járműgyártás

Angyalszárnyak is segítik a győri Audi Q3 Sportback gyártását

2019.10.21.

Kitárta a nyilvánosság előtt a győri Audi Hungaria a járműgyárát. Először láthatták az újságírók, hogyan készül legújabb büszkeségük, az Audi Q3 Sportback. Az angyalszárnyakról később, előbb egy búcsú pillanatainak lehettünk szemtanúi.

A Q3 Sportback élménynapon találkozott utoljára a média képviselőivel Achim Heinfling, az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke visszatér Ingolstadtba, az Audi anyavállalathoz. Achim Heinfling a kezdetek óta kísérte az Audi Hungaria fejlődését, két éve a győri gyár vezetőjeként.

Achim Heinfling elköszönt Győrtől

Hiányozni fog Győr, az Audi Hungaria, hiányozni fognak az itt élő emberek – köszönt el Achim Heinfling, aki úgy vélekedett, a jövőre felkészült, innovatív technológiát használó gyárat és magas színvonalon dolgozó munkatársakat hagy hátra. Abban sem hagyott kétséget, hogy kiélezett versenyhelyzetben távozik, s a költségek optimalizálása elkerülhetetlen.

Begurult a legújabb győri modell: Audi Q3 Sportback.

Két újonc áll önök előtt – kezdte mondanivalóját Les Zoltán, az Audi Hungaria igazgatóságának járműgyártásért felelős tagja, aki Knáb Erzsébet után a második magyar az Audi Hungaria csúcsvezetésében. Les Zoltán régi audis, a kezdetektől a járműgyártás résztvevője. A másik újonc az Audi Q3 Sportback volt, amely az újságírók tapsa közepette gördült be a konferencia terembe.

E sorok írója ismerősként köszönthette az autót, azon szerencsések közé tartozott, akik szeptember elején a németországi Feketeerdőben tesztvezetésen próbálhatták ki. Akkori élményeimet ITT olvashatja el.

Les Zoltán a második magyar a győri Audi csúcsvezetésében.

A beguruló autó színe egyébként harmat ezüst volt, színek világában kevésbé képzettek rácsodálkoztak, hogy ilyen szín is van. Nem csak az autó, hanem benzines és dízeles motorja is Győrben készül, ahogy Les Zoltán fogalmazott: ízig-vérig magyar termék.

Az élménynap első helyszíne a karosszériaüzem volt. A 160 ezer négyzetméteres üzem két szintes. Felül hat kilométer hosszú szállítópályával, 49 emelő szerkezettel. Az emberek mellett 1600 robot dolgozik a csarnokban, egyik-másik fejjel lefelé, amire az ember nem lenne képes – hívják fel a figyelmünket.

Ultrahangos vizsgáló helyre érkezünk. Ezzel vizsgálják, hogy a hegesztési pontok rendben vannak-e. Egy autó karosszéria 5 ezer ilyen pontot tartalmaz, az ultrahang szűri a hibákat. A csúcstechnika mellett az ember is kikerülhetetlen. Szakavatott kezek kesztyűben simogatják a karosszériákat, hibát keresve. Ha találnak, a karosszéria visszatér javításra a kiinduló pontra. A karosszéria üzem nem csak a Győrben készülő autókat látja el karosszériaelemekkel, hanem szállítanak a pozsonyi és a brüsszeli gyárba is.

Az angyalszárnyak megkönnyítik a fizikai munkát.

A járműszereldében Juhász László szerelde vezetőt régi ismerősként üdvözölhetjük. Munkatársainak átlagéletkora 34 év, hat év audis tapasztalattal. Döntően Audi Q3 és Audi Q3 Sportbackokat szerelnek össze. Időnként TT-t is látunk, Coupét és Roadstert, de gyártanak A3 cabriót és TT RS-t is. A jövőben lesz a Q3-nak RS verziója, s felkészülnek a hibridautók győri gyártására is.

Ez nem lehet messze. Juhász Lászlótól megtudtuk, a nyári leállás alatt az Audi tűzoltói azt gyakorolták, hogyan lehet eloltani az akkumulátor okozta tüzet.

A méretek itt is lenyűgözőek. 90 ezer négyzetméter, amelyből 50 ezret a gyártás, negyven ezer négyzetmétert a logisztika foglal el. A szemünk előtt születnek meg a szebbnél-szebb Audik. A házasítás mindig magával ragad. A motor és a karosszéria találkozásával létrejön az autó.

Elhaladunk Ádám és Éva mellett. Ők robotok, erre keresztelték őket a győri munkatársak. Feladatuk, hogy a karosszérián a hézagokat ellenőrizzék. Ha hibát találnak, azonnal jelzik, a karosszéria üzemben veszik a jeleket. Ádám és Éva a nyári leállás alatt megtanulta az új Audi Q3 Sportback hézagainak ellenőrzését is, számítógépes agyukba betáplálták az adatokat.

Az angyalszárnyak is napi szinten jelen vannak a győri Audiban. Itt fejlesztették ki azt a hátizsákszerű elmés kis szerkezetet, amely a dolgozók izmait tehermentesíti. A kezek emelésekor besegít a szerkezet, sokkal kisebb az erőfeszítés. Ha a kísérlet beválik, a konszern más gyáraiban is bevezetik.

Ugyancsak itteni fejlesztés az a szerkezet, amely a dolgozókat segíti a helyes alkatrész kiválasztásában. Az autók ezerféle konfigurációt tartalmazhatnak, a megfelelő alkatrész kiválasztása nem mindig egyszerű. Ha a dolgozó rossz alkatrészért nyúlna a ládába vagy elfelejtené kivenni, a szerkezet megállítja a sort.

Tükröm, tükröm....

És még mindig az érdekességek. Egy tükör előtt állunk. A mellette levő felirat arra figyelmezteti a dolgozót, mit ne viseljen magán munka közben. Az óra, a csat, s bármilyen fém tárgy sérülést okozhat a lakkozott karosszérián, a tükör előtt ki-ki ellenőrizheti, nem maradt-e magán autóra veszélyes tárgy.

A Skodánál láttuk, megtetszett, Győrben is bevezettük – mondja Juhász László, aki a leglátványosabb helyre, a fényalagútba invitál bennünket. Itt indul el először az autó, miután feltöltötték a szükséges folyadékokkal. Az ellenőrzések azonban ezzel nem érnek véget. Több ponton, mindent átvizsgálnak, hogy a vevő kifogástalan járművet vehessen át.

Csodák születnek a szereldében.

És a dinamikus próba még csak ezután következik. Az Audi belső próbapályáján valamennyi autót, városban és autópályán meghatározott százalékukat tesztelik. A vezetés mellett számítógépes diagnosztika következik. Ha minden rendben, elindítják az autókat a vevők felé. Hatvan százalékuk vasúton jut el valamelyik márkakereskedőhöz, negyven százalék közúton, trélerre rakva. Ami tengeren túli úti célt jelent, annak az abroncsába több levegő kerül, hogy bírja a hosszú utat.

Aki nem volt szerencsés kiválasztott, s nem jutott el Feketeerdőbe Q3 Sportbackot tesztelni, most az is kipróbálhatja, milyen érzés Győr új büszkeségének volánja mögött ülni. A nap végén bizonyítékkal távozunk: az Audi papírra nyomtatott fotót ad át minden résztvevőnek.

Digitalizáció ide, digitalizáció oda, jó érzéssel szorongatjuk a magunkat és persze az új Audi Q3 Sportbackot ábrázoló papír képet.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.14
A következő tíz év alatt a városi buszállomány fele cserélhető le kormányzati és európai uniós....
2020.08.14
Minden vasúti átjáróban történő baleset megelőzhető lenne odafigyeléssel és a szabályok....
2020.08.14
Bármennyire is bizonytalan a gazdasági helyzet mostanság, és akármennyire is ingadozó a benzin ára....
2020.08.14
Ötre nő az új BMW 5-ös sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellváltozatainak....
2020.08.14
Sikerrel indult júliusban a Mahart nyaralóhajózási programja, jelentős az érdeklődés, a hajók....
2020.08.14
Már 2022-re elkészülhet a szériamodell abból a Toyota versenyautóból, amely az idei Le Mans-i 24....
2020.08.14
Meghalt egy motoros péntek hajnalban a 6-os úton Pécs és Hird között - közölte a Baranya Megyei....
2020.08.14
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinfom péntek reggeli összesítése....
2020.08.14
Látszólag marad ugyanaz, ám mégis színesebb, és lemezei alatt fejlettebb lesz az új Kia Stonic....
2020.08.13
Nyáron történik a legtöbb közlekedési baleset a magyar közutakon és külföldön is - mondta az....