Mesél a szakértő! – Megoldjuk okosba! | Autoszektor

szakértő

Mesél a szakértő! – Megoldjuk okosba!

2015.06.16.

Avagy gagyiparádé az autójavítás világából

Sokszor és sokat nevettünk már az interneten újra és újra elbukkanó képeken, amelyek az emberi találékonyság hihetetlen szerteágazó mivoltáról adnak tanúbizonyságot, és ezt a tehetségét sok „autószerelő” is kamatoztatja. De a „jóleszazúgy” és az „úgysemlátod” magyarázatok világán azért ezek a sufni-megoldások jelentősen túlmutatnak.

Autózni rettenetesen drága

Mármint, ha feltesszük, hogy minőségi, biztonságos autózásra vágyunk. Az egyik drága megoldás, hogy új kocsit veszünk, amivel remélhetőleg nem történik semmi néhány évig, vagy ha mégis, akkor arra az esetre ott a garancia. Ezt a verziót nem is kell túlmagyarázni, tudjuk, látjuk, hogy egy új autó megvétele a legtöbb honfitársunknak sajnos még mindig csak álom.

Szandi megénekelte: "Jó az álmodozás..."

A másik esetben a régi, használt kocsinkat kell fenntartani. Ez csinálja a magyar magánemberek és cégek 95%-a. (Ez csak saját becslés.) Murphy törvényei szerint, ami elromolhat, az el is romlik, egy használtautóval mindig lesz valami nyűg. Az, hogy milyen probléma adódik, jórészt a jármű korától és futásteljesítményétől függ. Az én autóm idén lesz 14 éves. Bár a motorjához és a váltójához még nem kellett nyúlni (kopp-kopp-kopp), gyakorlatilag minden mást kellett már javítani rajta.

Termosztát, ablakemelő, klímaberendezés töltés, futómű elemek, lengéscsillapítók, karosszéria javítás (rozsda miatt) és még hosszan sorolhatnám, de lehet, hogy elég csak a legutóbbi beavatkozást említenem: a turbófeltöltő vezérlőszelepét kellett kicserélni. Az alkatrész nem nagyobb egy cigaretta doboznál, az ára viszont 44.000 jó magyar forint, és akkor még a szerelésről nem is beszéltem.

Vagy ez, vagy a Sziloplaszt...

Ki lehet azt hozni olcsóbban

Akinek nincsen pénze minden előjövő problémát minőségben (és idejében) orvosolni, annak sajnos marad az fél-legális, vagy az illegális megoldás. Amelyik „szerviz” nem lekövethető, annak nem is kell annyira odafigyelnie a minőségre, felelősségre úgysem tudják vonni őket. Ilyenkor következnek az olyan megoldások, amire egy jobb érzésű, járműszerető ember minimum elsírja magát. Szintén saját történet, hogy a kocsim antennája kitörött a helyéről az egyik mosás utáni törölgetés közben. Az új gyári antenna 10% kedvezménnyel is 21 ezer forintba került. Persze lett volna megoldás. Szépen kinyomom Sziloplaszttal a lyukat, egyúttal rögzítve az idő vasfoga által megrágott régi alkatrészt. Ez a megoldás ugyan nem veszélyeztette volna a közlekedésbiztonságot, de biztos helyem lett volna valamelyik portál gagyiparádé rovatában.

Szemezgessünk kicsit!

Első körben nézzünk körül az interneten. Az Autószektoron éppen a múlthéten volt szó a kipufogórendszerek sajátosságairól, és arról, hogy milyen fontos a gyári minőségnek megfelelő elemekkel való javítás. Íme a kedvencem:

Te teszed azzá, ami!

"Megrepedt, vagy eltörött a lengőkar? Semmi baj, bátyja, megoldjuk!"

Legyen a következő a „Látni és látszani” elvét a sárba döngölő megoldások sora. Ugye látjuk, mennyire égbekiáltó vétség a lámpát pótolgatni…

Lámpa helyett (Forrás: www.epicfail.com)

Valamelyik csak működik majd!

Ez már járt némi befektetéssel, 3 db ugyanolyan zseblámpa kellett

A visszapillantó tükör pótlására is csodálatos megoldásokat találunk…

A ragasztószalag visszatérő segédeszköz

A foncsorozott napszemüveg is tükröz valamit

Én is láttam cifra dolgokat

Nem is akármilyeneket. Most csak a legutóbbi két esetet mutatom, remélem elég lesz. Az első egy Seat Leon 1,8 literes turbófeltöltős motorral, amelyre utólagosan lefújószelepet építettek, így:

"Ha jobb a hangja, tuti jobban is megy!"

Abba, hogy pontosan mire is használják a lefújószelepet most nem mennék bele, a lényeg az, hogy a turbórendszerben uralkodó nyomásviszonyokat befolyásolják vele, helyes működése esetén minden üzempontban jobb a turbófeltöltő hatásfoka. Teljesen mindegy, mert a fenti beépítési módon (bilincs és szigetelőszalag felhasználásával) biztosan nem lesz jobb egy fokkal sem a rendszer, sőt…

Végül következzen a non plus ultra megoldás, mindenekelőtt lássuk a képet!

Saját merítés egy Peugeot 307-es alatt

A képen az látható, hogy egy hiányzó FÉM alkatrészt, egy hevederrel próbáltak meg helyettesíteni! Az ötlet természetesen nem vált be, a kerék azonnal kifordult a síkjából, majd a féltengely kijött a differenciálműből és az autó azonnal menetképtelenné vált.

Vajon hány ilyen megoldással rohangálnak autók közöttünk?

A fenti példák persze szembetűnőek és nyilvánvalóan könnyen észrevehetők, de mi van azokkal, amelyek egy egyszerű járművásárló szeme elől rejtve maradnak? Ha a kocsinkat a vásárlás után vizsgáltatjuk át például egy szervizben, akkor már késő! Mindig a vásárlás előtt vizsgáltassuk át a kocsit, méghozzá mélyrehatóan!

 

Az oldal fő támogatója

 

2019.12.08
Rajthoz áll a hosszútávú gyorsaságimotoros világbajnoki sorozat jövő hétvégén Malajziában sorra....
2019.12.08
Santiago Cornejo Argentínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2019.12.08
A tél minden közlekedőnek nehezebb időszak. Néhány tippel segítünk az autósoknak és a bringásoknak....
2019.12.08
Az ügyészség közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy negyvenöt éves,....
2019.12.08
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése nyomán a 2019 decemberére szóló dolgozó- és....
2019.12.08
Felmérés készül a fővárosban a dugódíjjal és a dízel járművek kitiltásával kapcsolatban. A Magyar....
2019.12.08
Több ember megsérült, amikor két autó összeütközött a 44-es főúton Nyárlőrincnél vasárnap reggel -....
2019.12.08
Eddig is rendkívül menő flottával rendelkezett a dubaji rendőrség, azonban most olyannal bővíthetik....
2019.12.07
Lezárták a Róna utcát a Szugló utca és az Újvilág utca között, az Egressy út felé vezető oldalon. ..
2019.12.07
Ez több mint egy könyv, ez minden korábbi magyar autókról és motorokról szóló krónikáknál gazdagabb....