Volvo 850 GLT

A Volvo új MPV-je kerekeken guruló luxus IKEA-szoba lesz

2023.09.15.

A Volvo nemrég bejelentett modellje nem szedán lesz, nem is SUV, de ugyanannyira lesz luxus és elektromos, mint a cég bármely másik autója.

Mire gondolunk, ha azt halljuk Volvo? A régi kocka 240-esekre, vagy inkább a modernebb V60-as és V90-es kombikra? A hosszú, elegáns S-paletta szedánjaira vagy a robosztus, biztonságot nyújtó EX és XC-sorozat SUV-jeire? Mindegy is, mivel van egy közös pont ezekben az eltérő formákban: mindegyik luxus. A régi 240-es Volvók megelőzték korukat kényelemben és megbízhatóságban és bár itthon igazán ritkák az oldtimer Volvók, hazájukban, Svédországban fel-felbukkannak a garázsban féltve őrzött kincsek.

A mai Volvo pedig természetesen értetődően kényelmes. Főleg az XC60-asból lehet sokat látni idehaza, de az S-sorozat szedánjaiból is szép számmal vannak. Mindegyik lenyűgöző formájú, karcsú, letisztult és modern. Bár csak egy-két alkalommal ültem a márka autóiban, emlékszem, hogy valódi bőr volt az ülés, igazi fa a műszerfalon és kényelem, luxus.

Persze nem akarom túldicsérni a márkát, mindenkinek megvan a maga keresztje és ez alól a Volvo sem kivétel. A tulajdonosok a sebességváltóra panaszkodnak, vagy a kormányzásra, de persze a motorral és a hajtással is akadnak gondok. Ettől függetlenül szeretik az emberek és aki meg tudja fizetni a luxust, szívesen is ül a svédek autójába. Nagy, családi SUV, pipa. Elegáns bizniszautó üzletembereknek, pipa. Praktikus, könnyen fenntartható kombi, pipa. Meg persze crossover is van, csak, hogy minden legyen. Pipa. Azonban egyvalami mégis hiányzott eddig a palettáról.

Az MPV.

A kifejezés és a forma lassan kikopni látszik, mivel a városi terepjárók uralják manapság a terepet, de az 1990-es és 2000-es években hatalmas lázzal égett az MPV, azaz Multi Purpose Vehicle (többcélú jármű), vagyis a 7-9 üléses egyterű autók iránti kereslet. Itthon még most is egészen divatos forma, a Renault Espace, a SEAT Alhambra, a Volkswagen Sharan és Touran, a Ford Galaxy, S-Max és C-Max vagy az Opel Meriva is idetartozik. A Volvo pedig hamarosan szintén a felsorolás része lehet.

A Volvo augusztus 24-én jelentette be, hogy új autó érkezik a lineupjukba, még idén és ez nem lesz más, mint az EM90 MPV, természetesen teljes elektromos meghajtással. A cég úgy jellemezte az új gépet, mint egy helyet, ahol önmagunk lehetünk. Lehet egy hely, ahol a szeretteinkkel vagyunk, helye lehet az alkotásnak, pihenésnek, munkának, gondolkodásnak. A cég azt szeretné, ha az autóban töltött idő nem teher lenne, vagy fáradság, hanem hasznosan felhasznált időtöltés. Csakúgy, mint bármely másik szobában, itt csupán annyi a különbség, hogy ez közben mozog.

Mit lehet tudni az autóról?

A skandináv mozgó szobáról ennél többet nem árult el a cég, de a méret és a név alapján nagy valószínűséggel az EX90 akksiját és hajtását kapja majd, vagyis több, mint 100 kWórás akkumulátorkapacitásra és 480 kilométer körüli hatótávra lehet számítani.

Bár nem teljesen ugyanabba a kategóriába tartoznak, de az EM90 riválisa lehet a Mercedes EQV-nek, amely bár mindenképpen kisbusznak és nem egyterűnek számít, lehet aggódnia a Volvo új modellje miatt.

Az egyetlen kép és videó alapján, amelyet a Volvo megosztott, minden azt bizonyítja, hogy ez az egyterű valóban a luxusra hajt, miközben megtartja az MPV-k funkcióit: két sornyi szék, hogy a gyerekek és a játékaik is beférjenek, oldalt tolóajtó, hátul hatalmas csomagtér ajtó. Panorámatető.

Forrás: Volvo

Persze, ez alapján csak az utóbbi sugall némi luxust, de az, ami látszik a modellből, a Volvo ismert jegyeit viseli magán. Letisztult, harmonikus színek, egyszerű, mégis lenyűgöző színek. Pontosan, mint egy IKEA-katalógusban.

Kína, USA, esetleg Európa?

A cég a következő hónapokban akar megosztani további részleteket a modellről, a nemzetközi bemutatóra pedig még idén, november 12-én kerül sor. Előrendelésről egyelőre nem sokat tudni, kivéve Kínát, mivel ebben a régióban ezen a napon indul meg a rendelés is. Ez azt sugallhatja, hogy az ázsiai piac lehet a fő célpontja az MPV-nek, ahol jelenleg a GM máshol egyébként igencsak bukdácsolóan teljesítő Buickja szárnyal ebben a kategóriában. A GL8 egy hatalmas luxus MPV, amely szintén riválisra akadhat a Volvo személyében.

Ezzel a gondolattal ellentétes az, hogy az EM90-est az Egyesült Államokban fogják gyártani, így korai spekulációkba bocsájtkozni. A lényeg, hogy a Volvo egy új terepre indult, méghozzá nagy ambíciókkal, kérdés, hogy meg tudja-e ugrani a maga által felállított elvárásokat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

Forrás: 
Volvo

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....
2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....