Formula Student

1,8 másodperc alatt százon a magyar Formula autó

2022.03.12.

Rohamtempóban gyorsul autójuk és a nemzetközi ranglistán is egyre feljebb kerülnek a BME Formula Racing Team egyetemistái.

„A motorsportnak két igazán innovatív formája maradt meg, a Forma 1 és a Formula Student.” Az idézet Ross Brawn-tól, egykori Ferrari csapatfőnöktől, a Formula–1 sportszakmai igazgatójától származik. Van alapja szavainak, sőt, hála a nagyobb szabadságnak műszaki megoldásaikkal olykor Forma 1-et is beelőzik az egyetemisták. Nem véletlen az átjárás a két kategória között.

Csapattagként már az F1-ben is szerepelt magyar, Kling Sándor kompozit mérnökként dolgozott a Red Bullnál, előtte a BME Formula Student csapatát, az FRT-t és versenyautóját vezette.

Népes Formula mezőny a Hungaroringen

Konstruktőri széria

A Formula Student Európa legelismertebb konstruktőri versenysorozatában harminc ország több mint 700 egyetemi csapata indul. A hallgatók tervezik és építik autóikat, ami a műszaki vonalon túl gazdasági területen is szakértelmet követel, hiszen ki kell dolgozni és prezentálni kell a teljes üzleti koncepciót, mert biztosítani kell a projekt működéséhez szükséges anyagi hátteret.

A kezdeményezés lehetőséget ad a kapcsolódó iparágakban tevékenykedő cégekkel történő szorosabb kapcsolatot kialakítására, közvetlenül a műszaki és gazdasági felsőoktatásban résztvevőkkel, hogy az egyetemekről kikerülő frissdiplomás szakemberek már naprakész, használható gyakorlati ismeretekkel és tudással rendelkezzenek.

Nekünk 8

Magyarországon nyolc egyetemi Formula csapat épít autót és motort, a legrégebbi és legsikeresebb BME Formula Racing Team 2007-ben alakult a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen azzal a céllal, hogy megvalósítsa pár fiatal egyetemista álmát és részt vegyenek a Formula Student versenysorozatban, hagyományt teremtve ezzel nemcsak az egyetemen, hanem Magyarországon is. A csapat 2008 óta a Formula University Közhasznú Egyesület keretében tevékenykedik.

Michelisz Norbert is besegített a tesztelésbe

Hazai pályán

Egyre sikeresebbek nemzetközi szinten: 2016-ban a BME FRT csapata 9-ik lett a 109 csapatból álló világranglistán.

2021-ben a Hungaroringen megrendezett ötödik Formula Student East versenyen 21 ország 71 csapatának közel kétezer egyetemistája küzdött belsőégésű, elektromos és önvezető jármű kategóriában. Magyarországot a benzinesek között a győri Arrabona Racing Team, a SZEngine csapat és a BME Motorsport képviselte: az arrabonások 11-ik, a budapestiek 12-ikek lettek.

A BME Formula Racing Team az elektromos hajtásúak között indult, korábbi versenyükön, az ausztriai Red Bull Ringen éppen csak lecsúsztak a dobogóról, a Hungaroringen ez már összejött és a kemény mezőnyben harmadikok lettek. A BME FRT a mezőny legjobb magyar Formula csapata, amit a HUMDA és a Hungaroring különdíja is megerősített.

A dobogós FRT autó a Hungaroringen

Éves mérleg

Összesítésben is rekordot produkáltak, hiszen a 2021-es nemzetközi ranglistán a 203 jegyzett elektromos csapat mezőnyében a BME Formula Racig Team a versenyek pontértékelése alapján 11-ik helyezést ért el. A másik legsikeresebb magyar csapat, a győri Széchényi Egyetem lett: az ART, vagyis Arrabona Racing Team a 612 jegyzett benzines csapat mezőnyében 138-ik helyezést ért el.

Eddig kettővel versenyeztek

Az idei szezonra az FRT megépíti húszadik autóját, mely a 12-ik elektromos és az 5-ik autonóm. Voltak olyan évek, amikor párhuzamosan két versenyautót is épített a csapat, tehát ringbe szálltak benzinessel és elektromossal is, a tavalyi kettő elektromos közül az egyiket pilóta vezette, a másik autonóm ment.

Kicsit hibrid

Első éveiben a BME Formula Racing Team csak benzines autókat épített, 2011 óta pedig Magyarországon elsőként és a mai napig egyedüliként versenyez környezetbarát elektromosokkal, 2018-ban pedig megépítette Magyarország első önvezető versenyautóját. Ezt is a négy kerékbe épített négy villanymotor hajtja.

A 2022-es szezonra egy különleges hibridet építenek, mert a FRED-002-es driveless és robot üzemmódra is alkalmas, vagyis ugyanazzal az autóval rajtolnak mindkét kategóriában, ezzel is felgyorsítva a fejlesztéseket, a szimulációkat és csökkentve a hibalehetőségeket, költségeket.

A 2022-es univerzális FRT modell

Design Freeze

Ahogy a korábbi években, idén is februárban ismertette terveit a csapat. Beke Sándor főmérnök a prezentáción elmondta, hogy a kettős szerepű autó a tavalyinál négy kilóval könnyebb lesz. Annak ellenére, hogy az autonóm üzemmód miatt a lidar, szenzor, kamera, aktuátor és egyéb robottartozék pluszsúly jelent, műszaki diétával sikerült megelőzni a hízást, így a 2022-es FRT autó tömege 187 kg. Stabilitását javítja az alacsonyabb súlypont és a VDC dinamikus nyomatékszabályozás.

Beke Sándor főmérnök

A gép

Az autót 4 db AMK DD5-14 PMSM kerekekbe épített villanymotor hajtja, ezek egyenkénti teljesítménye 35 kW, maximális fordulatszámuk 21,5 ezer, nyomatékuk 21 Nm.

Saját tervezésű a bolygómű, a 288 db LiPo cellás akkumulátor és a folyadékhűtéses hőcserélő hűtőlapja. Az autó álló helyzetből 1,8 másodperc alatt éri e a 96 km/h sebességet.

Négy versenyen rajtolnak

Madácsi Bendegúz kapitány a prezentáción elmondta, hogy tavalyhoz hasonlóan idén is négy nemzetközi versenyen indult az FRT, többek között a Hungaroringen, Ausztriában és Németországban. Az sem változik, hogy a csapat feladatai közé tartozik a tervezés, a beszerzés, a gyártás és a versenyautó építése mellett a menedzsment, a logisztika és a gazdasági ügyek intézése is. Jelenleg több mint ötven aktív tagból áll a csapat, akik között található gépész-, logisztikai-, jármű- és villamosmérnök, illetve műszaki menedzser és közgazdász hallgató is.

Bakonyi Dávid és Madácsi Bendegúz a FRED-002-essel     Fotó: Boros Jenő

Társadalmi felelősségvállalás

a BME Formula Racing Team lehetőséget teremt a jövő mérnökeinek, hogy kamatoztassák és fejlesszék egyetemen elsajátított tudásukat és készségeiket, valamint a munkaerőpiaci esélyeiket javítsák. A Formula sorozat esélyt ad minden magyar egyetemi hallgatónak arra, hogy a jövő ipari és mobilizációs kérdéseire találjanak válaszokat, hiszen a BME Formula Racing Teamhez nem csak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, hanem az összes magyar egyetem és főiskola hallgatója csatlakozhat.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is! 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.11.28
Nem kelt feltűnést, de mindent tud a Toyota 2022-ben frissített kombija. A Toyota Corolla Touring....
2023.11.28
Súlyos eredményeket hozott egy közlekedési razzia, aminek statisztikáit most tette közzé a Bács-....
2023.11.28
Dzsihád-autót fejleszt Csecsenföld megrendelésére a moszkvai műszaki egyetem. A hírt Adam Hakimov,....
2023.11.28
Biztonságosabban kerékpározható a Margit híd és a Nyugati pályaudvar között a Szent István körút:....
2023.11.28
Michelisz Norbi Túraautó Világbajnok, Kiss Norbi kamion Európa bajnok, Nagy Norbi hegyi Európa....
2023.11.28
Baleset történt az M0-s autóút északi szektorában, egy sávon halad a forgalom. ..
2023.11.28
Együttműködési megállapodást írt alá kedden a győri Széchenyi István Egyetem és a Hungaroring Sport....
2023.11.28
Kigyulladt és teljesen kiéget egy személyautó Drégelypalánkon – jelentette a Országos....
2023.11.28
Amikor a Peugeot elkészítette és bemutatta Inception tanulmányautóját, nem csak formai és....
2023.11.28
Az első elektromos Teslát a venetói közlekedési rendőrség állította szolgálatba Olaszországban, a....