XXI. Magyar Borok Útja Rallye

A 70 éves Tornai Pincészet udvarán is feltűnnek a XXI. Magyar Borok Útja Rallye versenyautói

2016.08.08.

"Vinum Somlainum omni sanum" vagyis "A Somlai bor mindent gyógyít" - ez állt a patikák receptkönyvében a 18-19. században. A legendás borvidék sok évszázados szőlészeti-borászati hagyományait különleges termőhelyi adottságai alapozták meg. A kialudt tűzhányó lankáin vulkanikus eredetű, mikroelemekben, tápanyagokban gazdag termőréteg táplálja a szőlőültetvényeket. A hegyen az ősi magyar szőlőfajtáké – Juhfark, Furmint, Hárslevelű - a főszerep, de kitűnően érzi itt magát az Olasz rizling, Tramini és Szürkebarát is. A somlai borok jellemzően hosszan érlelhető, tüzes, ásványos, testes fehér borok, bár a piaci igényeknek megfelelő könnyedebb, gyümölcsös tételek is készülnek a pincékben.

 

Messziről kitűnik a Tornai Pincészet épülete a somlójenői tájból
(kép forrása: Tornai Pincészet)

Az idén 70 éves születésnapját ünneplő Tornai Pincészet a Somló-hegy legnagyobb, családi birtoka. Tornai Endre, az alapító 1946-ban, alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Munkáját fia, Tornai Tamás teljesítette ki, aki máig felügyeli a pince munkáját, gazdálkodását, de a mindennapi irányítást már a harmadik generáció, azaz Tornai Eszter, Tornai Anna és Baranyai András végzi. A pincészet 60 hektár saját területtel rendelkezik, elsősorban a hegy déli, keleti és nyugati oldalán. A kiemelkedő dűlők (Arany-hegy, Apátsági, Grófi, Ilona, Százforduló, Szent Márton ) termését gyakran dűlőszelektáltan hozzák forgalomba. A fajtaválaszték zömét a hagyományos somlói fajták teszik ki (Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olasz rizling), de nagyobb területekkel rendelkeznek Szürkebarátból, Traminiből, Irsai Olivérből, Zenitből, Sauvignon blanc-ból és Pinot blancból is.

Hangulatfelelőseink, avagy a Tornai Pincészet stábjának egy része
(kép forrása: Tornai Pincészet)

A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. A feldolgozó-, erjesztő- és érlelőtér a legújabb technológiai elvárásoknak is megfelel, IFS (International Food Standard, mely egységes minőségi követelményeket érvényesít a beszállított saját márkás termékekre) minősítéssel rendelkezik. A reduktív borok kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokban, irányított erjesztéssel készülnek, míg a válogatott alapanyagok az épület alatt található, kiegyenlített klímájú pincében, 500 literes ászokhordókban érlelődnek. A Tornai Pincészet évente 250-300 ezer palack bort készít, mely elsősorban hazai piacon talál gazdára, ám egyre nagyobb az érdeklődés az export piacok felől is.

Itt egészen biztosan szívesen időzünk majd… (kép forrása: Tornai Pincészet)

Fiatalos arculatú, gyümölcsös, lendületes borok jellemzik a Tornai „Friss borcsaládot”, melynek tagjai gondos reduktív technológiával készülnek, megőrizve az egészséges szőlő elsődleges illat- és zamatanyagait. A Friss borok a különleges termőhelynek köszönhetően akár 2-4 évig megőrzik frissességüket. A hagyományos somlói fajtákon (Juhfark, Furmint, Olaszrizling) kívül Zenit, Tramini, Irsai Olivér és a Birtokbor tartozik a sorozatba. Évjáratonként és fajtánként 10-40 ezer palack készül belőlük. A Tornai „Prémium borcsalád” szereplői egytől-egyig férfias, ásványos, testes, részben tölgyfahordós érlelésű borok, melyek a megújult somlói tradíciókat hivatottak képviselni. A pincészet ezeket a tételeket elsősorban éttermek, szállodák borlapjaira és minőségi exportra szánják. A borcsaládba a jellegzetes helyi szőlőfajták – Juhfark, Furmint, Hárslevelű – és Szürkebarát kerülnek. Évjáratonként és fajtánként 5-10 ezer palack készül belőlük. Top Selection borcsalád tagjai a Tornai család történelmi dűlőiből (Grófi, Apátsági, Aranyhegy, Ilona) származnak. A különleges minőségű alapanyagokból készült válogatások kizárólag kiváló évjáratokban, 500 literes zempléni tölgyfahordókban készülnek, ilyenek lehetnek például: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling, Tramini és Szürkebarát. A szigorú terméskorlátozás és a gondos, kíméletes borászati technológia eredményeképpen komoly test, magas beltartalmi értékek, hosszú érlelhetőség jellemzi ezeket a tételeket. Tételenként 1500-3000 palack kerül forgalomba. Aki szereti a késői szüret adta különlegességeket és a jégborokat, az jó helyen jár a Tornai Pincészetben. A borászok nagyon ügyelnek arra, hogy megőrizzék a késői szüret és a jégbor különlegességét és magas színvonalát, ezért édes boraikat kizárólag kiemelkedő évjáratokban készítik. Igazi somlai borok ezek is, jellegzetes ásványossággal, nagyszerű sav-édesség harmóniával. Évjáratonként változóan, de jellemzően Zeuszből, Hárslevelűből és Furmintból készülnek.

Remek tételek a pincéből – a háttérben a legmodernebb technológiát képviselő acéltartályok utalnak a nemzetközi színvonalra (kép forrása: Tornai Pincészet)

A Tornai Pincészet egyúttal a Somló-hegy turisztikai központja is. A hét minden napján nyitva tartó vinotéka és bormúzeum mellett 120 fős rendezvényteremmel, saját konyhával, vendégházzal és számos más szolgáltatással is szolgálják vendégeik kényelmét. Különös figyelmet érdemel a pincészethez tartozó étterem is, hiszen a Magyar Borok Útja Rallye vendégei is találkozhatnak majd a Tornai borokkal, és nemcsak a poharakban, hanem a legtöbb felszolgált ételben is. Aztán ott van a birtokhoz tartozó Séd Pince vendégház is, mely azoknak a barátainknak adhat majd új élményeket, akik a Tornai borokba beleszerelmesedve a Rallye után is visszakívánkoznak majd Somlójenőre. Maga a vendégház már önmagában is különleges, hiszen a XIX. század végén épült présház és pince felújításából született. A felújított épület nem véletlenül kapta meg a „Helyi védelem alatt álló építészeti érték” elismerést. A vendégház hangulata a régi korokat idézi, korszerűsége mellett megőrizte annak eredeti építészeti vonásait.

A XXI. Magyar Borok Útja Rallye augusztus utolsó hétvégéjén fedezi fel a Balatoni Borrégiót, és a teljes mezőny meglátogatja többek között a Somlójenőn található Tornai Pincészetet is. Érdemes addig is velünk tartani, hiszen az Autószektor kiemelt rovatában és a rendezvény Facebook oldalán rendszeresen beszámolunk a versenyre való készülődés kulisszatitkairól.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.21
Egy évek óta eltűnt autót találtak a Dunában Esternberg közelében, Ausztriában. A hajózási csatorna....
2022.05.20
Loeb és Ogier is kiállni kényszerült, a brutálisan nehéz murvás pályák megtizedelték a mezőnyt. ..
2022.05.20
Békeidőben is kemény támadások érik az autóipart kiszolgáló logisztikai láncot, mely gyakran....
2022.05.20
Beszállítói nehézségek miatt háromnapos munkahetet vezetnek be a Ford kölni üzemében - írta a Bild....
2022.05.20
Hiába van már izgalmas, hátsókerék-hajtású padlólemeze a Mazdának, úgy tűnik, hogy klasszikus....
2022.05.20
15 százalékkal nagyobb bevétele keletkezett a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-nek 2021-ben,....
2022.05.20
A Ferrari világbajnoki pontversenyt vezető monacói pilótája volt a leggyorsabb Barcelonában. ..
2022.05.20
Szemünk előtt foszlik szét sok minden, amiben hittünk. Már csak szinte a bizonytalanság biztos.....
2022.05.20
A Mercedes-Benz 135 millió euróért (52 milliárd forint) árverezte a mindösze két példányban létező....
2022.05.20
Egy feltehetően migránsokat szállító kisteherautót követő, két egymás mögött haladó rendőrautó....