fejlesztések

Zöld akkumulátort fejlesztenek Bécsben

2024.04.09.

Az Osztrák Technológiai Intézet – 18 projektpartnerével közösen – az akkumulátorgyártás kizöldítését kutatja bécsi központjában az Európai Unió HORIZONE programja keretében. A cél, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat, de alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd - írja az orf.at.

Jelenleg az elhasznált akkumulátorok 40 százalékát hasznosítják újra, a többit elégetik. Az Osztrák Technológiai Intézet (Austrian Institute of Technology – AIT) kutatási projektje keretében 35 szakember most azon dolgozik az intézet floridsdorfi laboratóriumában, hogy újrahasznosított anyagokból állítsanak elő akkumulátorokat. Ugyanakkor alternatív nyersanyagokkal is kísérleteznek majd. „A bányászat során keletkező maradékanyagok sok kobaltot, nikkelt és mangánt tartalmaznak, a napelem panelek szilíciumot tarmaznak, amit szintén újrahasznosíthatunk" – magyarázza Damian Cupid az AIT projektvezetője.

 

Zöld akkumlator

Fotó: AIT


A cél, hogy olyan anyagokat és cellákat fejlesszenek ki, amelyek teljesítménye felveszi a versenyt a hagyományos akkumulátorokéval. De nemcsak az alapanyagoknál, a gyártás során is fontos szempont a fenntarthatóság. Olyan kérdésekre keresnek választ a kutatók, mint hogy miként lehet a gyártási folyamatok során kevesebb oldószert használni vagy miként lehet csökkenteni az áram- és gázfelhasználást.

Az új technológiáknak köszönhetően csökkenhet az európai akkumulátorgyártás függősége a külföldi nyersanyagoktól.„Azzal, hogy fenntartható technológiákat fejlesztünk ki az elsődleges és másodlagos nyersanyagforrások, valamint régi akkumulátorok újrahasznosításának összehangolásával, jelentősen hozzájárulunk az alapanyagok körforgásához az európai akkumulátorgyártásban. Ráadásul ezzel elősegítjük a szektor stratégiai függetlenségét, versenyképességét és alkalmazkodóképességét a változásokhoz"- teszi hozzá Damian Cupid.

Az osztrák portál cikke. Képernyőfotó

A kutatók célja egyelőre új gyártási technológiák és ciklusok kidolgozása és tesztelése, az csak később derül ki, hogy az itt kifejlesztett akkumulátorok közül beindul-e valamelyiknek a tömeggyártása, illetve hogy melyik terjed el széles körben. A három évesre tervezett projektet az Európai Unió egymillió euróval támogatja.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Szentlőrinc térségében forgalmi akadályra kell számítani – jelentette az Országos....
2024.05.29
Ideális megoldás lenne az automobilizmus gondjaira a hidrogénhajtás, mert nem szennyezi a....
2024.05.29
Egyszerre két, párhuzamos kutatási és fejlesztési projektet indít útjára a Toyota. Az egyikben a....
2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....