Alkatrészgyártás

Újabb bővítés az Opel új szentgotthárdi motorgyárában

2013.07.09.

A szentgotthárdi sikertörténet folytatódik: az Opel újabb 60 millió eurót invesztál magyarországi gyárának további kapacitásbővítésébe. A vállalat döntését a mai napon, a Parlamentben Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Solt Tamás, az Opel Szentgotthárd ügyvezető igazgatója sajtótájékoztató keretében jelentették be. A beruházás nyomán a gyár éves kapacitása további 70 ezer darabbal növekszik, illetve több mint 100 új munkahely létesül.

A tavaly felavatott Flex gyárban működő rugalmas gyártástechnológiának köszönhetően a különféle motortípusok termelése naprakészen alakítható a piaci igényeknek megfelelően. A ma bejelentett beruházással a gyártó- és szerelősorok rugalmassága tovább növekszik, ugyanis a jelenlegi sorok egy részének átalakításával, továbbá új gépek és berendezések telepítésével a gyár alkalmassá válik az eddig gyártott motortípusokon felül továbbiak – többek között 1.8 literes motorok – előállítására is.

2010 óta ez már sorozatban az Opel harmadik kiemelkedő értékű beruházása Magyarországon. Három évvel ezelőtt indult a projekt, amikor az Opel vezetése úgy döntött, hogy Szentgotthárdon - az 1992 óta működő motorgyár mellett - 500 millió eurós beruházással egy kiemelkedően korszerű új üzemet hoz létre. Az új Flex gyár felavatására tavaly szeptemberben került sor, majd idén február elején elindult a sorozatgyártás a közepes méretű, 1.6 literes benzines motorokkal.

Az első gyárbővítést ugyancsak februárban, a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök és Joachim Koschnicke, az Opel kormányzati kapcsolatokért felelős alelnöke jelentette be, akkor újabb 130 millió eurós beruházásról és plusz százezres kapacitásról volt szó. Az első a bővítést a jövő év közepén induló, kisméretű (1.4 literesnél nem nagyobb) benzines motorcsaláddal kapcsolatban prognosztizált nagy kereslet indokolta. Ez a gyár területének 1600 m2-es megnövelésével jár. A kivitelezés jelenleg is zajlik, az ütemtervnek megfelelően az új csarnok a napokban került szerkezetkész állapotba, és ezzel megkezdődhettek a belső munkálatok. A tervek szerint szeptember végén indulhat az új gépek és berendezések telepítése.

A ma bejelentett szentgotthárdi bővítés nem jár a Flex gyár területének további növelésével. A közepes méretű (1.6 literes) benzines és dízelmotorokat már javában gyártó és a beruházás révén átalakításra kerülő sorokon zajlik majd az új motortípusok gyártása is a következő években.Az addicionális beruházással együtt a 2010-ben indult Flex projekt összberuházása megközelíti a 700 millió eurót, az új gyár éves kapacitása pedig a 650 ezer darabot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.07
Elgázolt egy embert a vonat a Békés vármegyei Tótkomlóson egy átjáróban  - közölte a Mávinform a....
2024.05.06
A Stellantis akoljában nem sok egyéniség születik, az Opel Corsa picit mégis más, mint a többi....
2024.05.06
Megérkezett a tavaly év végén beharangozott, megújult Lexus UX hibrid: a minden részletében....
2024.05.06
Amíg nálunk egyelőre nem jelentették be a Mazda6 utódját, addig a hatalmas piacnak számító Kínában....
2024.05.06
A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. Zöld....
2024.05.06
Baleset miatt jelentős torlódás alakult ki az M3-as autópályán a Budapest felé vezető oldalon, a....
2024.05.06
Soha vissza nem térő alkalom, hogy befotózhattam a Toyota Gazoo Racing gyári tréningautójába,....
2024.05.06
Olvasóink jelzése szerint a motorosok hosszú kilométereken keresztül menekültek a rendőrök elől,....
2024.05.06
2024 jól indult a gépjárműpiac számára, az első négy hónapban körülbelül 7.000 darabbal több....
2024.05.06
Hatalmas magyar siker Mugelloban, a Ferrari Challenge Europe Trofeo Pirelli 2024-es szezonjának....