Magyar Közút Nonprofit Zrt.

64 ezer focipályányi területen végez kaszálást a Magyar Közút

2022.06.07.

A nyárias idő beköszöntével egyre gyakrabban találkozhatnak a közlekedők útjuk során kaszálási munkát végző közutasokkal, hiszen a tavaszi-nyári időszakban a Magyar Közútnál is kiemelt feladat a növényzetgondozás. A társaság a kezelésében lévő országos közúthálózat mentén évente összesen 460 millió négyzetméternyi területen végez kaszálási munkákat, ez 64 ezer focipályának vagy 1 millió kiskertnek felel meg. A napos és esős időszakok váltakozása kedvez a növényzet gyors növekedésének, így a társaság összesen 1884 munkagéppel és kézi eszközzel végzi ezeket a munkákat a biztonságos közlekedés és az esztétikus környezet fenntartása érdekében. 

Tavaly 430 ezer munkaórát fordított a Magyar Közút gépi és kézi kaszálásra a kezelésében lévő közúthálózat mentén. A kaszálási munkákat alapvetően csak mozgó terelés mellett lehet végezni, ezért a társaság nagyrészt a forgalommentesebb éjszakai és a hajnali órákban látja el ezeket a feladatokat, azonban a munka volumene megköveteli a nappali munkavégzést is. Erre a társaság a gyorsforgalmi utakon minden esetben előjelző autókkal, digitális jelzőképekkel hívja fel jó előre a közlekedők figyelmét. A fő- és mellékutakon a szükséges helyeken szintén gondoskodik a megfelelő előjelzésekről és a munkagépeken is számos eszközzel igyekeznek figyelmeztetni a közlekedőket. A Közút ezért arra kér mindenkit, hogy fokozott figyelemmel vezessenek valamennyi kezelésükbe tartozó útszakaszon. A KRESZ szabályainak betartásával, körültekintő vezetéssel az esetleges balesetek is könnyen elkerülhetőek.

A kaszálási munkákról készített friss videójuk ezen a linken érhető el: https://www.instagram.com/tv/Cefmk8ModpY/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

A tavalyi évben csak kaszálási munkákra több mint 8 milliárd forintot fordított a Közút, a munkákat az előírások szerint, azaz az adott út forgalomnagysága és a növényzet növekedése függvényében, a vegetációs időszakban végzik. A kaszáláson túl a társaság végzi a kórokozók elleni védekezést és a gyomirtást is, továbbá havi rendszerességgel az elmúlt években közutak mentén telepített növények öntözését is áprilistól szeptemberig.

A növényzetgondozással párhuzamosan továbbra is zajlanak az útfelújítási és burkolatjavítási munkálatok is, melyek szintén forgalomkorlátozással járnak, ezért az utakon dolgozók és a közlekedők saját biztonsága érdekében is ajánlott még indulás előtt tájékozódni a korlátozásokhoz, munkavégzéshez kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál, a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használni az optimális útvonal megtervezéséhez.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.09
A Ferrari 23 555 járművet hív vissza az Egyesült Államokban. Az ok: fékproblémák szinte minden....
2022.08.09
Henry Ford már autógyártás korai éveiben felismerte, a komplexitás nem tesz jót a gyártási....
2022.08.09
Erős növekedés az év első felében: a Porsche AG jelentősen növelte bevételeit és működési profitját....
2022.08.09
Hamarosan újabb magyar várost tesz biztonságosabbá a Generali a Biztonságért Alapítvány: a Generali....
2022.08.09
A mobilitási piac régóta kacérkodik a cserélhető akkumulátorok gondolatával. A Toyota most....
2022.08.09
Angela Merkel volt német kancellárt az Eurowings repülőgépén fényképezte le telefonjával egy olvasó....
2022.08.08
Az 1-es számú főút 145-ös kilométerszelvényében közlekedett egy török honosságú tehergépkocsi....
2022.08.08
Egy rossz döntés örökre megváltoztatja az életet – a megrázó kisfilm egy olyan képzelt esetet mutat....
2022.08.08
A Porsche bővíteni szeretné stratégiai e-bike (elektromos kerékpár) elkötelezettségét. Ennek....
2022.08.08
Nem állt drog vagy alkohol befolyása alatt annak a lengyel busznak a sofőrje, aki két nappal....