BMW debreceni beruházása

100 diákkal indult el a BMW debreceni duális szakképzési programja

2023.09.23.

Szeptember 18-án új, akár egy egész életpályát megalapozó szakképzési program indult Debrecenben. A bajor prémiumgyártó duális szakképzési programja keretében a Debreceni Szakképzési Centrum három technikumából, összesen négy szakma alapjait kezdi el elsajátítani száz diák.

 

Debrecenben 2025-ben a BMW Group teljes értékű autógyára kezdi meg a termelést. A vállalat Debreceni Szakképzési Centrummal (DSzC) partnerségben indított, nemzetközi tapasztalatokon alapuló duális szakképzési programja olyan tudás megszerzésére kínál lehetőséget, mellyel akár a világ vezető prémium autó- és motorkerékpár-gyártó vállalatának debreceni üzemében is karriert építhetnek.

„A BMW Group száz éve indította útjára az első duális szakképzési programját, így a Debrecenben idén elindult képzés mögött felbecsülhetetlen értékű tapasztalat húzódik meg. A helyi képviselet szakképzésért felelős csapata ezt kiegészítve arra törekszik, hogy a diákokat a munkaerőpiacon értékes és szükséges tudással és készségekkel vértezze fel” – húzta alá Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen igazgatója.

A hároméves képzés keretében a diákok a legmodernebb technikai eszközöket és megoldásokat is megismerik: a képzést követően ismeretekkel bírnak majd többek között a robotika, a 3D nyomtatás, valamint a virtuális és kiterjesztett megoldások világában is. A képzés hangsúlyos részét jelenti az úgynevezett soft-skillek fejlesztése is. A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment ismereteket sajátítanak el, sőt még az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban is ismeretekhez jutnak.

A szeptember 18-ai tanévnyitón a szakképzési program teljes első évfolyama, azaz száz diák vett részt, akik – megkönnyítendő az évkezdést és az első kapcsolatok kialakítását – a BMW Group által szervezett háromnapos táborban készülhetnek fel az oktatásra.

A száz diák egy tavaszi kiválasztási folyamat végén nyert felvételt a képzésre, melynek népszerűségét jól jelzi, hogy már az első alkalommal is több mint kétszeres volt a túljelentkezés. A március elején lezajlott kiválasztási napok gondosan felépített menetrendet követtek. A hétnapos folyamat során első körben változatos feladatok segítségével a problémamegoldási és logikai képességeket mérte fel a BMW Group Gyár Debrecen szakképzésért felelős csapata. Második lépésben a kézügyességüket és a szakmai felkészültségüket tehették próbára a diákok, amikor is szakmánként változó játékos feladatok során egy működőképes berendezést kellett összeállítaniuk. A harmadik, utolsó fordulóban már kötetlenebb keretek között, személyes elbeszélgetéseken keresztül a tanulók személyiségének megismerésén volt a hangsúly.

A BMW Group Gyár Debrecen nemcsak mint szakképzési programot kínáló vállalat, hanem mint munkaadó is rendkívül népszerű. Az épülő gyár munkavállalóinak létszáma – a duális képzésben résztvevőkkel együtt – az elmúlt félévben több mint a négyszeresére nőtt, így a vállalat már több mint 900 főt foglalkoztat. A már most is kifejezetten intenzív toborzási aktivitás a következő hónapokban várhatóan újabb lendületet vesz. Az elérhető pozíciók folyamatosan frissülő listája, valamint a jelentkezési felület a https://www.bmwgroup.jobs/hu/hu.html oldalon érhető el.

Debrecenben a BMW Group egy teljes értékű autógyárat épít fel, présüzemmel, karosszériaépítő részleggel, fényezőműhellyel és összeszerelő csarnokkal, valamint az elektromos hajtáshoz szükséges akkumulátorcellák összeszerelését házon belül lehetővé tevő, egyedi akkumulátor-összeszerelő üzemmel. A Debrecen északnyugati térségében, több mint 400 hektárnyi területen elterülő üzem a vállalatcsoport első olyan egysége, amelyet már a tervezés első fázisától teljes egészében az iFACTORY koncepció mentén fejlesztettek, a hatékony, környezetbarát és digitalizált gyártás jegyében. A BMW Group Gyár Debrecen a tervek szerint 2025-ben kezdi meg a termelést, több mint 1500 munkavállalóval, egyben ekkor gördül le a gyártósorról a Debrecenben debütáló, tisztán elektromos meghajtású NEUE KLASSE első modellje is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.05
A Honda befejezte hagyományos autóinak elektrifikációját, és megtette a következő lépést a plug-in....
2023.12.05
Nyolc év után, napi öt vonatpárral újraindult a vasúti személyközlekedés Szeged és Szabadka között....
2023.12.05
„Az elmúlt időszakban három olyan baleset is történt, ami miatt megint fogjuk a fejünket...pedig....
2023.12.05
Az úton cikázó teherautóra figyelt fel egy férfi Békés vármegyében. Látta, hogy a jármű pótkocsiján....
2023.12.05
Főként délután lehetnek nagyon csúszósak az utak – áll az Országos Meteorológiai Szolgálat kedd....
2023.12.05
A harmadik generációs Leaf állítólag a 2021-es Chill-Out koncepcióból merít majd inspirációt. ..
2023.12.04
Új tudományterület forradalmasíthatja a közlekedést, erről szólt a Bosch Budapest Innovációs....
2023.12.04
A volt Rába gyár területére vonatkozó településrendezési eszközök módosításáról tartottak....
2023.12.04
A csökkenő infláció, az iskolakezdés meghozta az étvágyat a luxusautók iránt. Hiába az egyre romló....
2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....