közelekedésbiztonság

Ahol a legerősebb autó is alulmarad: vasúti átjáró

2015.06.05.

Országszerte közös ellenőrzéseket végzett a vasúti átjáróknál a MÁV és a rendőrség szerdán. Több helyszínen tapasztaltak szabálytalanságokat a járművezetők és a gyalogosok részéről is. A rendőri jelenlét és a sebességmérés azonban óvatosságra intette a közúton közlekedőket.

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) keretében több mint ötven átjáróban rendőrök és vasútbiztonsági szakemberek figyelték a közlekedőket. Számos járművezetőt büntettek meg a piroson való áthaladás vagy más KRESZ szabálysértés miatt. A tapasztalatok szerint a vasúti átjárót az idősebbek lassan, körültekintően közelítik meg, a felsőkategóriás autósok, a fiatalok és a hivatásos jogosítvánnyal rendelkezők viszont gyorsan, sok esetben körültekintés nélkül haladnak át. Több helyen megfigyelték, hogy a gyalogos aluljáró állapota megfelelő, tiszta, a gyalogosok jelentős része mégis az úttesten kel át. A szerdai kampánynapon a legfegyelmezettebbek a Debrecen környéki átjárókban közlekedők voltak: ezeken a helyszíneken az ellenőrzés idején nem történt a vasúttal összefüggő szabálysértés.

Míg a rendőrök a közúti közlekedőket ellenőrizték, addig vasutas biztonsági szakértők szórólapokkal és szóban hívták fel az átkelők figyelmét a kockázatokra. Ezen kívül vizsgálták a vasúti átjárók állapotát, a vágányok melletti területeket, a közúti útburkolat minőségét és a felfestéseket, a fénysorompó-jelzők, optikák épségét, jól láthatóságát, szennyezettségét. A tapasztalatokat továbbították a MÁV szakterületeinek. Megfigyelték az áthaladó vonatokon az előírt jelzések meglétét, a vasúti kocsik ajtóinak zárt állapotát is.

A Nemzetközi Útátjárós Biztonsági Nap (ILCAD) elsődleges célja, hogy rámutasson a körültekintő, figyelmes és udvarias közlekedés fontosságára, hiszen a sokszor emberéletet követelő tragédiák több odafigyeléssel és a szabályok következetes betartásával elkerülhetők. A vasúti átjárókban a balesetek szinte kizárólag a közúti járművezetők, gyalogosok, kerékpárosok figyelmetlenségéből következnek be, a vonatoknak komoly késést okozva. A súlyos következménnyel járó tömegszerencsétlenségek elkerülése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a vasúti átjárókban áthaladó autóbuszokra, a buszvezetők szabályszerű járművezetésére.

A június 3-i kampány keretében ellenőrzött átjárók kiválasztásánál a szakemberek figyelembe vették a menetrend szerinti buszközlekedésre használt útvonalakat, az adott helyen történt csapórúdtörések számát, illetve a kerékpáros- és gyalogosforgalom nagyságát. Hazánkban 5500 vasúti átjáró található, ebből közel 2500 biztosított.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.25
Az orosz autóipari óriás, az AVTOVAZ június végén legyártott egy próbasorozatot a lebutított, ABS....
2022.06.25
Kulcscsontja mellett bordái is eltörtek Gönczy Gergőnek, akit három társával együtt ütött el egy....
2022.06.25
Jó tudni, hogy napokon belül megszűnik a műszaki érvényessége azon gépjárműveknek, amik már eddig....
2022.06.25
A légitársaságok kereskedelmi gyakorlataival kapcsolatban felmerülő fogyasztói panaszokról, piaci....
2022.06.25
Egy második magyar városban, Budapest után Siófokon is elindítja közösségi rollermegosztó....
2022.06.25
Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalát Herceghalomnál szombat délután....
2022.06.25
Pénteken még nem tudták átállítani a összes érintett Mol-kutat ahhoz, hogy ne lehessen 50 liternél....
2022.06.25
Olajembargó, infláció, háború, koronavírus-járvány ide vagy oda, számos nagyon drága luxus- és....
2022.06.25
A Carnotie autókezelő platform adatai szerint a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet alatt....
2022.06.25
Egy ember meghalt, ketten megsérültek egy személyautóban, amely kamionnal ütközött össze szombat....