ICDP

15 éves a magyar autó - hogy állunk a világban?

2022.03.11.

Nemrég publikálta a KSH legfrissebb statisztikáját, mely szerint az átlagos magyar autó több, mint 15 éves. Hogy állunk ezzel az számmal a világban?

Régóta téma Magyarországon az autópark kora. Régi autókat használnak a magyarok, jelenleg nagyjából 15 év egy átlagos magyar autó életkora. Ez sok szempontból probléma: a régebbi autók több károsanyagot bocsátanak ki, többet fogyasztanak és kevésbé biztonságosak.

Bár az utóbbi években időnként lelassult az autópark öregedése, a helyzet továbbra sem jó. Az állami támogatások, amelyek az új autók vásárlását segítik, növelték az új autót vásárlók számát, de mivel jelentős összeget kellett fizeni ezek mellett is egy autóért, elsősorban valószínűleg olyanok vásároltak ezzel újabb autót, akik eleve fiatalabb autót használtak. Rádaásul attól, hogy az autójukat lecserélik, az jó eséllyel továbbra is egy magyar tulajdonosnál marad továbbra is.

De mit jelent a 15 éves átlagéletkor Európában és a világban?

Az ACEA tavaly év elején adott ki egy elemzést a témában az Európai Unió országait vizsgálva. Azt találták, hogy az EU autói átlagosan 11,5 évesek és Litvániában, Észtországban és Romániában van a legrégebbi flotta, 16 évnél idősebb járművekkel. A legújabb autók Luxemburgban (6,5 év) és Ausztriában (8,3 év) találhatók.

Ami a globális összehasonlítást illeti, a Confused csinált egy felmérést a témában. A világ GDP-je alapján a top 50 ország közül 30-at vizsgálva azt találták, hogy Szaúd-Arábia a legkevésbé szentimentális az autóival kapcsolatban. A mindössze 3,8 éves autók átlagéletkorával Szaúd-Arábia ad otthont a legfiatalabb személygépkocsiknak, a spektrum másik végén pedig Argentína áll, ahol az autók átlagéletkora 17 év.

Talán nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia áll az élen. Az ország gazdagsága jól ismert, de más oka is van annak, hogy az országnak ilyen fiatal flottája van?

A világ számos országában olyan kezdeményezéseket vezettek be, mint például a selejtezési programok. Ezek jellemzően a régi autók forgalomból való kivonását jelentik, gyakran a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében. Az autósokat ezután arra ösztönzik, hogy fektessenek be környezetbarátabb járművekbe, ehhez pedig biztosítanak állami támogatásokat és különböző kedvezményeket. Cserébe csak le kell adni a régi autójukat.

Ilyen rendszert vezetett be Kína 2010-ben és mostanra az autók átlagos életkora mindössze 5,1 év. Az állam támogatást kínált azoknak az autósoknak, akik régi, szennyező járműveket alacsony kibocsátású járművekre cseréltek.

Ugyanakkor ezeknek a programoknak is van hátulütője. Európában is számos ország alkalmazza ezt a megoldást, jelenleg például Olaszországban népszerű ez a fajta program. Korábban Németország nagyon hosszú ideig ajánlotta ezt a támogatást állampolgárainak, akik le is adták autójukat, de ahelyett, hogy a régi autókat bezúzták volna, gyakran kerültek Kelet-Európába – például Magyarországra.

Így előfordul, hogy egy ország selejtezési programja megfiatalítja az ottani autóparkot, de a közeli, szegényebb országok autóparkjába kerülnek az ott már nem használt, leselejtezendő autók.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform friss jelentése alapján. ..
2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....
2023.09.25
2030-ra 50%-os akkumulátor tömegcsökkenést szeretne elérni a Stellantis, hogy közelítsenek a....
2023.09.25
Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing világbajnokságon induló ralicsapatának vezetője újra....
2023.09.25
Az Apple hamarosan átvenné a hatalmat az autók felett, ugyanis a CarPlay minden képernyőn....
2023.09.25
– Letisztult formavilággal és továbbfejlesztett technikával frissíti fel Q-családja zászlóshajóját....
2023.09.25
Pénteken az Alacsony-Tátrában lévő Ördöglakoma-hágónál (Čertovica) történt autóbaleset, mely során....
2023.09.25
Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi....