet látni, az autóba befelé nem.

Igen, ezért csinálnak a vezetők néha olyasmit, amit nem kellene.

Karambol?

Kisebb koccanás volt már. Egyszer mentem a munkahelyemre, és egy helyen, ahol az út derékszögben kanyarodik, megcsúszott mellettem egy kőművesekkel zsúfolt autó. A vezetője látta, hogy a tükörjégen nem tehet semmit, úgyhogy mosolyogva, széttárt karral ült a volánnál, miközben a kocsi megállíthatatlanul csúszott felém.

Haladósan megy?

Nem. Én félek. A Dumaszínház humoristái között van olyan, aki gyorsan szeret odaérni a fellépésre, én ezzel szemben időben szeretek elindulni.

Ha felhajtja a kocsi elejét, el tudja dönteni, hogy a motort látja, vagy az Alpokat felülnézetből?

A mai kocsik esetében már nem nagyon, viszont érdekel. Apukám autómérnök és nagy elektromobilitás-hívő, szereltetett a házára napelemeket, amikkel egy plug-in hybridet töltöget, és én is a hatása alá kerültem. És tényleg érdekel az autógyártás technikai háttere, annyira, hogy apukámmal elmentem megnézni a drezdai üvegmanufaktúrát és a wolfsburgi VW gyárat is.

Sokat dolgozik különféle produkciókban, ezért bizonyára rengeteget mozog Budapesten és vidéken. A városban szokott autózni? Egyáltalán: érdemes itt autózni?

Néha kocsiba ülök, és olyankor nagy a lelkiismeret furdalásom, mert amúgy igyekszem környezettudatosan élni. Ezért is gondolkodom most egy hybrid autón, amivel ötven-hatvan kilométert el tudok gurulni anélkül, hogy szennyezném a környezetet. De sokat gyalogolok, és szeretek tömegközlekedni is. Az még arra is jó, hogy ne veszítsem el a kapcsolatomat a valósággal.

A szabályokat betartja?

Kicsit idegesítően is. Végzettségemet tekintve jogász vagyok, és bennem maradt a jogászmentalitás. Egy jogász tartsa be a szabályokat, egy orvos éljen egészségesen, egy filozófus gondolkodjon.

Ha mégis megállítják a rendőrök, akkor minden esetben megbüntetik, vagy néha egy tréfáért cserébe elengedik?

Én azért is vezetek szabályosan és óvatosan, mert rögtön lebukom. Pár éve egy napja járt le a forgalmim, amikor rögtön megállítottak. És miközben a rendőr büntetett, tréfásan megkérdezte, hogy ez az eset ugye nem lesz benne a Showder Klubban. Mondtam neki, hogy miért lenne benne, mi a vicces abban, hogy lejárt a forgalmim, és megbüntetnek harmincezer forintra.

Az autóversenyt szereti?

Nem vagyok rajongó, de annak idején, amikor elkészült a mogyoródi versenypálya, faterom, aki a Volán TEFU-nál dolgozott, elintézte, hogy egy Kamazzal végigvigyenek rajta. Aztán többször voltam a Forma-1-es futamon, ahová német ismerőseinket kellett kivinnem, és ott azért láttam, milyen az, amikor valaki olyan autóval halad a pályán, ami a Kamaznál egy kicsit gyorsabb.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és....
2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....
2022.06.25
A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt....