vezetés biztonság

10 tipp a biztonságos vezetéshez nyaralás alatt is

2020.07.23.

A nyári időszakban sokan kelnek útra, hogy jól megérdemelt pihenésüket egy hűsítő vízparton vagy a hegyek között tölthessék. Ilyenkor mindenkiben ott motoszkál a „mikor érünk már oda” érzés, szeretné gyorsítani az időt, pont ezért még körültekintőbbnek kell lennünk vezetés közben. Íme 10 jótanács, hogy mire figyelj, ha biztonságosan célba szeretnél érni nyaralás alatt is. 

1. Készítsd fel az autódat az útra

Hosszabb és pláne külföldi utak esetében mindig nézesd át az autót, hogy minden rendben van-e vele. Megfelelő-e az olajszint, működnek-e a fékek, van-e az autóban pótkerék, ablakmosó folyadék, elsősegély készlet, izzócsomag, jól láthatósági mellény stb... Győződj meg róla, hogy megvetted a szükséges autópálya matricát, van-e rá zöld kártya, érvényes-e a jogosítványod és a biztosításod. Inkább ellenőrizz le mindent kétszer, mint egyszer sem, ne ott érjen meglepetés, ahol távol van a segítség.

2. Készülj fel a váratlan fékezésre

Frekventált helyeken, és elég csak a Balaton partjára gondolni, könnyen kialakulhatnak autós konvojok. Nem látod előre, hogy az előtted kettővel lévő autó nem akar-e bekanyarodni egy mellékútra. Vagy valaki épp kitolatni készül egy garázsbejáráról, amely események hatására az egész sor hirtelen fékezésre kényszerül. Kerüld el a dominó effektusként való összekoccanást, ne menj rá az előtted lévő autóra. Hagyj kellő követési távolságot a váratlan és előre nem látható szituációk kezelésére.

3. Kerüld el a sorok előzését

Ez normál közlekedési helyzetben is megszívlelendő tanács, hogy akármilyen gyors kocsid van, ne előzz meg egyszerre több autót. Pláne ne olyan úton, ahol nem látsz be egy hosszabb útszakaszt. Nyáron, a mezőgazdasági munkálatok és betakarítás megkezdésekor teljesen életszerű az, hogy egy traktor megy elől az úton és mögötte feltorlódnak az autók. Ne te legyél az, aki hátulról mindenkit leelőzve előretör a boly élére. Ez rendkívül veszélyes mutatvány, amivel a többi autóst veszélyezteted, másrészt nem tudhatod, hogy nem vág-e ki valaki közben eléd és kezdi meg ő is az előzést.

4. Állítsd be rendesen a navigációt és rögzítsd megfelelő helyre

Ma már legtöbben valamilyen telefonos applikációt használnak arra, hogy eljussanak egyik pontból a másikba. Fontos, hogy még indulás előtt állítsd be a célállomást és ne vezetés közben nyomkodd a telefont, mert újra kell tervezni az utat. Ha mégis szükség van új célpont beállítására, inkább állj félre elakadásjelzővel az út szélén. A telefont a műszerfalra, vagy pedig szélvédőre rögzítsd, hogy végig jól lásd. Menet közben ne kelljen lefelé, vagy oldalra nézned hozzá, mert az egyrészt elvonja a figyelmet a vezetéstől, másrészt balesetveszélyes.

5. Tarts pihenőt

A nagy meleg és a hosszú vezetés együttesen próbára teszi mindenki koncentrálóképességét. Elég egy pillanat, lankad a figyelem és mindjárt megtörténik a baj. Nem kell feltétlen nagy bajra gondolni, csak egy kisebb koccanásra, de máris nem fog gondtalanul telni a nyaralás. Ha elfáradtál, tarts pár perc pihenőt. Állj félre, szállj ki az autóból és mozgasd át az elgémberedett izmaidat. Igyál meg egy kávét, teát vagy ha úgy érzed, szusszanj egyet. Nem éri meg fáradtan vezetni, pláne nem sietni.

6. Biciklisek az úton 

Nagyobb tavak körül sokan kelnek útra biciklivel, különösen a Balaton környékén. Bár a legtöbb helyen már kiépített kerékpárutak vannak, de pl. a Káli-medencében a biciklisek a főúton kénytelenek közlekedni biciklis sáv híján. Ügyelj mindig a megfelelő oldaltávolság tartására előzéskor és hirtelen manőverrel ne kényszerítsd a bicikliseket a padkára, hiszen annak könnyen bukás lesz a vége. Az meg senkinek nem jó.

7. Győződj meg arról, hogy kilátsz az autóból

Nyaraláskor hajlamosak vagyunk jól telerakni az autót bőrönddel, hűtőtáskával, biciklivel, gyerekjátékkal, meg minden olyan kellékkel, amit elengedhetetlennek tartunk az utazáshoz. Nincs ezzel semmi gond, de ne pakold meg plafonig a csomagteret, hiszen akkor nem fogsz semmit látni a középső visszapillantó tükörben. Ez nemcsak sávváltáskor jelenthet kockázatot, hanem már egy egyszerű tolatás alatt is, ha valaki mögéd lép és nem látod.

8. Legyen nálad mindig folyadék

A fáradság mellett a dehidratáltság is jelentősen csökkenti a reakcióidőt és a koncentrációt. Készülj fel rá, hogy közlekedési dugó vagy a határon lévő hosszú sor bármikor kialakulhat, ami miatt egy helyben órákat dekkolsz. Legyen a kezed ügyében mindig folyadék ilyen esetekre, tartsd az autó oldalzsebében legalább fél liter vizet vagy folyadékot. Ha bekövetkezik az egy helyben toporgás, legalább nem kell azon aggódnod, hogy szomjas vagy és nem tudsz félreállni az autóval.

9. Figyelj a gyalogosokra

A vízparthoz közeli településeken éjjel-nappal zajlik az élet. A vasúti állomásokat és buszmegállókat elővigyázatosan közeltísd meg arra készülve, hogy nem akar-e valaki épp átszaladni előtted az úttesten. A zebráknál is körültekintésre van szükség a telefonjukat nyomogató gyalogosok miatt, akik úgy léphetnek le az utolsó pillanatban az útra, hogy szét se néznek. Éjszaka pedig a buliból hazatartó fiatalok sétálgathatnak az út mentén, akikre szintén vigyázzunk autósként. Ezek valóságos élethelyzetek és bármilyen nagy rutinunk is van már vezetésből, jobb, ha készülünk rájuk előre.

10. Csak olyan úton menj, amit biztonságosnak ítélsz meg

Bármennyire is igyekszik előre tervezni az ember, néha az élet felülírja a navigációs tervet és a kiválasztott útvonalat. Előfordulhat, hogy olyan úthoz érsz, amit túl kátyús, hegyi szerpentin, elöntötte az esővíz, vagy pedig régen jártak rajta és benőtte a fű. Ilyenkor mindig mérlegeld, hogy megéri-e rövidíteni és levágni az utat, alkalmas-e az autód arra, hogy végigmenj vele egy nehéz terepen. Ha picit is bizonytalan vagy, inkább fordulj vissza és keress egy biztonságos alternatív utat. Utazni mindig jó, de ennél fontosabb csak a biztonságos megérkezés öröme lehet. 

 

Képek forrása: Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.31
Nézze meg a videót! ..
2023.01.31
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a közlekedési konfliktus során....
2023.01.31
A határátkelőhelyen lefoglalt munkagépet a francia hatóság körözte – írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2023.01.31
A hátsókerék-meghajtású sportkupé megkaphatja a BMW M3/M4 CSL hathengeres turbómotorját.   ..
2023.01.31
Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a....
2023.01.31
Azok a ausztriai kis- és középvállalkozások, amelyek - például a mesterséges intelligencia vagy a....
2023.01.31
Az előzetes belső kalkulációk alapján a BMW Group 2022-ben az Európa-szerte értékesített összes új....
2023.01.31
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform friss jelentése. ..
2023.01.31
A személyautó sofőrje a helyszínen életét vesztette – írta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. ..
2023.01.31
Az Intel leányvállalata megkapta az autonóm vezetésre vonatkozó jóváhagyási ajánlást a TÜV SÜD-től....