ICDP

15 éves a magyar autó - hogy állunk a világban?

2022.03.11.

Nemrég publikálta a KSH legfrissebb statisztikáját, mely szerint az átlagos magyar autó több, mint 15 éves. Hogy állunk ezzel az számmal a világban?

Régóta téma Magyarországon az autópark kora. Régi autókat használnak a magyarok, jelenleg nagyjából 15 év egy átlagos magyar autó életkora. Ez sok szempontból probléma: a régebbi autók több károsanyagot bocsátanak ki, többet fogyasztanak és kevésbé biztonságosak.

Bár az utóbbi években időnként lelassult az autópark öregedése, a helyzet továbbra sem jó. Az állami támogatások, amelyek az új autók vásárlását segítik, növelték az új autót vásárlók számát, de mivel jelentős összeget kellett fizeni ezek mellett is egy autóért, elsősorban valószínűleg olyanok vásároltak ezzel újabb autót, akik eleve fiatalabb autót használtak. Rádaásul attól, hogy az autójukat lecserélik, az jó eséllyel továbbra is egy magyar tulajdonosnál marad továbbra is.

De mit jelent a 15 éves átlagéletkor Európában és a világban?

Az ACEA tavaly év elején adott ki egy elemzést a témában az Európai Unió országait vizsgálva. Azt találták, hogy az EU autói átlagosan 11,5 évesek és Litvániában, Észtországban és Romániában van a legrégebbi flotta, 16 évnél idősebb járművekkel. A legújabb autók Luxemburgban (6,5 év) és Ausztriában (8,3 év) találhatók.

Ami a globális összehasonlítást illeti, a Confused csinált egy felmérést a témában. A világ GDP-je alapján a top 50 ország közül 30-at vizsgálva azt találták, hogy Szaúd-Arábia a legkevésbé szentimentális az autóival kapcsolatban. A mindössze 3,8 éves autók átlagéletkorával Szaúd-Arábia ad otthont a legfiatalabb személygépkocsiknak, a spektrum másik végén pedig Argentína áll, ahol az autók átlagéletkora 17 év.

Talán nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia áll az élen. Az ország gazdagsága jól ismert, de más oka is van annak, hogy az országnak ilyen fiatal flottája van?

A világ számos országában olyan kezdeményezéseket vezettek be, mint például a selejtezési programok. Ezek jellemzően a régi autók forgalomból való kivonását jelentik, gyakran a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Az autósokat ezután arra ösztönzik, hogy fektessenek be környezetbarátabb járművekbe, ehhez pedig biztosítanak állami támogatásokat és különböző kedvezményeket. Cserébe csak le kell adni a régi autójukat.

Ilyen rendszert vezetett be Kína 2010-ben és mostanra az autók átlagos életkora mindössze 5,1 év. Az állam támogatást kínált azoknak az autósoknak, akik régi, szennyező járműveket alacsony kibocsátású járművekre cseréltek.

Ugyanakkor ezeknek a programoknak is van hátulütője. Európában is számos ország alkalmazza ezt a megoldást, jelenleg például Olaszországban népszerű ez a fajta program. Korábban Németország nagyon hosszú ideig ajánlotta ezt a támogatást állampolgárainak, akik le is adták autójukat, de ahelyett, hogy a régi autókat bezúzták volna, gyakran kerültek Kelet-Európába – például Magyarországra.

Így előfordul, hogy egy ország selejtezési programja megfiatalítja az ottani autóparkot, de a közeli, szegényebb országok autóparkjába kerülnek az ott már nem használt, leselejtezendő autók.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
„Háromdimenziós emberszimuláció”: a BMW Group regensburgi gyára már évekkel a NEUE KLASSE....
2024.07.25
Megszoktuk, hogy az autók, motorok rendre feszegetik a sebességi határokat. Az extrém....
2024.07.25
Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási....
2024.07.25
Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy....
2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....