Skoda

Winnetou és a vérrel gyorsuló Vámpír autó

2023.09.06.

A sportkocsik sorsa nem indián mese, de azért tartogatnak némi izgalmat, ahogy még sok más elfelejtett Škoda modell.

Kezdjük egy nagy sóhajtással, mert sok más prototípussal ellentétben ezt legalább láthatta a nagyközönség: a csehszlovák farmotoros sportos rokonát az 1967-es Genfi Autószalonon mutatták be. A műanyag karosszériás Škoda 990 Winnetou prototípust a svájci A. P. Glättli AG Dietlikonu cég építette az 1000 MBX műszaki alapjaira. Az 52 lóerős motorral 30 másodperc alatt gyorsult százra a 3,8 méter hosszú, 2,4 méteres tengelytávú és 590 kilós, roadster, amit 7900 svájci frankért kínáltak, de nem kellett senkinek.

Izgalmas neve ellenére a Winnetou sportkocsi sorsa nem lett mesés, pedig voltak izgalmas elődei.

Az 1956. szeptemberében, Brnóban megrendezett második Csehszlovák Mérnöki Kereskedelmi Vásár látványos darabja volt a 440-es alapokra épített Karosa felépítményű (65 kg) Polytex kompozit karosszériás sort Škoda. A modellből egyetlen darab készült, ahogy plexi tetejéből is.

Nem lett világsiker, ahogy évfolyamtársa sem.

Az 1956-os Le Mans versenyre szánták, de a hidegháború miatt nem indulhatott a maratonin a csehszlovák márka, a magyar közönség két évvel később láthatta az 1100 OHC roadstert a budapesti Városligetben, az akkori Felvonulási téren rendezett nemzetközi futamon. A csővázra épített műanyag karosszériás nyitott kétüléses 1089 köbcentis, négyhengeres, négyütemű, felülvezérelt, felül szelepelt alumínium blokkja a 440-es modellből származott, némi módosítással (két vezérműtengelyes hengerfej, dupla karburátor) 92 lóerőre növelték teljesítményét.

A Jaroslav Kindl által tervezett Škoda 49,7-50,3 százalékos súlyelosztása ideális volt, a stabilitást szolgálta, hogy a 3,9 méteres és 2,2 méteres tengelytávú kocsi legmagasabb pontja 964 milliméter volt. Futóműve elöl-hátul független felfüggesztésű, tizenöt colos küllős kerekei pedig a klasszikus GP autókat idézte.

Az 1100 OHC csak négy péládnyban készült: mindkét kupé balesetben megsemmisült, ezek megmaradt alkatrészeikből feltámasztottak egyet a gyári múzeumban. A kupé menetkész tömege 618 kg volt.

A két megmaradt roadster egyike a Mladá Boleslav-i Škoda Múzeum tulajdona. A másik darab a Škoda UK, vagyis a brit importőr tulajdona és olykor veterán rendezvényeken száguld, sőt a cseh ralibajnok, az ERC 2013-as és a WRC-2 2018-as győztese, Jan Kopecky is meghajthatta.

A Škoda múzeum kollekciójában parkol 110 Super Sport Ferat, a filmsztár, melynek karrierje igen csak döcögősen indult. Pedig jó alapokra épült, mert génjei sikeres ősöktől származtak, a műszaki részleteket igen csak attraktív karosszéria takarta.

Az 1970-ben épített Typ 724-es kódú prototípust két évvel később a Brüsszel Motor Show-n mutatták be.

A kétüléses sportkocsik lapos orrából sötétedéskor hat fényszó bújt elő, lámpájából sok volt, ajtóból egy sem: beszálláskor a fél karosszériát előre kellett billenteni, ami a szélvédő, a kétoldali ablakok és borítás egységét jelentette. Esőben ez igen csak hátrányos volt. Hasonlóan nagy műanyaghéj volt a hátrafelé billenthető egység, ami már korábban elterjedt a sportkocsiknál, így lehetett hozzáférni a középmotoros Ford GT modellek motorjához is.

A csehszlovák Super Sport Ferat váza a kvasinyi AZNP Škoda üzemben készült, üvegszálas műanyag karosszériáját a Vertex Hradec Králove gyártotta.

Középre épített 110L Rallye Skodából származó 1107 cm³-s, négyhengeres, alumínium blokkos motorját két Weber-karburátor táplálta, így 6250-es fordulaton 75 lóerőt teljesített, nyomatéka 81 Nm volt. A 4,0 méter hosszú, 1,28 méter magas, 2,2 méteres, 898 kg-os tömegű Škoda ÚVMV GT 180 km/h sebességre volt később. Az 1147 cm³-s 104 lóerős versenymotorral szerelt 2,5 méteres tengelytávú S 724-es már 212 km/h száguldott.

Nem alakult szerencsésen a Super Sport brüsszeli bemutatója, mindössze hat példány készült a sportkocsiból. A kudarcot évtizeddel később egy másik premier enyhítette: 1981-ben került a mozikba az “Upír z Feratu”, vagyis “Vámpír négy keréken” című film szereplőjeként, igaz némileg átalakítva. A fehér Ferat fekete színű lett, megkapta a 120-as Škoda hátsó lámpáit és rákerült egy tekintélyes méretű, de nem éppen funkcionális hátsó szárny. Vámpírautóhoz illően a sofőr vére hajtotta, legalábbis a forgatókönyv sztorija szerint.

A filmes premier negyvenedik évfordulóján aktualizált modellel emlékeztek meg a Škoda Icons Get a Makeover széria keretében. A XXI. századi Ferat tervezője Baptiste de Brugiere a márka dizájn-csapatának tagja rajzolta újra, az életnagyságú tanulmánymodell megjelent a Škoda által támogatott prágai Comic Con rendezvényén.

Fotók: Skoda, Boros Jenő

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.02
Nissan Navara alapokon próbál szerencsét a hazánkban most terjeszkedő Dongfeng, noha bemutatkozásuk....
2024.03.02
Elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177....
2024.03.02
A mikroprocesszor prototípusa új rekordot állított fel. ..
2024.03.02
A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője rajt-cél győzelmet....
2024.03.02
A két rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkatársai a levegőből is figyelték a közlekedőket....
2024.03.02
Február második felében letette a szakmunkásvizsgát az az autófényezőkből álló csoport, melynek....
2024.03.02
Intelligens, benzinkutakon működtethető szélvédőmosó rendszert fejlesztett ki a budapesti székhelyű....
2024.03.02
A német konszern a tavalyi jelentős növekedés után az idén értékesítési árbevételének....
2024.03.02
A sunderlandi üzem leáll a második generációs Nissan Leaf gyártásával, és megkezdi a felkészülést a....
2024.03.02
Az MKIF tájékoztatása szerint két alkalommal is megesett az elmúlt időszakban, hogy szembe mentek....